Ami hűvösebb időben a banánkenyér, az a nyári melegben a nice cream. Magyar fordítását nem ismerjük, ugyanis ez nem egy banánfagyi. A vegán szubkultúra révén tett szert széles körű közkedveltségre, ők ugyanis, mivel nem fogyasztanak tejet, tejterméket, tojást, ebben az édességben találták meg a fagylalt legkrémesebb vegán verzióát, azaz a számukra kedves (nice) megoldást.
Ezt a fagylaltott előszeretettel készítik az ételintoleranciával élők is a vegánokon kívül, kizárólag gyümölcs(ök), fűszerek és opcionálisan növényi alapú magtejek felhasználásával.
A barnuló héjú banánok utóélete: tökéletesen egészséges fagyi néhány perc munkával
Az alaprecept a pofonnál egy kicsit egyszerűbb. Végy érett, akár túlérett (de még nem kásásan elfolyt) banánokat, darabold őket ujjnyi szeletekre, és tedd a fagyasztóba. Egyszerre nagyobb adagot is lefagyaszthatunk, ilyenkor jó módszer sütőpapírt tenni a szeletek közé, így elválasztva a nice creamhez szükséges porciókat. A banánok egyébként összeragadnak a fagyasztóban.
Ha nem foltos héjú, jól érett banánt használunk, akkor a fagylaltalapunk nem lesz krémes, és tolakodó lesz a banáníz is.
Fontos tehát a jócskán megpuhult, akár be is barnult banán, mert ezt leturmixolva egy selymes, krémes fagylaltalapot kapunk. Ha szeretnénk növelni a krémességen, adjunk hozzá minél zsírosabb növényi "tejet". A legjobb e célra a zsíros kókusztej, a hedonista megoldás pedig a mandulavaj vagy mogyoróvaj használata.
Innen pedig jöhet a vadulás:
- Turmixoljuk össze a banánt a növényi tejjel és/vagy magvajjal.
- Ha színes fagylaltot szeretnénk kapni, bogyós gyümölcsökkel elegyítsük.
- Ha mandula-, rizs-, zab- vagy szójatejet adunk hozzá folyadékként, csak apránként, löttyintésekként öntsük hozzá, hogy ne legyen belőle egy híg banánsmoothie.
- Kipróbáltuk: növényi "tej" helyett egy-két löttyintésnyi vízzel is higíthatjuk.
- Édesítsük ízlésünk szerint, de az érett banán természetes cukortartalma önmagában édessé teszi!
Ideális fűszere a vanília, fahéj, kardamom.
- Az elkészült krém a fagyasztott banándaraboknak köszönhetően hideg, de kis időre a turmixolt krémet betehetjük a fagyasztóba.
- Ha a fagyasztóból kivéve túl kemény, hagyjuk felolvadni 15-20 percig, hogy kezelhetőbbé váljon.