Fekete, nyúlós, furcsa ízű
A vásári édességesbódék állandó nosztalgiaszereplője. A Haribo szerint a gumicukorfélék családjába tartozik. Már a színe is bizarr – bár mostanában a fekete élelmiszerek divatját éljük.
Az íze viszont... semmihez sem hasonlít.
Na jó, egy kicsit a kanalas orvossághoz vagy talán az ánizséhoz. Utóbbi olaját tartalmazhatja, míg egyedi ízét az édesgyökérkivonat adja. A kanalas orvossággal kapcsolatban sem járunk messze az igazságtól: a medvecukor legfontosabb alapanyagát, az édesgyökérkivonatot az ókortól használják gyógyító célból, de Buddha is előszeretettel rágcsálta, sőt a cári udvar pletykái szerint Rettegett Iván fogsorát nem az elhanyagolt szájápolás, hanem ez színezte sötétre.
Imádjuk vagy utáljuk: mindenképp megosztó
A röpke és nem reprezentatív közvéleménykutatásunk szerint jóval többen vannak, akik nem kedvelik. De honnan eredhet a jellegzetes íz elutasítása?
Úgy tűnik, a medvecukorral kapcsolatos viszonyunkat nem jó vagy rossz élményeink befolyásolták, nem tanult dolog. Medvecukor-ízlésünket örököltük. Egy philadelphiai intézetben, a Monell Chemical Senses Centerben végzett kísérletek eredménye ez a megállapítás. A non-profit alapoon működő központban az ízekkel és szagokkal kapcsolatos érzékelést vizsgálják.
Az édesgyökérkivonat ízében van valami, ami az egykor általánosságban használt cukorpótlékéhoz, a szaharinéhoz hasonlít. A másik gyakran használt összetevő az anethol nevű anyag, de ez inkább a bocskorszíj illatát határozza meg. Az ánizsban és az édesköményben található meg természetes formában – márpedig ezek a növények is a megosztó kategóriába tartoznak. Érdekesség, hogy bizonyos ízekkel kapcsolatos érzéseink kódoltak, míg azt, hogy milyen illatot érzünk kellemesnek vagy kellemetlennek, jórészt tanuljuk.
Hasonló a helyzet a korianderrel is, de kérdezzenek meg bármilyen társaságot a törökök nemzeti italával, a raki nevű ánizspálinkával kapcsolatban. A medvecukrot az Egyesült Királyságban édesen, Hollandiában, a Benelux államokban és Németország északi részén inkább sósan kedvelik. Olaszországban likőr is készül belőle, Liquirizia Amarelli néven. Calabria a hazája, ahol komoly mennyiségben terem az édesgyökér is.
És még egy megosztó ízes-illatos élelmiszer: a sajt. Olvassa el korábbi cikkünket!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.