Hirdetés
Hirdetés

Nincs év Salt Bae-botrány nélkül? A sztárhentes viselt ügyei

SZERZŐ: DiningGuide
2021. november 4.
Nusret Gökçe, avagy Salt Bae maga a megtestesült mém. A török hentes és séf elhíresült megjelenése és teátrális mozdulatai azonban nem bizonyultak csupán villanófénynek: sokszoros étteremtulajdonosként nagy sikerrel kamatoztatja hírnevét. Mégis, mintha túl gyakran fűződnének igazán rossz szájízű esetek Salt Bae éttermei köré.
Hirdetés

A múlt hónapban nyílt londoni Nusr-Et Steakhouse, Salt Bae legújabb üzlete, eredetileg is elég sok negatív kritikát kapott elképesztően magas árai miatt. Amennyiben itt fogyasztanánk steaket, bizonyos tételekért 630 fontot, majdnem 267 ezer forintot kellene fizetnünk.

Így miután ezt követően kiderült, hogy a London luxusnegyedében, Knightsbridge-ben nyitott éttermében óránként 12 fontért, azaz 5080 forintért alkalmazna séfeket, ismét közfelháborodás övezi Nusret Gökçe működését. A Caterer.com vendéglátóállás-közvetítő oldalon található álláshirdetés szerint a jelentkező „létfontosságú” szerepet fog betölteni a séf támogatásában, és „igazán versenyképes fizetésre számíthat”. Ismerve a londoni árakat, benne a lakbérek árszabásával, ez a megfogalmazás több, mint kellemetlen.

Ahogyan azt a nemzetközi sajtó is kiemelte: az órabér valójában a steakhouse étlapján szereplő krumplipüré árával egyezik meg. Valljuk be, ez igencsak megalázó.

Az irritáló luxusfaktor

2018 év elején a gasztroszakírók fanyalogva fogadták New York-i étteremnyitását:

„Salt Bae új, manhattani éttermét, A Nusr-et Steakhouse-t ízekre szedték a kritikusok. A beszámolók nem sok kétséget hagynak bennünk: a hely nem elsősorban a konyha teljesítményére, hanem sokkal inkább egy gegen alapuló performanszra épít.

A GQ Magazin szerint a felszolgált steak nem csak unalmas volt, hanem rágós is, az Eater szerint ízetlen és gumiszerű.

Az élményt az sem tudta feldobni, hogy Salt Bae személyesen is megjelent az asztalnál: a beszámolók szerint az unásig ismételt mozdulatsor élőben már nem igazán hozza lázba az embert."

Majd újabb támadások érték „azt a videóját, amelyben

ömlesztett lapkasajt-szeleteket, valamint nyers spárgát helyez egy 500 dolláros, vagyis csaknem 125 ezer forintos bélszínre."

A kritika persze fanyaloghat, mára Salt Bae hét országban, az Egyesült Államokon kívül Angliában, Törökországban, Görögországban, Dubajban, Qatarban és Szaúd-Arábiában is sikerrel működteti luxuséttermeit.

Szintén ebben az évben tüntetést szerveztek az étterme elé, és a fókuszban már ekkor is a sokak szemében provokűáló luxus volt. Ilyen szalagcímekkel írt róla ekkoriban a sajtó: „Venezuela éhezik, miközben Salt Bae 275 dolláros, közepesen átsütött báránysülttel eteti az elnököt”. Íme, a történet részletei.

2019 nyarán egy hasonló kicsengésű bulvársztori miatt kapta fel Salt Bae-t ismét a nemzetközi média. Hangulatfestés gyanánt csak annyit mondunk, hogy az eset főszereplője Nusret Gökçén kívül egy 24 karátos arannyal bevont tomahawk steak és egy balhés futballista, Franck Ribery, a Bayern München akkori francia középpályása.

Hirdetés

2020-ban aztán a szupermacsó sztereotípiát megelevenítő híresség beleszaladt a szexizmus vádjába is, ami a jelenleg uralkodó genderérzékenységről legalább annyit elmond, mint magáról Gökçéről. Már csak azért is, mert a kihívó pózokban sószóró és steaket szeletelő figura teljességében maga a szexizmus, ehhez a rózsaszín ingyenburgeres ügy sem kellett.

@Salt Bae Facebook Official

Idén sem maradtunk Gökçe-ügy nélkül. Mint kiderült, a személyes márkajelzésévé vált szűk fehér pólóban, kerek napszemüvegben sószórós képet két brooklyni művész jegyzi, a vádirat szerint pedig a sokszorításából járó szerzői jogdíjból soha egy centet sem látott.

Mindenesetre sokat emelne a séf renoméján, ha néhanapján olyan történeteket hallhatnánk Nusret Gökçéről is, mint az USA egyik legnevesebb étteremtulajdonos-séfjéről, José Andrésről, aki szó szerint a frontvonalban harcol jó ügyek érdekében, vagy a szintén csodálatos Dominique Crennről.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram