Hirdetés
Hirdetés

Nem tapad többé vér a rántott húshoz: menetelés a jövőbe

SZERZŐ: DiningGuide
2020. szeptember 16.
Sokan vallják, hogy egy rántott hús életmentő tud lenni. Ez esetben valóban, ugyanis az IKEA új tonkatsujáért egy sertésnek sem fog bántódása esni. Az elnevezése szerint a "földeken született" növényi rántott hús a japán IKEÁ-kban debütál, és nem pusztán alternatívát fog jelenteni, hanem teljesen lecserélik a húst az új vegán termékre.
Hirdetés

Az IKEA arculata amennyire egységes világszerte, úgy idomul okosan a helyi ízléshez és szokásokhoz is. Japánban is sztár lett a – némileg megmagyarázhatatlan módon – kultikussá vált svéd húsgolyójuk, ami részben a bútorgyártónak köszönhetően tarolta le a világot. Természetesen nincs semmi gond a svéd húsgolyókkal, de az IKEA prezentálásában egy szigorúan sorozatgyártott, nem frissen főzött-sütött ételről van szó, ennek ellenére mégis komoly nemzetközi rajongótáborra tett szert. Sokan az IKEÁ-s élményeknek köszönhetően kezdték el otthon is készíteni a húsgolyókat, ami a jól ismert mártással és krumplipürével az igazi.

A japánok azonban igényelték nemzeti kedvencüket, a tonkatsut is a bútoráruház étkezdéjébe, így a "japánok rántott húsa", a pankómorzsában sütött is kapható a szigetországban. Pontosabban annak egy fúziós változata, a világszerte felkapott katsu curry, ami egy rántott sertésszelet barna curry mártással, rizzsel, esetleg némi zöldséggel.

A vegatariánusok és vegánok évtizedek óta készítenek rántotthús-utánzatot szójából, és most keleten az IKEA is erre az útra lép. Szójáért nem is kell messze menniük, olyan alapélelmiszer náluk, mint nálunk a búza. Sőt. További növényi hozzávalókkal összegyúrva jön létre az a növényi textúra, amiből a "hússzeleteket" fogják formázni.

A bútorgyártó határozott lépése a fenntarthatóság elősegítése és az éghajlatváltozás visszaszorítása érdekében történik, és nem csak a katsu curryre vonatkozik. Kint veganizálták már a káposzta tekercset, a csokoládé mousse-t (kivonva belőle a tejet és tejtermékeket), valamint a kebabot pitában is.

A vegán katsu curry fogás ára 499 yen, azaz kb. 1400 forint lesz, ami az IKEA szándékosan alacsonyan tartott menüáraihoz képest drága. Japán viszont közismerten a világ egyik legdrágább országa, különös tekintettel az ételekre, úgyhogy ez az ár kint kifejezetten alacsonynak számít.

Források: 1, 2

Kapcsolódó írásunk:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram