Hirdetés
Hirdetés

Nemhogy egészséges: egyenesen méreg? A kókuszzsír kérdés

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2018. augusztus 23.
A kókuszolaj és a kókuszzsír a bioboltok és egyes táplálkozási irányzatok szerint az emberiség jótevője, ami sok testi bajra sikerrel alkalmazható, a töredezett hajtól az aranyérig. Léteznek ilyen korszakok az élelmiszerek történetében: a vásárlók felemelik, majd a mélybe ejtik őket.
Hirdetés

Tavaly nyáron is téma volt a világsajtóban a kókuszzsír telítettzsír-tartalma, akkor az amerikai kardiológusokat tömörítő legnagyobb szakmai szervezet, az American Heart Association adott ki kutatásokon alapuló állásfoglalást ez ügyben. Most a The Guardian cikkezett ez ügyben, egy igen erős címadással, egyenesen méregnek nevezve az ironikus módon éppen az egészséges életmódra törekvők körében egyre felkapottabb zsiradékot.

pixabay.com

A kókuszzsír világszerte mégis egyre népszerűbb. Karin Michels, a Harvard Egyetem professzora szerint azonban a fogyasztása az egyik legrosszabb dolog, amit magunkkal tehetünk. A tudós tényekkel és adatokkal támasztja alá, hogy a kókuszzsír iránti elfogultság egyenesen táplálkozási katasztrófának nevezhető.

pixabay.com

A kókuszzsír nagyon magas százalékban tartalmaz ugyanis telített zsírsavakat, így fogyasztása növeli a koleszterinszintet és a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát. Összehasonlításul a kókuszzsír 86 százalékos telítettzsírsav-tartalma kétszer annyi, mint a disznózsíré, és háromszor több, mint amennyi a vajban található. Emiatt a szakértők csak igen visszafogott mennyiségben ajánlják a használatát. A kutatások szerint a növényi olajok, mint az olíva és a napraforgó mértékletes használata az egészségesebb választás.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram