Hirdetés

Nudli, törökmézzel, tepertővel és korianderes dióval a Natura Hill konyhájából

2025. április 10.
A minden nap változó, fenntartható konyhájáról híres zebegényi Natura Hill séfje, Szilvási Mihály egy izgalmas nudli receptjét osztotta meg velünk, amihez korianderes dió, törökméz, tepertő és ume barack is kerül.
Hirdetés

A nudli 

8 főre

Pirított korianderes dió 

Hozzávalók:

  • 100 g dió
  • 200 g víz
  • 200 g cukor
  • 20 g egész koriandermag

A diót és az egész koriander magokat 1:1 arányú cukorszirupban forrástól számítva két percig főzzük – a folyadék mindig legyen a dió tömegének legalább a duplája! Ezt követően sütőpapírra öntjük, majd 160 fokos sütőben légkeverésen, hat-nyolc percenként alaposan átmozgatva aranybarnára sütjük. Mielőtt kihűlne, a diót bőségesen megsózzuk: amikor elérte a szobahőmérsékletet, szűrőben lerázzuk róla a felesleget.

Törökméz

Hozzávalók:

  • 110 g cukor
  • 60 g méz 
  • 4 g szódabikarbóna

A cukorból és mézből aranyszínű karamellt készítünk, majd fakanállal belekeverjük a szódabikarbónát, míg fel nem habzik. Sópehellyel meghintett sütőpapírra borítjuk és a tetejét is megsózzuk. Bánjunk vele óvatosan míg meleg, könnyen égési sérüléseket okozhat!

Tepertő

Hozzávalók:

  • 100 g tepertő 
  • 100 g panko morzsa vagy reszelt szárított kenyér

A tepertőt késsel apróra vágjuk, a morzsát aranybarnára pirítjuk, majd a két hozzávalót összekeverjük.

Ume barack

Hozzávalók:

  • 200 g aszalt barack
  • 40 g só
  • 1 kis csokor friss kakukkfű

A saját aszalt barackunkat sterilizált befőttes üvegben 20 százalék sóval és kakukkfűvel három hónapig fermentáljuk.

Nudli

Hozzávalók:

  • 1250 g főtt burgonya
  • 300 g gluténmentes Miklos’ liszt (alfa mix)
  • 10 g lenmagliszt
  • 20 g útifűmaghéj liszt
  • 20 g olívaolaj
  • 3 g só
  • rizsliszt (a formázáshoz)
  • vaj/olaj a pirításhoz

A sós vízben megfőtt burgonyát leszűrjük és burgonyatörő segítségével pépesítjük. Mikor kicsit kihűlt, hozzákeverjük a kimért hozzávalókat és alaposan eldolgozzuk, majd letakarva 30 percet pihentetjük.

Rizsliszt segítségével megformázzuk az ujjnyi nudlikat, majd bő lobogó sós vízben 2 percig főzzük – a receptben szereplő mennyiséget 3-4 körben! A kész tésztát lecsöpögtetjük.

Tálalás

Hozzávalók:

  • 200 g (fejenként egy leveses kanál) házi sárgabaracklekvár
  • virágpor
  • korianderlevél

A törökmézet összemorzsoljuk, a diót és az ume barackot éles késsel felvágjuk. A nudlit barnított vajon vagy olajon átpirítjuk, megszórjuk tepertős morzsával, törökmézzel és dióval. A tetejét jó minőségű sárgabaracklekvárral díszítjük, majd virágporral valamit koriander levéllel a tetején tálaljuk.

Fotó: Zirig Árpád

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram