A nudli
8 főre
Pirított korianderes dió
Hozzávalók:
- 100 g dió
- 200 g víz
- 200 g cukor
- 20 g egész koriandermag
A diót és az egész koriander magokat 1:1 arányú cukorszirupban forrástól számítva két percig főzzük – a folyadék mindig legyen a dió tömegének legalább a duplája! Ezt követően sütőpapírra öntjük, majd 160 fokos sütőben légkeverésen, hat-nyolc percenként alaposan átmozgatva aranybarnára sütjük. Mielőtt kihűlne, a diót bőségesen megsózzuk: amikor elérte a szobahőmérsékletet, szűrőben lerázzuk róla a felesleget.
Törökméz
Hozzávalók:
- 110 g cukor
- 60 g méz
- 4 g szódabikarbóna
A cukorból és mézből aranyszínű karamellt készítünk, majd fakanállal belekeverjük a szódabikarbónát, míg fel nem habzik. Sópehellyel meghintett sütőpapírra borítjuk és a tetejét is megsózzuk. Bánjunk vele óvatosan míg meleg, könnyen égési sérüléseket okozhat!

Tepertő
Hozzávalók:
- 100 g tepertő
- 100 g panko morzsa vagy reszelt szárított kenyér
A tepertőt késsel apróra vágjuk, a morzsát aranybarnára pirítjuk, majd a két hozzávalót összekeverjük.
Ume barack
Hozzávalók:
- 200 g aszalt barack
- 40 g só
- 1 kis csokor friss kakukkfű
A saját aszalt barackunkat sterilizált befőttes üvegben 20 százalék sóval és kakukkfűvel három hónapig fermentáljuk.
Nudli
Hozzávalók:
- 1250 g főtt burgonya
- 300 g gluténmentes Miklos’ liszt (alfa mix)
- 10 g lenmagliszt
- 20 g útifűmaghéj liszt
- 20 g olívaolaj
- 3 g só
- rizsliszt (a formázáshoz)
- vaj/olaj a pirításhoz
A sós vízben megfőtt burgonyát leszűrjük és burgonyatörő segítségével pépesítjük. Mikor kicsit kihűlt, hozzákeverjük a kimért hozzávalókat és alaposan eldolgozzuk, majd letakarva 30 percet pihentetjük.
Rizsliszt segítségével megformázzuk az ujjnyi nudlikat, majd bő lobogó sós vízben 2 percig főzzük – a receptben szereplő mennyiséget 3-4 körben! A kész tésztát lecsöpögtetjük.
Tálalás
Hozzávalók:
- 200 g (fejenként egy leveses kanál) házi sárgabaracklekvár
- virágpor
- korianderlevél
A törökmézet összemorzsoljuk, a diót és az ume barackot éles késsel felvágjuk. A nudlit barnított vajon vagy olajon átpirítjuk, megszórjuk tepertős morzsával, törökmézzel és dióval. A tetejét jó minőségű sárgabaracklekvárral díszítjük, majd virágporral valamit koriander levéllel a tetején tálaljuk.
Fotó: Zirig Árpád
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.