Hirdetés
Hirdetés

„Nem is reménykedtünk ebben az elismerésben" – A Szepsy a világ 100 legjobb borászata között!

SZERZŐ: DiningGuide
2021. szeptember 28.
Ifjabb Szepsy Istvánt kerestük fel telefonon, hogy kommentálja a múlt héten kiérdemelt nemzetközi elismerést, a World's Best Vineyards ugyanis egy új alapítású díj, amelynek az erős középmezőnyében egyszercsak ott termett Tokaj és a Szepsy Pincészet.
Hirdetés

A World's Best Vineyards díjjal 2019-ben lépett a nagyközönség elé a brit William Reed médiavállalat. Koncepciójuk szerint a 100 legjobb borászat pontozásában közel 800 szakember van a segítségükre, köztük Master of Wine-ok, sommelier-k, borszakírók, borkereskedők.

A Szepsy és a Tokaj név nem az utóbbi években-évtizedekben forrt össze. A tradicionálisan borkészítő család az 1500-as évekig vezette vissza a családfát. A tizenhatodik generációt képviselő idősebb Szepsy Istvánról így írtunk öt évvel ezelőtt:

„Szepsy István feltette Magyarországot a világ bortéképére" – írtuk 2016-ban az idősebb Szepsyvel készített interjúnk felvezetéseként. „Ezt nem ő állítja – szerénysége nem engedné -, hanem róla mondják. A magyar borászok között egy külön kategóriának számít. Ikonikus borai, egyedülálló személyisége és a szőlő iránti alázata legendásak."

Király dűlő / Fotó: Szepsy

„Hosszú út vár még Magyarországra, ha világszintű szereplő akar lenni a nemzetközi borpiacon. Ha minden borvidék minden egyes borásza annyira elkötelezett lenne, mint Szepsy István, Magyarország a világ legjobb bortermelő országa lehetne” – írja Tom Stevenson, a Sotheby’s Borenciklopédia 2005-ös kiadásásban. Aki ismeri, tudja róla, hogy egy zseni. Dacolva a mainstreammel, mindig különutasnak számított, csak tette a dolgát és hallgatott a belső megérzéseire. A borai önmagáért beszélnek, mind tökéletes kompozíciók."

Működésük évtizedei során számos díjjal tüntették ki Szepsyéket, de mind közül az egyik legjelentősebb a 2013-as „bor Oscar" volt. Olaszországban, a Comói-tónál tartott World Wine Symposiumon (VDEWS) adták át idősebb Szepsy Istvánnak; 2013-ban a Les Seigneurs du Vin (A bor urai) hasonlóan világszintű elismerést jelentett.

Idősebb Szepsy István / Fotó: Szepsy

Hogy a World's Best Vineyards díj hagyományteremtő kezdeményezéssé növi-e ki magát, ez még elválik az évek során, de az már most biztos, hogy méltó képviselővel jelent meg a magyar bortársadalom a ranglistán.

A lista további szereplői itt elérhetőek: az 51-100. helyig, valamint az első 50 helyezett.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram