Hirdetés
Hirdetés

"Nem álltunk be a sorba"

SZERZŐ: DiningGuide
2016. december 2.
Lehet újat mutatni még a hetedik kerületben? Mancza Norbert és a BRKLYN csapata nem azt felelné, hogy lehet, hanem hogy kell is. Szórakozási kultúráról, a megváltozott pesti éjszakáról és arról kérdeztük, mi egy sikeres szórakozóhely titka ebben a hihetetlen túlkínálatban.
Hirdetés

Beszéljünk először kicsit a saját szórakozási kultúrádról? Hogyan alakult ez ki, és hol szerettél szórakozni "vadabb" éveidben?
Nehéz pontos választ adnom, hiszen 16-17 éves korom óta dolgozom vendéglátóipari egységekben. Azt lehet mondani, hogy minden lépcsőfokot végigjártam, először felszolgáló voltam az iskola mellett, nyaranta, aztán amikor befejeztem az iskolát, már teljes állásban folytattam a munkát. Mindig is érdekelt ez a pálya, valamint a pénzügyi területek is, de aztán gyorsan rájöttem, hogy az előbbi az, ahol megtalálom a saját számításaimat és lehetőségeimet. Ez a szakma lemondásokkal jár, mi, vendéglátósok minden olyan napon nyitva vagyunk és dolgozunk, amikor mások lazítanak, szórakoznak. Ígyhát a saját szórakozási szokásaim meglehetősen furcsán alakultak ki, hiszen én a szórakozóhelyeken kezdettől fogva dolgoztam, nem szórakoztam. De azért az elmondható, – hogy a kérdésre is választ adjak – hogy mindig is olyan helyekre szerettem járni, ahol élményt kaptam. Azokat a helyeket szeretem, amelyeknek van kisugárzása, mondanivalója. Viszont ami még ennél is sokkal fontosabb, az a társaság. Egy rossz társaság a legjobb helyet is elrontja, és ez fordítva is igaz.
Hogyan vezetett az utad a BRKLYN-ba?
2009-ben nyitottuk meg Budán a 4Bro nevű szórakozóegységet. Az volt az első manageri pozícióm. Egy olyan piacon nyitottunk, egy olyan újdonsággal és egy olyan célközönségnek, ami minden tekintetben hiánycikk volt akkor Budapesten. Akkoriban sok visszás történet alakult ki az éjszakában. Mi nem akartuk, hogy a biztonsági őrök mondják meg, hogy ki jöhet be és ki nem. Come as you are – ez volt a szlogenünk; azt hirdettük, hogy mindenki úgy jöjjön, ahogyan akar, és az volt a cél, hogy egy laza, családias közeget teremtsünk, amelyben mindenki ismer mindenkit. A 4Bro ennek köszönhetően nagy visszhangot váltott ki, és a következő négy éven keresztül minőségi szórakozást kínáltunk. Ezzel párhuzamosan 2010 nyarán megnyitottuk az Ötkertet, ahol volt szerencsém a kezdő csapatban részt venni, a tervezéstől a koncepció kitalálásán át az esti szórakozás manageléséig. 2013 elejétől 2014 végéig már csak az Ötkerttel foglalkoztam, majd következett egy 2-3 hónapos pihenő. Mindig is nagyon odafigyeltem, hogy milyen csapatban dolgozom, hol tudom megvalósítani önmagam, hol tudok kibontakozni. Kreatív és céltudatos vagyok, és több lehetőségem is volt, de egyikbe sem vágtam bele szívesen. Amiben dolgozom, abban hinnem kell, az az én ügyem is kell, hogy legyen. 2015 tavaszán találkoztam az Eventrend Holding tulajdonosaival, Kőrössy Zoltánnal és Nagy Gáborral, és elkezdtünk beszélgetni, tervezgetni. Ők mutatták meg ezt az akkor még Kocka néven futó helyet, és megkérdezték, mit gondolok, mit lehetne ebből kihozni. Akkoriban a Kocka teljesen mást képviselt, máshogy nézett ki, és a gasztronómiai stílusa is más volt. Én megláttam benne a lehetőséget, csak egy jó és valós koncepció hiányzott. 2015 augusztusára elkészült az átalakítás, megszületett a végső koncepció, és megnyitott a BRKLYN. És itt nem áll meg a történet, hiszen 2017 szeptemberében Pécsett fogunk nyitni BRKLYN Gallery néven.
image-png
Egyes vélekedések szerint Brooklyn az új Manhattan. Ez is szerepet játszott a névadásban?
Való igaz, hogy mostanában olyan minőségű vendéglátó helyek nyitnak Brooklynban, amelyek túlmutatnak néhány manhattani menő helyen is. Sokan most már Manhattanből járnak át Brooklynba szórakozni. Ezt a sokszínűséget, nyitottságot és befogadást szerettük volna megmutatni itt is. Élményt szeretnénk adni azoknak is, akik még nem találták meg a helyüket sehol. Mi hiszünk abban, hogy egy befogadó világban élünk. Másrészt rengeteg párhuzamot véltünk felfedezni a két lokáció, városrész között; Brooklyn, akárcsak a hetedik kerület, nagyon sűrűn lakott környék, és meghatározza a street art és a művészetek. Számunkra a Brooklyn egy gyűjtőnév, amiben nagyon sokminden benne van.
Te hogyan látod, hogyan változnak a szórakozási szokások a budapesti éjszakában?
A budapesti éjszaka óriási változáson megy keresztül, akárcsak a szórakozási szokások. Jelen pillanatban az a helyzet, hogy leginkább a belvárosba koncentrálódott a szórakozás, egymást érik a helyek. A kétezres évek elején ez messze nem így volt, akkor Budán is nagy éjszakai élet volt. Az elmúlt négy évben a teljes fókusz ide csoportosult, az 5., 6., 7. kerületre. A 7. kerületben több, mint 300 vendéglátó egység van bejegyezve. A mai világban nem állunk meg egy helyen, amikor elmegyünk szórakozni. Esténként olyan szintű túlkínálat van, hogy a vendégek egy este során 2-3 helyre is elmennek. Ez nehezíti a vendéglátóhelyek életét, hiszen rövidebb idő alatt kell nagy forgalmat véghezvinni.
A BRKLYN-ból is továbbmennek az emberek?
Mi széllel szemben mentünk, nem álltunk be abba a sorba, amibe a hetedik kerületi bárok beálltak. Olyan helyet szerettünk volna, ahol minőségi italok vannak, komoly bár szortimenttel. Nem diszkó kínálatban gondolkoztunk, mi többféle zenei stílust, tematikát, és eseménysorozatokat is szerettünk volna. Új stílust akartunk létrehozni. Fizetőképes közönségünk van, nem elsősorban a nagyon fiatalok, inkább a 25 és 30 közöttiek látogatnak minket. Sajnos azt nem mondhatom, hogy aki ide hozzánk ellátogat, azon vendégek közül mindenki marad is, de nagyon kis százalékban mennek tőlünk tovább más helyekre, de ez is inkább csak amiatt van, mert egyszerűen ez most a szokás. Figyelünk a vendégekre, az elvárásaikra, és szeretjük ezeket túlteljesíteni, hiszen így jön létre a vendégélmény.
Amikor kitaláltok egy koncepciót, majd megjelenik a valós közönség valós elvárásokkal, hogyan csiszolódik össze ez a két tényező?
Amikor új projektben gondolkozunk, az mindig kutatómunkával indul. Nem akarunk abba a hibába esni, hogy azt gondoljuk, biztosan arra van igény, amit mi kitaláltunk. Ezzel a hibázási lehetőséget le tudjuk szűkíteni. Sosem nyitunk úgy vendéglátóhelyet, hogy ne legyen mögötte misszió. Történetünk van, és ezt a vendégeinknek is szeretnénk elmondani.
Megvan már a következő terv? Egy újabb nagy dobás Budapesten?
Aki ismer engem, az tudja, hogy nemigen tudok egy helyben megmaradni. Folyamatosan tervezgetek, szeretek alkotni, valós értéket létrehozni, ami hozzáad Budapesthez. Van már terv a következő évre: szeptemberben nyílik a már említett Gallery Pécsett, lesz nyári BRKLYN is, de pont múlt héten világosodtunk meg egy új projekttel kapcsolatban. Ez egy több, mint 1000 fő befogadására alkalmas hely lesz, és többféle szolgáltatást fog összekötni. Erről bővebbet még nem árulhatok el, de azt meg merem kockáztatni, hogy megint meg tudjuk majd mutatni a szórakozás egy új szintjét.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram