Hirdetés
Hirdetés

Nem happy hour és nem is all you can eat — Az aperitivo igazi hagyomány

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. augusztus 21.
„Ha Rómában jársz, tégy úgy, mint a rómaiak!”- ez a mondás azok közé a maximák közé tartozik, amelyek szinte bármilyen szituációban megállják a helyüket, de ez különösen találó, ha Olaszországba látogatunk, ahol a szezonális étkezés és a nyugodtabb életmód fontos része a kultúrának. Az egyik legelterjedtebb olasz hagyomány az aperitivo: étvágygerjesztő koktélok és könnyű étkezés a munkanap végén, ami egyben egyfajta bemelegítésként is szolgál a vacsorához. Valójában azonban sokkal több ennél, hiszen a kultúra szerves részeként hagyománnyá vált.
Hirdetés

Az aperitivo eredete

Egyesek szerint az aperitivo eredete a vermut feltalálásához kötődik, azonban ennek a megállapításnak a sajátos problémája, hogy a gyógynövény párlatok keletkezése is bizonytalan. Az bizonyos, hogy a tradíció Torinóból indult, így Milánó térségét, és valójában egész Észak-Olaszországot az aperitivo szülőhelyeként tartják számon. Manapság viszont akár már a délebbi területeken is élvezhetjük a vacsora előtti koktél-rituálét.

Az aperitivo népszerűségének növekedése Olaszországban valószínűleg a 18. században Antonio Benedetto Carpano modern vermut italkreációját követte. A lepárlómester állította, hogy a dúsított fehérbor és a különböző gyógynövények és fűszerek különleges kombinációja serkenti az étvágyat, és jobban megfelel a hölgyek ízlésének is, mint a vörösbor. Így lett az egyik első népszerű aperitivo ital belőle. A következő században sokan kezdtek különböző keserű likőrök gyártásába, így Gaspare Campari vállalkozó is, aki a nevét viselő vörös likőr kreátora — a Campari hamar kedvenccé vált.

Fotó: Campari Facebook

Nagyjából ugyanebben az érában született meg a milánói Campari Caffè Camparinoban az eredeti aperitivo koktél, a Milano-Torino (Mi-To), amely két összetevője származási helyéről kapta a nevét: a milánói Campariról és az édes torinói vermuttól. A 20 század elején bővülni kezdett az aperitivók koktélválasztéka. Létrejött egy izgalmas variáció, az Americano, amiből végül a Negroni keverékének alapja lett.

A legenda szerint Camillo Negroni, olasz gróf Americanót rendelt a csapostól, de azt kérte, hogy szódavíz helyett töltsön bele valami erősebbet. A gyakorlott bartender ginre cserélte a vizet. A koktél sikeresnek bizonyult, és a Negroni azóta is az aperitivok egyik legkedveltebb koktélja.

Happy hour vagy aperitivo

Biztos hallottuk már mi is, hogy „evés közben jön meg az étvágy” az aperitív azonban többről szól, mint egyszerű étvágygerjesztésről. Valójában egy nagyon hangulatos ürügy arra, hogy étkezés előtt találkozzunk és időt töltsünk együtt. Ez a kora esti elcsendesedés, megnyugvás ideje is egy hosszú napot követően, alkalom arra, hogy munka után egy frissítő itallal lazítsunk. Azonban véletlenül se keverjük össze az amerikai trenddel, a happy hour-ral. Az aperitivo alatt nem kapunk kedvezményt az italokból. Az árak természetesen változnak, de általában 8 és 10 euró között mozognak, függetlenül attól, hogy milyen italt rendelünk. Ezen az áron minden vendég egy koktélt tudhat magáénak és mellé ráadásként egy tányér rágcsálnivalóval, vagy svédasztalos fogásokkal kedveskednek.

Aperitivózni általában öt és nyolc óra között szokás, hiszen később már ideje vacsora után nézni. Mivel a legtöbb ember ebédet délután egy és kettő között, vacsorát pedig nyolc és kilenc óra körül fogyaszt, ez is jó módja az anyagcsere beindításának és a gyomor felkészítésének az étkezésre. A turisták számára pedig egy nagyszerű lehetőség arra, hogy megtapasztalják a helyi szokásokat, a helyiekkel lazítsanak egy ital mellett egy hosszú városnéző nap után.

Milyen a jó aperitivo

A hagyományos aperitivo koktélok általában könnyűek, nincs bennük sok alkohol és kesernyés ízűek, vagyis remekül illeszkednek a sós harapnivalókhoz. Az emberi test úgy van programozva, hogy feltételezze, hogy a keserű íz mérgező, így amikor egy személy keserű ízvilágú dolgot fogyaszt, a teste természetes módon úgy reagál, hogy tápanyagokat akar felvenni, hogy segítsen ellensúlyozni a „mérgezést”, ezért az aperitivo koktélok gyakran előkészítik a vacsora helyét.

Az ilyen frissítő koktélok készítéséhez használt likőrök (gondoljunk csak az olyan klasszikusokra, mint az Aperol Spritz vagy a Campari & Soda) szigorúan őrzött, titkos receptekből készülnek, keserű gyógynövényekből, gyökerekből, fűszerekből és citrusfélékből, amelyeket borral vagy szeszes alappal keverednek.

A vendéglátóhelyek általában előételeket és egyéb könnyű fogásokat kínálnak az italok mellé. De rendkívül széles skálán mozognak a helyek: sajtoktól és a pácolt húsoktól a quiche-ig, friss salátákon át, a pizzákig, akár a könnyű tésztaételekig sok mindent megkóstolhatunk. 

A cél itt nem az, hogy jóllakjunk, hiszen alapvetően az aperitivo filozófiája nem az, hogy bizonyos összegért annyit fogyasszunk, amennyi csak belénk fér. Sok turista úgy véli, az aperitivoval spórolhatnak a vacsorán, ezért többször púposra szedik a tányérjukat. Nem ez az aperitivo lényege, sokkal inkább az együttlét, a lazulás, a beszélgetés, a csipegetés.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram