Kétségtelen, hogy a világ egyik legkedveltebb konyhája az olasz: közérthető, otthonos, kevés alapanyagból is remek ízeket lehet produkálni. Az olasz konyhaművészet mégis nagyon sokféle, hiszen régiókként változnak az ízek, mélységek, ezzel együtt pedig az antipastitól desszertig tartó fogások mellé kínált borok választéka is.

Toszkána mind kulturális, mind gasztronómiai szempontból fontos tartomány. Firenze összes szépsége, Pisa, Siena, Montepulciano vagy San Gimignano mind különleges látnivalók, a toszkán olívaolaj, a panzanella, a ribollita, a csirkemáj paté, a bistecca alla Fiorentina, a cacciucco és a necci mind olyan helyi finomságok, amiket egyszer mindenképp meg kell kóstolni. Mindazoknak, akik szeretik Olaszországot és a házias ízeket.

A Pistoia városában található Fiaschetteria La Pace egy ízig-vérig vendéglátós család bisztrócskája. Népszerű, kedvelt találkozóhely, akár egy tál tésztára és chiantira, de nagyobb családi eseményekre is, amikor a nappali széthúzhatós asztala már kevésnek bizonyul.

Ennek a toszkán helynek azonban van két testvére az óceánon túl, New Yorkban, East Village és West Village pezsgő városrészein. Érdekes arány lenne, ha megvizsgálnánk, hogy a sosem nyugvó metropoliszban hány burgeres és hány olasz étterem van, mert még az is lehet, hogy az olaszok nyernének, de éppen a túlkínálat miatt van bőven turistacsapda, ál-autentikus étterem is. Viszont Manhattan és Brooklyn is tartogat igazán eredeti helyeket, Little Italyn túl is.


Olyan bisztrókat, restobárokat, ahol minden bizonnyal hagyománytisztelő olaszok állnak a pultban és nagymamák gyúrják a házi tésztákat is. Így van ez mindkét Fiaschetteria Pistoia esetében. Az európai ember egy estére közelíthet a saját kultúrköréhez, de közben mégis marad New Yorkban. A lokálpatrióta pedig örvend, hogy kiszakadhat a megszokott környezetéből. Cacio e pepe pici tésztát rendel és lefojtja egy kis cantuccinivel. Hangzavarban, este tízkor fogyasztott feketével és utána néhány pohár borral.

A két tengerentúli Fiaschetteria ötletgazdája és tulajdonosa Emanuele "Lele" Bugiani, vendéglátós családból érkezett és hazájában végigjárta a szamárlétrát. Sokat járt New Yorkban és már 2012 környékén eldöntötte, hogy egyszer itt fogja továbbvinni a família tudását, vendégszeretetét és házias receptjeit. 2015-ben jött az áttörés, megnyitotta az első éttermét. Törekedett rá, hogy a mini Pistoia a lehető legeredetibb legyen ezért még a vendégek nyomására sem tartanak az étlapon például szicíliai, vagy nápolyi fogásokat. Táblás ajánlatként azért megjelenik pár vendégtartomány étele, de többnyire maradnak a régiónál.

"Nem szerettem volna New Yorkra hangolni az ételeinket. Úgy értem, hogy az amerikai szájízhez igazodni. Hosszútávon sokkal kifizetődőbb, ha folyamatosan ugyanolyan minőséget hozunk és ez a minőség az, amit Pistoiából hoztam magammal, nem az, amit az itt élők megszoktak esetleg más olasz éttermekben. Igyekszünk kicsit lassítani a vendéglátáson is, ha egy asztaltársaság három-négy órát tölt nálunk, annak mi csak örülünk, mert otthon ez a természetes." - mondta Lele Bugiani a La Cucina Italiana-nak.


Olvassa el korábbi írásunkat is!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.