Hirdetés
Hirdetés

Nem láttam értelmét a fűtőberendezésekben elégetni a jövőnket - Tavaszig bezár a sarudi Sulyom Tájétterem

SZERZŐ: Szász Eszter
2022. október 12.
Egy újabb vidéki étterembezárás, ezúttal a sarudi Sulyom Tájétterem kényszerült becsukni a kapuit.
Hirdetés

Terveik szerint a fűtésszezon idejére, október 24-től április 4-ig bezár a Tisza-tó melletti Sarud étterme, a Sulyom Tájétterem, olvasható a szomorú hír az étterem Facebook-oldalán.

Hirdetés

A döntés okát Kücsön Gyula tulajdonos mondta el a Dining Guide-nak. A kényszerű átmeneti bezárás oka nem kizárólag az energiaárak drasztikus emelkedése, hanem ez az eszement környezet, ami körülvesz minket - fogalmazta meg a gondolatait Kücsön Gyula, hozzátéve, hogy halmozottan hátrányosak most a körülmények, a fűtés, az elszálló alapanyagárak, a háború, az emberek szomorú sorsa mind közrejátszik a kényszerű döntésben.

Most azt érezzük, hogy ez az időszak nem annak a szakmai munkának kedvez, amire az életünket tettük rá.

Kényszerből, pusztán az életben maradásért küzdeni nincs értelme, nem láttam értelmét a fűtőberendezésekben elégetni a jövőnket- mondta Kücsön Gyula. 

Terveik szerint a bezárás csak átmeneti, de a tulajdonos szerint csak az a biztos, ha látják, hogy mit hoz a holnap. 

Fotó: Sulyom Tájétterem

“Jelenleg ebben a helyzetben azt sem látom, hogy holnap reggel mire ébredünk, teljesen kiszámíthatatlan jövőképünk van. Befektetések és álmok mennek két perc alatt tönkre. Nem számíthatunk arra, hogy átmenő forgalommal be tudjuk csábítani magunkhoz az embereket. Nőnek a költségek, csökken a vendégszámunk, őrült módon elszállnak az alapanyagárak. Önmagában azt látom, hogy azért tartanánk csak nyitva, hogy fűtsünk és melegedjünk, de azt gondolom, hogy a Sulyomnak nem ez volt soha a célja.”

A tulajdonos most abban hisz, hogyha nem “fűti el az életüket”, akkor maradhat annyi tartalékuk, hogy ha az energiahelyzet, a háború és a gazdasági válság rendeződik, akkor lesz esélyük újra folytatni azt, amit elkezdtek. A dolgozók, a csapat egyben marad, velük szeretnének áprilisban újranyitni. 

Az étterem ugyan még nem kapott számlát a megemelkedett költségekről, de egyéb vállalkozásaik már kaptak, amelyből már látható volt, hogy mire számíthatnak. 

Hortobágyi palacsinta szürkeharcsából / Fotó: Sulyom Tájétterem

A romló tendencia sajnos nem ősszel kezdődött, az egész 2022-es év és a nyári szezon is gyenge volt, több mint 40 százalékkal csökkent a vendégek létszáma a tavalyi évhez képest. A vezetőség vélekedése szerint a hazai turizmus csökkenése annak köszönhető, hogy a SZÉP-kártya tulajdonosok inkább élelmiszert vásároltak, vagy külföldre utaztak, és ezt a kiesést nem lehetett a pótolni.

Kücsön Gyula elmondása szerint az is látszik, hogy a lakosság fizetőképes kereslete a rezsiköltségek emelkedésének hatására milyen mértékben alakul át és mennyire nagy mértékben csökken a hajlandóság és a ráfordítható összeg az olyan “luxusszolgáltatásokra”, mint az étterembe járás.

A Sulyom Tájétteremnek amúgy sincs könnyű dolga, hiszen egy kis faluban, Sarudon található, távol mindentől, nincsenek beeső vendégek, minden egyes betérő vendégért megdolgoznak. Berecz Ádám vezetésével egy olyan világot álmodtak meg a Tisza-tó mellé, ami példaértékű és újító, és ezt a színvonalat szeretnék folytatni a jövőben is.

A Sulyom Tájétterem magát stílusteremtő, bisztró-jellegű étteremként aposztrofálta. A hagyományos vendéglői és éttermi vonulatot képviseli gourmet kikacsintásokkal. A kortárs konyhát vivő Sulyom viszonylag szűk étlappal, friss, helyi alapanyagokat felhasználva dolgozik, konyhafőnöke 2021-től Berecz Ádám.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram