Hirdetés
Hirdetés

Nemzetek eledele: Balkan Grill

SZERZŐ: DiningGuide
2016. szeptember 16.
Nemzetek közötti példás összefogás valósul meg a Balkan Grill tányérjain. Pontosabban papírtálcáin és szendvicseikben, vérbeli streetfoodos lévén. A szálak egészen Albániáig vezetnek.
Hirdetés

A Balkán mára igazán cool turistacélpontnak számít, egyre többen szavaznak bizalmat a térségnek. A nyaralásokon evett jó falatok iránti nosztalgia is közrejátszhat, hogy egyre többen keresik-szeretik a Balkán ízeit is idehaza. Úgy tűnik, megtaláltuk az izmos délszláv húsételek egyik legautentikusabb képviselőjét Budapesten: összesen öt balkáni nemzet munkája ölt testet ezekben az ételekben.
A szerb vállalkozás eredetileg egy híres horvát hentessel dolgozott együtt, aki immáron 40 éve készíti a cevapokat és pljeskavicákat, aki több száz kilométeres körzetben látja el az éttermeket a klasszis Banjalucki recept alapján készült darált húsokkal. Sokáig Budapestre is Horvátországból szállítottak, de nemrég óta pesti bázisa is van a mesternek. A további alapanyagokat Boszniából és Horvátországból szerzik be, de a házi ajvárukat bolgárok készítik, a pékük pedig albán nemzetiségű.
Ragaszkodnak is a bevált termelőkhöz és beszállítókhoz, az albán pékükre (sőt, pékekre!) egyenesen esküsznek, hiszen a sallangmentes délszláv konyha megköveteli a megbízható, eredeti ízeket. A pljeskavicában például a húson és a lepénykenyéren kívül a zöldségek nyersek, a házi ajvárt pedig gazdagon mérik. És ennyi, így az eredeti. Az itthon ismert, háromféle húst keverő receptekkel szemben a Balkan Grill-esek egyébként 100 százalékban borjúhúst használnak, még a kolbászokban is. Úgy hírlik, amiből csak lehet, érdemes XL-est kérni.
balkangrill_lepeny
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram