Hirdetés
Hirdetés

Nyár végére nyílt ki ez a Szirom: Új rózsafagyis és specialty kávézó nyílt Budán

2018. szeptember 5.
A Margit körúton, a mozi mellett, ott, a kanyarban, ahol a négyes-hatos csönget egy picit, egy igényesnek ígérkező kis hely nyílt. Kis hely, gigantikus tervek nélkül, abban viszont jónak ígérkezik, ami a vállalása: újhullámos kávé és szendvicsek egész évben, nyáron rózsafagyi, télen palacsinta. Szirmot bontott a Szirom.
Hirdetés

Konkoly Kriszta borászból lett barista, bár ő határozottan kijelenti, hogy a baristatanfolyam elvégzésétől még nem hirdeti magáról fennen, hogy ő barista lenne – ami napjaink újhullámos kávé őrületében több, mint szimpatikus hozzáállás.

Maradjunk hát a kávézótulajdonos megnevezésnél, aki éppen egy Brazíliából érkező, közepesen világos pörkölésű kávéval igyekszik eltalálni a specialty-rajongók, no és a megszokott ízekre vágyók ízlését is.

Hirdetés

Bár ő maga ezt nem kötötte az orrunkra, azért hadd kotyogjuk ki, hogy ő az egyik legismertebb hazai séf, Huszár Krisztián barátnője, aminek még nagy hasznát láthatják a vendégek, hiszen a nemsokára pultba kerülő szendvicsek, majd később a palacsinták Krisztián keze nyomát is élvezik majd.

Izgalmak azonban elsősorban édesség fronton ígérkeznek. Rózsafagyit rengeteg helyen készítenek külföldön, itthon azonban leginkább csak a Szent István Bazilikánál fellelhető (több) Gelarto Rosából lehet ismerős. Mi is többször méltattuk a fagylaltjaikat, legutóbb pedig a The Guardian Európa 20 legjobb fagylaltozója között ajánlotta őket. Magyarországon rajtuk kívül még egy helyen, Siófokon, a La Rosában készítenek ilyen formájú fagyit. Budán tehát most debütál a virágforma, amit közel sem olyan egyszerű kikenni, mint amilyennek a gyakorlott rózsaformázó mozdulatok alapján tűnik.

Az élelmiszermérnök végzettségű lány nem jött zavarba, és kikísérletezett olyan ízeket, amelyek textúrája tökéletesen alkalmas erre a formázásra. Valamint megerősített abban a feltételezésemben, hogy a rózsafagyi éppen szorbéból, vagyis gyümölcs és víz alapú fagylaltból könnyebben kanyarítható, és nem a krémes, kenhetőbb állagú tej alapúakból. Egészen röviden és tömören "műanyagmentes" fagyit ígér a Szirom:

"szívesen vetem bármilyen kísérlet alá a fagylaltjaimat"

– mondja Kriszta, jelezve, hogy ígéret szép szó.
A fagyik másik különlegessége, hogy a bevett könnyen-gyorsan módszerek, illetve fagyasztott helyett friss gyümölcsből készülnek: az őszibarack fagylalt nektarinból, a fahéjas szilva friss szilvából, úgy szintén a banán, a szeder vagy az ezernyi maggal magát nem könnyen adó görögdinnye ízek.

Ha a jövő héttől kapható szendvicsek, és majd a palacsinták is olyan figyelmet és alapanyagokat érdemelnek ki, mint a fagylaltok (amire sok esélyt látunk), végre egy pozitív jelenséget üdvözölhetünk a körút ezen szakaszán is.

Szirom Ice Cream & Specialty Cafe
Facebook-oldal
Budapest II. kerület, Margit krt. 59.
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 8:30-19:00, szombat 9:00-17:00, vasárnap zárva

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram