Hirdetés
Hirdetés

Nem étel, hanem életforma… Ide nekem az avokádós pirítósom!

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2018. augusztus 22.
Őszintén csodálkozunk, hogy a világ hipszterebbik felén dúló avokádóspirítós-őrület még nem érte el a magyar bisztrókat. Ha betör hozzánk is, nehéz lesz újat mutatni ebben a témában az Instagramon, ahová eddig a pillanatig 894 550 #avocadotoast előjelű fotó került fel.
Hirdetés

A történet valójában nem másról, mint a menőzésről szól, mert legyen bármilyen egészséges és vitaminokban-nyomelemekben gazdag ez az élelmiszer, az avokádós pirítós nem étel, hanem életforma. A jómódú, egészségtudatos és szabad élet jelképe. Meg egy csipet dekadenciáé.

Chris Ralston / Unsplash


Nincs vallás az iszlámon kívül, mely a maga egyszerűségében ilyen rövid idő alatt terjedt el, mint az avokádó-hit. A salátán és pirítóson kívül viszontláthatjuk tapétán, pólón, fülbevaló formájában, tetoválásként sőt, Gwyneth Paltrow-tól Meryl Streepig kampányolnak érte hollywoodi sztárok.

Brenda Godinez / Unsplash


Nem volt ez mindig így. Az eredetileg Közép-Amerikában termesztett növény sokáig egy volt csak a zöldségesnél a polcon. Az 1990-es években kezdtek másképp tekinteni rá, miután Bill Granger séf Ausztráliában, majd Nigel Slater Angliában ódákat kezdett zengeni róla.

The Avocado Show / Facebook


A guacomole régi nóta, de az avokádós pirítós anyakönyvi kivonatában a 2006-os év és a New York-i Café Gitanes szerepel. Nagyot löktek a népszerűségén a gasztroblogok: 2008-ban a The Kitchn, majd Deb Perelman a Smitten Kitchennel. Könyves vallássá Gwyneth Paltrow 2013-as szakácskönyvével vált, és a hájpnak nincs vége: azt gondoljuk, még bőven van benne tartalék.

Anna Pelzer / Unsplash


Az avokádó divatra az utóbbi években Kína is ráfordult, a termelők világszerte 30 százalékkal növelték a kapacitást, és az eddig meglévő közép- és dél-amerikai, karib-térségi, ausztrál és izraeli ültetvények mellett új területeken telepítik a növényt.

Lacey Williams / Unsplash


A 19. században még aligátorkörte volt a hivatalos megnevezése, ami enyhén szólva nem annyira vásárlásra ösztönző. A mexikóiak aguacate kifejezéséből egyszerűsödött az amerikai angolban avokádóra a név. Sok alfaja ismert: Pinkerton, Fuerte, Zutano, Hass és a többiek. Mielőtt botanikai fejtegetésbe kezdenénk, egyszerűsítsük le: létezik a zöld és a sötét héjú változat. Utóbbit egy Hass nevű, kertészkedni szerető postás majdhogynem véletlenül fedezte fel. Az alapvető különbség köztük az, hogy míg a sötét színű Hass avokádó ízben és zsírokban kimondottan értékesebb, addig zöld bőrű rokona kevesebb kalóriát tartalmaz, nem annyira krémes, és jobban szeletelhető.

Hass avokádó - Fir0002 / Wikipedia

Az Instán így ez utóbbi, a zöld héjú mutat szebben, de ha nem feltétlenül a 895 551. #avocadotoast, hanem a magunk kedvéért vásárolunk avokádót, érdemes a kevésbé csinos Hass-típusút is kipróbálni.

Ebben a cikkünkben éppen egy trendi avokádóétterem fogásait mutattuk be. Nézze meg az amszterdami The Avocado Show 22 fogását!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram