Hirdetés
Hirdetés

Nem kulináris öszvér: A nikkei konyháról röviden

SZERZŐ: DiningGuide
2019. július 12.
Hogy nem csak múló gasztrotrend, ezt a ma már több mint hatvan éves létezése bizonyítja. De a mit is takar a menőn hangzó, de sokak által talán nehezen belőhető eredetű nikkei konyha? Az idei World's 50 Best Restaurants, avagy a világ legjobb étterme szavazás kapcsán is felmerült a nikkei kifejezés, hiszen a világ leg-legjobbjainak 10-es elitrangsorában is képviselteti magát ez a fúziós konyha.
Hirdetés

Peru fővárosában, Limában már több mint 60 éve jelen van a nikkei, a perui és a japán konyha fúziójából született kulináris irányzat. Peru határait átlépve lassan világtrenddé válik: Barcelonában például maga Ferran Adrià testvére, Albert Adrià nyitott egy nikkei éttermet, a Paktát.

A limai Maido egyik fogása

Míg 3 évvel ezelőtt a World's 50 Best Restaurants Mitsuharu 'Micha' Tsumura séf világklasszis étterme, a Maido a 13. helyen szerepelt, 2017 óta folyamatosan ott szerepel a 10-es élbolyban, idén éppen a tizedikként.

Micuharu szerint nem múló divatról van szó, hiszen két nagyon erős konyha ér itt össze. Ennek ellenére pár éve Limán kívül nemigen volt máshol nikkei étterem, ma viszont Londonban, Washingtonban, Madridban és Stockholmban is kipróbálhatjuk, és ne feledjük el, hogy a Nobu étterem atyja, Nobu Matsuhisa a fúziós konyha egyik legjontosabb úttörője, a Nobu éttermekben pedig a hagyományos japán fogások mellett a nikkei konyha ételeit is kóstolhatjuk.

Az irányzat a legjobb japán konyhatechnikákat ötvözi a kirobbanó latin-amerikai ízekkel, de Micuharu jóslata szerint a nikkei egyre bővülő világa a japán és perui konyhán kívül egész Latin-Amerikát és egész Ázsiát is magába fogja foglalni. No és Európa?

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram