Hirdetés
Hirdetés

Tokaj szőlővesszein / Nektárt csepegtettél… Meseíró pályázat Tokajból: Meséld el a tokaji aszú mágikus metamorfózisát!

SZERZŐ: DiningGuide
2021. október 29.
2021-re esik az aszúbor első ma ismert írásos említésének 450. évfordulója. A Tokaj-Hegyalja Egyetem és a TokajKalauz összefogásában egy rendhagyó pályázatot hirdettek meg ez alkalomból: mese az aszúszem születéséről.
Hirdetés

A sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetem és a TokajKalauz különleges meseíró-pályázatot hirdet a szüreti időszakra. Két korosztályból várják a meséket: általános iskolás és középiskolás tanulók is pályázhatnak saját, magyar nyelvű történetekkel, egyedül a téma kötött: az aszúszem születése, melyből Himnuszunkban nektárt csepegtetnek.

A meseíró-pályázat témája a világörökségi borvidék egyik legfőbb természeti és kulturális kincsének, az aszúszemnek a születése. Egy mese, ami elmeséli a borvidéki kultúrtáj különleges csodáját, a beaszúsodott szőlőszem kialakulását a ködös hegyaljai dűlőkben, ahol vadregényes folyók találkoznak, és ahol különleges helyi szőlőfajták és egy gomba (a botritisz) összefonódásával végül olyan mézédes gyümölcs születik, amelyből a helyi termelők „nektárt csepegtetnek" immár legalább 450 éve (1571-ben említik először az aszúszőlőbort Garai Máté örökösödési levelében).

Gombos-hegyi pincesor in Hercegkut, UNESCO site, Great Plain, North Hungary

A cél, hogy a fiatalabb korosztály közelebb kerüljön, de egy helybéli gyerek minél fiatalabban elkezdjen kötődni a tokaji régió kulturális örökségeihez, összehozva a generációkat is, hisz ebben a meseírásban a gyermek, a szülő, nagyszülő és tanár is fontos szerepet kaphat” – fogalmazott Ripka Gergely, a TokajKalauz szerzője.

Pályázni lehet bármilyen stílusú, magyar nyelven írt mesével, melyben a képzelőerő, a valóság és a meseszerű történetmesélés egyaránt teret kaphat. Legfontosabb az érthető, mégis szórakoztató, izgalmas végeredmény!

  • Terjedelem: 500-2000 gépelt szó.
  • Több művel is lehet pályázni.
  • Mellékelt saját készítésű rajzokért, illusztrációkért pluszpont jár, de nem kötelező.
Értékes fődíjak, jelentkezés, határidő

A legjobb pályamunkák szerzői értékes díjazásban részesülnek, mint iPad, e-book olvasó és más különdíjak, a tárgyi és erkölcsi elismerésen túl a nyertes mesét a sajtóban és egy neves színész előadásában videóval is közzéteszik a szervezők!

  • A pályamunkákat ide várják: ripka.gergely@unithe.hu
  • MESEPÁLYÁZAT + az alkotás címe (+életév)’ tárggyal.
  • Pl: Kiss Hajnalka - ‘MESEPÁLYÁZAT + A tokaji csoda (9)’
  • A mellékletben egy rövid bemutatkozást (név, életkor, iskola, lakóhely stb.) is várnak.

Nevezési határidő: 2021. december 1. 

Hirdetés

A bírálat anonim módon történik. Eredményt még karácsony előtt hirdet a zsűri, mely az egyetem oktatóin, hallgatóin kívül nyelvi és kulturális területekről állt össze. További részletek az unithe.hu oldalon, illetve a Tokaj-Hegyalja Egyetem és a TokajGuide facebook oldalain!

Forrás: TokajGuide 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram