Hirdetés
Hirdetés

Nicolas Cage a szarvasgombának köszönheti, hogy ismét színészi képességeit méltatják

SZERZŐ: Noszvai Anna
2021. július 25.
A Pig című film július közepén debütált Amerikában, így lassan egyre több értékelést olvashatunk róla. Michael Sarnovski drámája az ételekkel való érzelmes kapcsolatról, a szarvasgombáról, és - leginkább - a gyászról szól. A kritikusok többnyire odavannak érte, különös tekintettel Nicolas Cage játékát dicsérik.
Hirdetés

A nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb színésze az elmúlt években elmémesedett. Cage rengeteg apró és furcsa szerepet vállal el, mint a Mandy, a Willy mesevilága vagy a Szín az űrből. Pár éve felröppent a hír, hogy egy olyan forgatásba kezd, ahol a történet középpontjában egy elrabolt disznó áll — az internet népe pedig mosolyogva kezdte dörzsölni a tenyerét. Az előzetes megjelenése után viszont sokan meglepődtek, mert egyáltalán nem ilyen mélységű és esztétikájú anyagra számítottak. A Pig felépítése erősen kedvez a mélyebb karakterábrázolásoknak, ezzel remek terepet nyújtva színészi játék finomságainak kibontakoztatására.

 

A főszerepben egy modern remetét ismerhetünk meg, aki magányosan tengeti napjait egy oregoni erdőben. Egyetlen társa a malaca, akivel szarvasgomba-kereséssel töltik mindennapjaikat. Egy este a főszereplőt jócskán helyben hagyják, majd ezt követően az emlékezetkiesés után reggel teljes magányra ébred. Triflász malaca elrablása miatt kénytelen visszatérni Portlandbe, hogy kiderítse, ki áll a lopás mögött: ekkor derül ki számunkra, hogy nem egy egyszerű csavargóról, hanem egy ex-sztárséfről van szó. Az elszigetelt karakter egyetlen világi pontja Amir, a fiatal szarvasgomba kereskedő, aki a segítségére siet, hogy együtt göngyölítsék fel a furcsa ügyet.

A szarvasgomba természete, formája, hatása, ízvilága miatt fontos értéket képvisel. Magyarország fontos szarvasgombagyűjtő ország, még egy egyedi altípust, a kissé édeskés homoki szarvasgombát (Mattirolomyces terfezioides) is magunkénak tudhatjuk. Gyűjtésének és fogyasztásának itt is komoly hagyományai vannak, mivel már az Osztrák-Magyar Monarchia idején is népszerű volt a kifinomult gasztronómiai kultúrában. Ferenc József osztrák császár séfjei a csicsókaleveshez, Mária Terézia királynő konyhája a csirkeételekhez használta előszeretettel.

Az új filmet Michael O’Sullivan, a Washington Post kritikusa furcsán érzelmesnek írja le, ami emlékeztet a színész valódi képességeire. A Guardian-ben Benjamin Lee az operatőri munkát és a történet kibontakozásának lassú tempóját méltatja, míg a The New York Times szerint a film után több kérdés marad bennünk, mint amivel eleinte a mozivászon elé kerülünk.

Jelenleg nincs információnk arról, hogy itthon milyen formában lesz megtekinthető a Pig, de bízunk benne, hogy láthatjuk majd. 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram