Vannak azok a nagy népszerűségnek örvendő éttermek, amelyek soha, vagy csak nagyon ritkán kerülnek a média fókuszába, netalántán a különböző toplisták élére. Aztán vannak olyan éttermek is, amelyekről sokat hallunk, de csak nagyon kevés vendég keresi fel őket. Nagyon nehéz felismerni és meghatározni egy étterem sikerességének a pontos okait, a sikertelenségére sokkal könnyebben találunk magyarázatot. Az egészen biztosan megállapítható, hogy soha nem fedi le egymást a hazai, sem a nagyvilág legnépszerűbb, szerethető éttermeinek rangsora és a különböző étteremkalauzok, még a Michelin Guide legjobbnak tartott éttermeinek listája sem.
Miről is van itt szó, mi lehet az oka ennek?
A múltban a Dining Guide TOP100 Étteremkalauz rangsorainak állításánál nekünk is sokszor okozott problémát, hogy hogyan különböztessük meg egymástól, a legjobb, professzionális konyhát vivő éttermeket és sokszor a szerényebb gasztronómiai teljesítményt mutató, de nagyon népszerű vendéglátóhelyeket.
A helyzet kiengesztelhetetlennek látszik... a listák kontra közvélemény problémája magas labdát ad mindkét fél számára... a szerethető éttermek vendégtábora egyszerűen elintézi azzal, (ha a kedvelt étterme nincs a legjobb éttermek listáján) hogy a listákat hülyék csinálják, és természetesen nem értenek ehhez (sem). A gasztronómiával foglalkozó megmondók, véleményformálók többsége pedig hajlamos egyfajta (jó esteben) finom arroganciával kezelni a nagy forgalmat bonyolító egységek gasztronómia minőségét.
Azt nagyon fontos tudomásul vennünk, hogy Magyarországon éppen úgy, mint a fejlettebb gasztronómia kultúrával rendelkező nyugat-európai országokban a vendéglátó egységek elsősorban a hazai közönségtáborra kellene, hogy támaszkodjanak. Ma a Covid-helyzet következtében elmaradó külföldi turisták miatt a fővárosban látható ennek az alapértéknek a legnagyobb hiánya.
Az éttermek értékét nem csak a konyhájuk innovációja határozza meg, hanem az ott nyújtott élményének összesége. Sok olyan népszerű étterem van, ahol a húsok készültségét leginkább a nagymamák hétvégi ebédjén feltálalt sültjeihez lehet hasonlítani, ahol nem a precíz maghőmérő használata az elsődleges szempont, de láthatóan a vendégek ezeken a helyeken boldogan elfogadják ezt.
Azt kell észrevenni, hogy a szerethető, nagy népszerűségű éttermek láthatóan valamit nagyon jól csinálnak, hiszen sok vendégük van, és egy étterem sikerét elsősorban az odajárók és visszajárók határozzák meg.
A mára közkedvelt balatonszőlősi Papok Borozója nem tartozik a legismertebb balatoni éttermek sorába. Népszerűségét egészen biztosan nem a lokációja indokolja, a vendéglő az amúgy is csendes Balatonszőlős szőlőhegyén található, ide aztán biztosan nem sétál be vendég véletlenül. Az egyébként egyedülálló balatoni és tihanyi panorámával rendelkező étterem, a magyar csárdák hagyományaira építkezik, szerencsére azok közhelyeit teljesen elhagyva.
A konyhája a saját műfajában innovatívnak tekinthető, az alapvetően helyi, illetve magyar alapanyagokból készülő ételekben a ma klasszikusnak tartott hazai gasztronómia elemeit ötvözik a modernebb irányzatok elemeivel. A honlapján a Papok Borozója saját magát úgy fogalmazza meg, hogy „Hagyományosan új - a magyar konyha remekei új köntösben”. Az otthoni ízeket idéző Papék családi vállalkozása generációk óta köthető a vendéglátáshoz, a felmenők között találhatunk vendéglőst, kocsmárost és hentes-mészárost is. A nagyszülők álmát megvalósító Papp Zsolt tulajdonos éttermében lehetőség szerint mindent házilag készül.
A hagyományos ételeket „átgondoló” konyha érezhetően ügyel arra, hogy az átalakítás ne semmisítse meg a kiindulásának értékeit, az ízeit és a felismerhetőségét. Az jelenlegi étlap közkedvelt ételei a Paprikáskrumpli-krémleves kovászos uborkával, a mézzel csurgatott hideg libamáj, a Harcsapaprikás rakott túróscsuszával és a Mákos guba ahogy, mi szeretjük...
A családias hangulatú borozóban található egy mini shop, ahol a saját kamrájuk választékát és a környékbeli kistermelők élelmiszerei kínálják, a vendéglő ez mellett kiegészül egy kisállat simogatóval, kecskékkel, nyuszikkal, baromfival, valamint egy láthatóan népszerű játszótérrel is.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.