A Neked Főztem jól ismert a Balaton-felvidék kötelekében élők-nyaralók körében, igazi sikersztori a felkapott északi parton. A séf-tulajdonos Horváth Csongor ma már executive chefként irányítja immár három éttermét, korábban pedig a köveskáli Kővirág étterem séfjeként volt ismert. A Neked Főztemet egy gasztrokocsmának nevezett laza helyként ismertük meg Zánkán, és jól jelzi a környék éhségét a valós konyhai teljesítményekre, hogy szó szerint berobbant a balatoni köztudatba. A strandbejárat mellett nyitott helyen pont azt adták, amit strandolás alkalmával ennénk, de csak kevés helyen tudunk jó minőségben: nem kínáltak többet, mint hamburgert, sült kolbászt, grillezett sajtot, korrekt borból készült fröccsöt, ezeket viszont kiváló alapanyagokból, éttermi színvonalon kidolgozott receptek alapján. Kényesen ügyelnek a hozzávalókra, 2015-ben így írtunk róluk: "amit lehet, őstermelőktől vesznek, a pékáruk Nagyvázsonyból, a kecskesajt és a mangalicahús Káptalantótiból, a szörpök Kapolcsról érkeznek, a borokat a Káli kövek és a Hollóssy pincéből szállítják ide. A legtöbb dolog (zöldség és gyümölcs) a közeli Balatonhenyéről származik."

A gasztrokocsma sikerén felbuzdult tulajdonospár 2018 nyarán aztán megnyitotta a Neked Főztem "nagyéttermet", ami szépen rímelt a zánkai egységre, de többszörösen meghaladta azt. A bohókás berendezés a színes székekkel, többféle asztallal, az egyszerű, friss virágok az asztalon emlékeztett a zánkai ősre, de emeltek a téten, és be is jött az elképzelés. Itt már rengeteg embert le tudnak ültetni (180 főt), mondhatni
felnőtt a Neked Főztem.
Itt már étlapról lehet választani (nem a tábláról), és minden nap minimum tízféle főétellel készülnek.

Okosan gondolkodik a konyha: egyáltalán nem restellenek olyan egyszerű, házias ételeket kínálni, mint a spenót tükörtojással, a sóskafőzelék, a tojásos galuska, a stefániavagdalt vagy a rántott hús, de olyan fogások is megjelennek az étlapon, amelyek már a gourmet éttermek világa felé mutatnak (Kacsatatár, birsalmakrém, marinált hagyma vagy az alábbi képen szereplő, Lazacpisztráng gravlax, petrezselyempiskóta nevet kapott étel).

És bár most éppen két fine dining ételt emeltünk ki, a Neked Főztemet az extremitások nélküli, közérthető-szerethető konyhájáért és az igényes hozzáállásáért szeretik a vendégei, és mert a legsnasszabbnak hangzó ételeket is olyan színvonalon kivitelezik, amire elégedetten bólint a vendég: otthoni ízek, ahogyan otthon nem tudjuk megcsinálni...

Közönségkedvenc ételek: tatár bifsztek, rántott húsok mindenféle formában, főzelékek, sült túrógombóc
Árak: levesek: 1190-1390 Ft, főételek: 1990-4990 Ft, desszertek: 1190 Ft, limonádék 840 Ft, házi szörpök: 720 Ft.
Neked Főztem (Balatonfüred)
Cím: Balatonfüred, Aranyhíd sétány 8.
Nyitvatartás: nyári szezonban minden nap 12:00-23:00, téli szezonban péntek-szombat-vasárnap 12:00-22:00
Az étterem Facebook-oldala
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.