Hirdetés
Hirdetés

„Nem csak négy nap eszem-iszom” – A Gourmet Fesztivál főszervezőjével beszélgettünk

2019. május 2.
Az Üzlet rovat
támogatója a
Nemes Richárd eredetileg bortanácsadóként került kapcsolatba a gasztronómiával, évek óta pedig a Gourmet Fesztivál főszervezője. Az rendre egyre több látogatót vonzó eseményen tavaly már összesen 23 ezer látogató fordult meg, az utóbbi években pedig rangos külföldi meghívottak is színesítik a programot. Paprikára és serclire, valamint a rendezvénnyel kapcsolatos leggyakoribb kritikákra is rákérdeztünk a fesztivál főszervezőjénél.
Hirdetés

A közép-európai régióban is egyedülállónak számít a Gourmet Fesztivál, ami méreteiben tömegrendezvénynek nevezhető, szolgáltatásait tekintve azonban prémium kategória. Meddig növelhető egyáltalán a fesztivál befogadókészsége?

Vannak rétegrendezvények a régióban – ezek jellemzően kisebb, magasra pozicionált gourmet események –, amelyek általában megállnak pár száz főnél. Legjobb tudomásunk szerint az a kombináció nem létezik az egész régióban, ami ilyen nagy méretben, mégis a legjobb  éttermek egy helyen és egy időben való bemutatásával jelentkezzen. Azt is fontosnak tartjuk, hogy bár manapság divat sok mindenre ráhúzni a fesztivál kategóriát, még egy egyszeri délutáni eseményt is, de a Gourmet-ról teljes mértékben elmondható, hogy egy igazi fesztivál. Négy napon keresztül tart, megfordul nálunk több mint húszezer ember, és nem utolsósorban kint, szabadtéren zajlik, ami miatt jócskán ki vagyunk szolgáltatva az időjárás viszontagságainak is. Idén először egyébként a színpad előtti vendégtérnek fedést is biztosítunk, tavaly rossz volt nézni, ahogyan a kétcsillagos Steirereck programján jött a nagy felhő. Reitbauert egyébként egyáltalán nem érdekelte, mindenkit felhívott maga köré a színpadra, és egy zseniális workshopot tartott. Válaszolva a kérdésedre, számításaink szerint kb. hétezer fő lehet a napi befogadóképességünk maximuma. Elvileg több embert is elbírna a Millenáris, de az már valószínűleg az élmény rovására menne, óriási sorokkal, kevés ülőhellyel.

Nemes Richárd, a Gourmet Fesztivál főszervezője / Fotó: Pintér Árpád

Minden évben megkapjátok a „drágán keveset” vádját, ami persze nem ismeretlen a gourmet éttermek világában sem. Mi erre a válaszotok?

Persze, ennyi év és folyamatosan növekedő látogatói szám után is megkapjuk ezt.  Előrebocsátom, hogy abszolút megértjük és tiszteletben tartjuk, ha ez az esemény valakinek nem fér bele a költségvetésébe.

Pontosan tudjuk, hogy ma itthon egy széles réteg nem engedheti meg magának ezt a fesztivált.

A számokba pedig igazából csak bele kell gondolni. Ha elmész egy minőségi étterembe vacsorázni, és az ételekhez iszol bort, esetleg elmentek mondjuk moziba is, az már többe kerül, mint kijönni egy napra a Gourmet Fesztiválra. Itt mozi helyett a színpadon megnézhetsz olyan előadásokat, amiket nem kaphatsz meg sehol, és részt vehetsz workshopokon is, amiket nem tölthetsz csak úgy le az internetről. Az evés-ivás mellett gondoskodunk a szórakozásról, sőt sokat lehet tanulni is ezeken a programokon. Vagy fordítsuk meg a dolgot: sokan nem szánják rá magukat, vagy nem tehetik meg, hogy Michelin-csillagos étteremben vacsorázzanak mondjuk több mint 30 ezer forintért, nálunk viszont akár több csillagos étterem fogásait is megkóstolhatják 2000-3000  forintért. Egyben nagyon jó ismerkedési terep is a fesztiválunk, ha valakit érdekel a gourmet éttermek világa. A lényeg pedig mégiscsak az, hogy nálunk egy helyen kóstolhatod meg a legjobb vidéki éttermek és a fővárosi top vendéglátóhelyek fogásait. Magyarország legizgalmasabb ínyenc éttermeit mutatjuk be, sok más izgalmas kiállítóval együtt egyszer egy évben, ez a lényeg. Egyébként pedig a belépő mellé kapott ajándékok – a hazavihető borospohár, sör-, bor-, egyéb italkóstolók, street food falatkák, kávé és a többi – összértéke meghaladja a belépő árát.

Fotó: Pintér Árpád

Nem áll fent aggodalom a fine dining éttermek részéről, miszerint ezek a fogások nem tudnak a kívánt minőségben megjelenni sétálófalatok formájában?

Évekkel ezelőtt még nagyon erősek voltak az éttermek ezen aggályai, de ma már inkább az együttműködést tapasztaljuk a részükről. Tartottak tőle, hogy porcelántányér, a megszokott szervíz és ültetett étkezés nélkül nem tud érvényesülni ez a fajta gasztronómiai élmény. A külföldi példák azonban szintén arra mutatnak, hogy a fehér kesztyű és a porcelán nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy felejthetetlen, minőségi élményt nyújtsunk. Persze, egy étteremben ez is lehet az összkép része, ez hozzátartozik az éttermi élményhez, de hisszük, hogy az éttermek falain kívül, szabadtéren is meg lehet idézni ezt. Nyilván megvannak ennek a műfajnak a kompromisszumai, de a séfek kreativitásán is múlik, hogyan tudnak bemutatkozni ilyen körülmények között.

Adódik a kérdés, hogy volt olyan extrém kérés, aminek nagy kihívás volt megfelelnetek?

Azzal, hogy egyre komolyabb külföldi meghívottaink vannak, idén például egy két Michelin-csillagos osztrák és egy Michelin-csillagos koreai séf is érkezik hozzánk, ezzel magunkat is folyamatosan új kihívás elé állítjuk. Kapjuk a magaslabdákat, de olyan  nevek esetében, mint Konstantin Filippou, Lee Jong-kuk vagy Iván és Szergej Berezutszkij a Twins Gardenből, ez nem is csoda, hiszen ezek a séfek valóban nem átlagos konyhákat visznek. De visszatérve a kérdésedre, tavaly például Maksut Askar, az isztambuli Neolokal séfjének ebédjéhez egy török bort Isztambulban felejtettek. Mivel alig maradt már idő az eseményig, elsőre az volt a gondolatunk, hogy egy  hazai bort ajánlunk helyette, és elnézést kérünk a vacsora résztvevőitől a változásért, de végül megtaláltuk a megoldást.

Másnap reggel fél nyolckor a Turkish Airlines pilótája a Ferihegyi reptéren átadta a karton bort a kollegánknak,

és aznap délben az eredetileg tervezett menüsor tudott megvalósulni a fesztiválon. Maksut Askarék le voltak nyűgözve, hogy így álltunk a dologhoz.

A paprika, sör, sercli tematika idén annyiban új, hogy a sercli nem konkrét étel vagy alapanyag, amikben eddig gondolkodtatok. Ez tudatos váltás volt?

A jó kenyér üzenetét nagyon fontosnak tartjuk mi is felvállalni. Az utóbbi években lezajlott kenyérforradalom mellett mi sem akartunk szó nélkül elmenni. Azt gondolom, hogy ez nem csak egy múló trend, amire öt év múlva majd senki sem emlékszik, hanem inkább egy evolúciós folyamat része, még ha egyelőre csak egy szűk réteget is érint... Szerettünk volna nyitni, és nem csak az ételek és alapanyagok körül forogni, hanem a gasztronómia fejlődésének ilyen fontos állomásait is bemutatni. Bizonyos szempontból mi, akik a gasztronómiával foglalkozunk minden nap, egyfajta burokban élünk. Nekünk talán már természetes otthon a kovászos kenyér vagy a kézműves pékségben készült kakaós csiga, de a fesztiválon megforduló emberek közül biztosan sokan vannak, akiknek minden évben tudunk újat mondani és mutatni. Fontos küldetésünknek  tartom, hogy felhívjuk a figyelmet a jó minőségű alapanyagok használatának vagy akár az otthoni főzésnek a fontosságára.

A sercli üzenetén túl van más fontos újítás is idén?

Tavaly nem gondoltam volna, hogy öt programhelyszín mellé bevállalunk még egyet, de kihagyhatatlan volt: idén a másik kiemelt téma, a paprika kapcsán nyitunk egy Paprika Pop-up névre keresztelt helyszínt, ahol nagyszerű séfek készítenek hagyományos bográcsos ételeket: pénteken Tinusz Gábor (Rév Csárda) főz halászlevet, szombaton Bíró Lajos csülökpörköltet főz “halasan”, vasárnap pedig Mészáros Ádám, a két Michelin-csillagos Onyx étterem séfje készít velős-csülkös pacalt, amelyeket mindenki megkóstolhat majd, csak érjen oda időben!

Olvassa el a tavalyi Gourmet Fesztivál legnevesebb meghívottjával készült interjúnkat!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram