Sokan egészen indulatba tudnak jönni a témától, és hangosan háborogni. Mások pedig – legyen az vegyes táplálkozású, vegetáriánus vagy vegán személy – azt nem értik, hogy miért ne lehetne növényi alapokon előállítani ezeket a hagyományos és közkedvelt ételeket?
Az értetlenkedés tehát mindkét oldalon kölcsönösen adott.
Igazából évek óta porondon van a téma, 2017-ben például Christian Schmidt német mezőgazdasági miniszter emelt szót a vega és vegán húshelyettesítő készítmények húsra utaló elnevezései ellen, magára haragítva a vegán lobbistákat. Ebben a hónapban viszont Európa Parlament-i törvényjavaslat született. Ha győz a kérdéskörben konzervatívnak nevezhető oldal, akkor tiltólistára kerülnek olyan az árumegnevezések, mint a szejtánkolbász, a szójapárizsi, a tofuvirsli és még hosszan sorolhatnánk, hiszen az elmúlt tíz évben bekövetkezett vega/vegán boomnak köszönhetően igen széles lett ezen termékek köre.
Egy kis érdekesség a berzenkedőknek így húsvét táján: vegán húsvéti sonka is kapható, így néz ki a sonkát imitáló kötözött gabonagömböc.
Nem csak a kész termékekre vonatkozik a javaslat, hanem ételelnezésekre is, így nem lehetne steak a tofusteak, pulled pork a jackfruitból vegán pulled pork, és persze a vega burgerek és hotdogok sem úsznák meg a szabályozást.
A vega és vegán burgerek ma már szabályos kultusznak örvendenek, millió recept kering a neten, és egymás után nyílnak a vegaburgerezők. Az elrabolt (visszakért?) hamburger szót, akárcsak a húst helyettesítendő, születtek is már javaslatok: burger helyett vurger, vagy éppen veggie disc (korong), netán veggie tube (cső? tubus?) jár annak, aki a húsmentes opcióra szavaz. Érdekes lesz.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.