Hirdetés
Hirdetés

Nigella újra egy spagetti recepttel borzolja a kedélyeket

2018. október 26.
Emlékszünk még, tavaly hogy nekiesett a kulináris közvélemény Nigellának, amikor tejszínt rakott a carbonara spagettibe? Most újra egy spagetti-ügybe keveredett.
Hirdetés

Nigella vélt vagy valós vétkei miatt jó néhányszor került már a támadások kereszttüzébe. Az egyik leggyakrabban elhangzó érv ellene az, hogy sok receptje túlságosan is egyszerű, sokat gúnyolódtak például az avokádós pirítóson.

A most felkapott ételhez sem kell éppen a Paul Bocuse Intézetben töltenünk hosszú éveket, hogy elkészítsük:

Nigella tésztaétele mindössze négy összetevőt tartalmaz, de sokaknál ennyivel is sikerült kivernie a biztosítékot.

Végy némi spagettit, egy kis vajat és parmezánt – és egy teáskanál Marmite-ot. Ízlés szerint akár többet is egy teáskanálnál!

De mi is az a Marmite, ami ekkora szentségtörésnek számít?

Az biztos, hogy nem a toszkán és nem is a szicíliai konyhaművészetből lesz ismerős ez az élelmiszer. Egy brit nemzeti kedvencről van szó, pontosabban egy imádott-utált termékről, amire hirtelen nem is tudnánk magyar megfelelőt találni.

"Szeresd vagy gyűlöld!"

Ezzel a szlogennel reklámozza termékét az egyik brit gyártó, rámutatva a Marmite megosztó mivoltára. Ez a sötétbarna színű, ragacsos krém tulajdonképpen a sörgyártás egyik mellékterméke. E státuszából sikerült nagyot előrelépnie, hiszen ilyetén miőségében mondjuk nem jószágeledel lett belőle, hanem az angol reggelik egyik kötelező eleme.

Az alapvetően igen sós és umamiban (természetes ízfokozóban) gazdag krémet kenyérre, pirítósra, illetve egyben sült krumplira is kenik. Élesztőkivonatról lévén szó, B12-ben, niacinban és folsavban gazdag, így a húsmentes étrendet folytatók körében is népszerű. Már aki szereti és megeszi ezt a jellegzetes illatú (sokak szerint szagú) és ízű hozzávalót.

De mit keres a híres-hírhedt brit kence Nigella spagettijében?

Talán éppen azt, mint Jamie Oliver nagy visszhangot kapott paellájában a chorizo. (Jamie anno még halálos fenyegetést is kapott Spanyolországból a paella receptje miatt.) Nigella is merészelt másképpen hozzányúlni egy nemzeti alapételhez, pontosabban kettőhöz is, ha a spagettit és a Marmite-ot is annak számítjuk.

A "torkos szakácsnő" – ez Nigella állandó eposzi jelzője – múlt héten posztolta Instagramon az ételt a "nap receptjeként", de szó sincs újdonságról. Szerepelt már a 2010-ben megjelent könyvében, a Kitchen: Recipes from the Heart of the Home-ban, ami magyarul Nigella asztalánál: Az otthoni főzés öröme címmel jelent meg.

Nigella Marmite-os spagettije

Az itáliai felbujtó

És egy olasz hivatkozással még meg is fejelte a dolgot, ugyanis Anna del Conte barátnőjének köszöni meg az ötletet, egyenesen Olaszországból, ráadásul az ausztráloknak könnyedén azt javasolja, hogy készítsék Vegemite-tal a spagettit (ez a Marmite aussie verziója, de egyébként Új-Zélandnak és Dél-Afrikának is megvannak a maga variánsai az élszetőkivonatos krémre.

A recept kapcsán persze megkapta Nigella, hogy íme, az új ananászos pizza és a pfujjogás minden formáját. Ugyanakkor úgy kerek a világ, hogy érkeznek gazdagon a rajongó kommentek is, van, akinek annyira bejött Nigella receptje, hogy minden nap készíti, másnak a gyerekei falják fel az összeset, Instagramon pedig 25 ezer like-nál tart a posztja.

Hiába, az umami már csak ilyen, eteti magát... És nem csak a Marmite, hanem a parmezán is umamiban gazdag élelmiszer.

Ha valaki kedvet kapott volna, íme a recept angol nyelven. Marmite-ot pedig itthon is lehet kapni delikáteszekben.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram