Hirdetés
Hirdetés

„Nem sok Michelin-csillagos séf versenyez a Bocuse d'Oron" – Hamvas Zoltánt kérdeztük a versenynap előtt

2020. október 15.
A mai napon elstartolt a Bocuse d'Or európai döntője Észtország fővárosában. Ha ez alkalommal nem is lehet szurkolóktól hangos a lelátó, holnap itthonról drukkolhatunk a magyar csapatnak. Cél a minél szebb szereplés és a kijutás a lyoni világversenyre!
Hirdetés
A mai és a holnapi napon is 8-8 európai ország csapata mutatja meg a legjobb tudását a világ legrangosabb szakácsversenyén.
A második versenynapon, péntek reggel másodikként kezd Veres István csapata: 8.40-kor rajtolnak, majd szorosan tartva az időpontokat, 13:40-kor kell prezentálniuk a haltémát, 14:15-kor pedig a hústálat.
Az eredményre annak rendje és módja szerint nem kell sokat várnunk, hiszen az utolsó tálalást és pontozást követően összegzik is a versenyzsűri által adott pontokat – a második versenynap végén, azaz holnap este pedig közzé is teszik az európai döntő eredményeit.
Mi a verseny tétje?

Elsősorban a továbbjutás a lyoni világdöntőre, amelyet a járványhelyzetre való tekintettel kivételesen nem jövő januárban szerveznek meg, hanem május végére-június elejére halasztották. A versenyző 16 európai ország közül 10 csapat jut tovább a világversenyre, az elsődleges cél tehát bekerülni a továbbjutók közé.

Azt pedig talán mondanunk sem kell, hogy a komoly erőket mozgósító magyar csapat célja a minél magasabb pontszám és minél jobb helyezés elérése:

fantasztikus eredmény volna az első 5 helyezett között tudni a magyar csapatot, a Veres István séf, Molnár Bence commis, Volenter István coach és Széll Tamás csapaelnök alkotta négyest.
A februári hazai forduló / Balról: Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Hungary elnöke, Veres István és Molnár Bence / Kép forrása: Bocuse d’Or Hungary

Hamvas Zoltánt, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnökét kérdeztük a verseny kimenetelének esélyeiről

„Ez alkalommal ismét nagyon erősek a skandinávok, akik az elmúlt évtizedben rendszeresen a nemzetközi versenyek élén végeznek. A norvég csapatot ismét az a Christian André Pettersen vezeti, akivel két évvel ezelőtt megnyerték az Európa-bajnokságot, a 2019-es világversenyen pedig a 3. helyezést érték el.
Tavaly a világdöntőt Dánia nyerte (ők 2018-ban 3. helyezettek lettek az EB-n). A dán csapatot ezúttal a 3 Michelin-csillagos Geranium sous-chefje, Ronni Vexøe Mortensen vezeti, és maga Rasmus Kofoed a coach, aki 2011-ben a Bocuse d'Or-világbajnok dán csapat élén versenyzett. A mezőny tehát rendkívül erős, a versenytől pedig nem az esélyesnek tartott csapatok léptek vissza, úgy mint Törökország, Horvátország, Belgium és Nagy-Britannia.
A magyar csapat azonban rendkívül koncentrált, felkészült és elszánt, nagyon bízunk a sikeres szereplésükben. Magabiztosságot kell építenünk, és a nemzetközi hírnevét vinnünk a magyar gasztronómiának."

Olvassa el nemrég készült interjúnkat Veres Istvánnal séffel!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram