Hirdetés
Hirdetés

Nem jégkása, granita! Tökéletes frissítő Szicíliából – Gianni mesél

SZERZŐ: DiningGuide
2020. július 5.
Szicília két édes kedvence a ricottás-pisztáciás canneloni, és a kánikulai nyaralások kötelező enni-innivalója, az eredeti, szicíliai granita. Kanalazgathatjuk is a kristályosra fagyott frissítőt, vagy hagyhatjuk kicsit felolvadni, kortyonként is fogyaszthatjuk. A nagy klasszikus a helyi citromból készülő citromos, de a pisztáciás és kávés is nagy sláger. Az olyan kánikulában, mint a mai napi is volt, még élénkebb frissítő, mint a fagylalt vagy a jégkrém. Készítsétek el ti magatok is otthon!
Hirdetés

A gyümölcs alapú, tej és tejszín nélkül készülő fagylalt, a sörbet (szorbé) sem modern találmány. Kb. 700 évvel ezelőttre tehető a megszületése, és valószínűleg Kínából ered. A granitának viszont szédületesen messzire nyúlik vissza a története, egyes források szerint az ókori Mezopotámiáig, más források szerint az ókori Egyiptomig, ami több mint 4000 éves múltat jelent. Micsoda kihívás lehetett akkoriban az emberiségnek a nyári forróságban a graniták ősének előállítása és a tárolása... Az értéke pedig olyan nagy volt, hogy az uralkodók különleges itala volt a nagy melegben, és hatalmi ceremóniákon is ünnepélyesen szolgálták fel. A legendás hódítónak, Nagy Sándornak a személyes kedvence volt. A fennmaradt tudásunk szerint ókori futárok több száz kilométert tettek meg gyalogszerrel, hogy havat és jeget szállítsanak a Földközi-tenger vidékére, hogy granita készülhessen a kiváltságosaknak.

Granitaárus Olaszországban

Az ókori rómaiak hódítása által érkezett a granita réges-régi receptje Dél-Itáliába, a forró Szicíliában pedig helyi specialitássá vált. Különösen közkedvelt még a mandulás és a pisztáciás (a helyi mandula és a szintén helyi brontei pisztácia világklasszis alapanyag!), ezenkívül az espressóval felöntött változata. Bár sok olasz recept kardoskodik az "egyetlen és igazi" készítési mód mellett, a granita megengedőbb.

Kávés granita

Tucatnyi gyümölcssel is készülhet. A fanyarkás bogyós gyümölcsökkel, feketeszederrel mixelt verziók nagyon népszerűek, az édesebb változatok pedig dinnyéből, őszibarackból, eperből, mangóból, sőt akár még fügéből is készülhetnek.

Napközben bármikor hűsítőként is fogyasztják, emellett kedvelt reggeli elem is. Igazi szicíliai reggel egy jeges citromos granita frissen sült, meleg brióssal. Majd egy jó olasz kávéval.

Most pedig következzen a receptem. És mivel nem Szicíliában vagyunk, és az itthon beszerezhető citromok íze és minősége is változó, annyit mondok nektek, hogy kísérletezzétek ki a saját tökéletes recepteteket! Ha a fanyarabb ízvilágot szeretitek, kevesebb cukorszirupot tegyetek bele. Ha nagyon szeretitek a citrom savasságát, játékosságát, mehet bele több frissen facsart citrom!

Most pedig következzen a receptem. És mivel nem Szicíliában vagyunk, és az itthon beszerezhető citromok íze és minősége is változó, annyit mondok nektek, hogy kísérletezzétek ki a saját tökéletes recepteteket! Ha a fanyarabb ízvilágot szeretitek, kevesebb cukorszirupot tegyetek bele. Ha nagyon szeretitek a citrom savasságát, játékosságát, mehet bele több frissen facsart citrom!

Citromok Capri szigetéről
Szicíliai citromos granita recept:

Elkészítési idő: kb. 3,5 óra (30 perc + fagyasztás, félóránkénti ellenőrzéssel)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 ml citromlé
  • 500 gramm kristálycukor
  • 1 liter víz
  • Ízlés szerint egy-két citrom reszelt héja

Készítése:

  • A citromok nagyon különbözőek tudnak lenni, mind a savasságuk erősségét, a héj vastagságát és a gyümölcs lédússágát illetően. Kb. 10-12 db jól megtermett, lédús citromra is szükség lehet, de a tapasztalatom szerint az átlagos üzletekben manapság leggyakrabban túl vastag héjú, kevés levet adó gyümölcsöket árulnak.
  • A lusták granitája bolti cukorsziruppal készül, pedig pofonegyszerű az elkészítése. Egy vastag aljú kislábasban csak össze kell forralni vízzel kevergetés mellett, majd kihűteni. Sem forrón, sem melegen ne használjuk a granitához!
  • A szobahőmérsékletűre hűlt szirupba keverjük el a frissen facsart, majd leszűrt citromlevet.
  • Ízlés szerint tehetünk hozzá reszelt citromhéjat is. Ha így készítitek, ügyeljetek rá, hogy biocitromot használjatok! Még több felesleges kemikáliákra nincs szüksége a szervezetünknek.
  • Fagyasztást álló tálba vagy dobozba tegyétek be mélyhűtőbe legalább 2, de inkább 3 órára. Félóránként keverjétek fel a szép lassan megszilárduló frissítőt. Ha már nem lehet kevergetni, azért kapargassátok meg, hogy szép kristályosra fagyjon.

Egyétek, igyátok egészséggel!

Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek:
olaszul l’enni jó!
Legyetek jók!
Gianni

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram