Hirdetés
Hirdetés

NE-igyák-meg-a-kézfertőtlenítőt! Újabb figyelmeztetést adnak ki az USA-ban

SZERZŐ: DiningGuide
2020. augusztus 7.
Négyen meghaltak, többen maradandó látássérülést szenvedtek, valamint rohamot kaptak, miután ittak a kézfertőtlenítőből az Amerikai Egyesült Államokban.
Hirdetés

Az USA betegségmegelőzési és járványvédelmi központja, a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) figyelmeztetést adott ki az amerikai lakosság számára több halálos kimenetelű balesetet követően.

A kézfertőtlenítők szinte mindenhol jelen vannak, az otthonokban, közösségi terekben, hivatalokban, üzletekben, vendéglátóhelyeken egyaránt. Ezek szájba vétele és lenyelése azonban komoly egészségügyi veszélyt hordoz magában. A szakértők szerint a kisgyerekek véletlenül nyelhetik le a vegyszert, a kamaszkorúak és felnőttek közül pedig fokozottan érintettek azok, akik alkoholproblémákkal küzdöttek valaha, a fertőtlenítők alkohol-összetevője ugyanis meglehetős tájékozatlanságra vallva vonzó lehet egyesek számára.

A CDC kutatómunkatársai az USA két államában, Arizona és Új-Mexikó toxikológiai központjaiban vizsgáltak ki májusban és júniusban 62 esetet. Összesen 15 páciens szervezetében mutattak ki alkohol alapú kézfertőtlenítő-szert, a legfiatalabb közülük 21, a legidősebb 65 éves volt. Az egyik 44 éves férfi elmondása szerint napokkal a rosszulléte előtt fogyasztott a vegyszerből, és csak később került kórházba akut metilalkohol-mérgezés tüneteivel. A férfit hat napon át kezelték, végül a látása teljes elvesztésével hagyhatta el az orvosi intézményt. Megnehezítette a kivizsgálást, hogy a kutatók nem kaptak egyértelmű magyarázatot a kézfertőtlenítő-szerek elfogyasztásának okára.

Hirdetés

Idén áprilisban óriási sajtóvisszhangot kapott Donald Trump amerikai elnök járványügyi felvetése, miszerint a fertőtlenítőket esetleg belsőleg is lehetne alkalmazni, sőt be is lehetne fecskendezni. Orvosok széles köre és fertőtlenítőszer-gyártók is tiltakoztak a megdöbbentő javaslat ellen, de ezek szerint nem mindenkihez jutott el a szakemberek figyelmeztetése.

A fertőtlenítő termékek ilyetén balesetveszélyessége miatt az Egyesült Államokban meg kell növelni a figyelmeztető felhívások számát a lakosság felé – jelzik a felderített esetek után a US Centers for Disease Control and Prevention munkatársai.

Forrás.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram