Hirdetés
Hirdetés

Ne habozzunk, pezsegjünk!

SZERZŐ: DiningGuide
2017. február 8.
Vajon honnan ered a szokás, hogy a fontosabb eseményekre pezsgőt bontunk? Ki ivott egyáltalán elsőként pezsgőt és mitől lett világhírű ez az ital? Tényleg olyan bonyolult eligazodni a pezsgők világában, ahogy a szakértők állítják? A válaszok után még az is kiderülhet, hogy sokkal többször érdemes pezsgőt bontani, mint gondolnánk. Ha pezsgőt iszunk, egy legendát kóstolunk […]
Hirdetés

Vajon honnan ered a szokás, hogy a fontosabb eseményekre pezsgőt bontunk? Ki ivott egyáltalán elsőként pezsgőt és mitől lett világhírű ez az ital? Tényleg olyan bonyolult eligazodni a pezsgők világában, ahogy a szakértők állítják? A válaszok után még az is kiderülhet, hogy sokkal többször érdemes pezsgőt bontani, mint gondolnánk.
Ha pezsgőt iszunk, egy legendát kóstolunk meg, akárcsak a tokaji aszú esetében. Éppen ezért érdemes fenntartással kezelni azt az unalomig ismételt történetet, miszerint Dom Pierre Pérignon készítette az első pezsgőt, mintegy véletlenül. A sztori azonban fontos, legalább annyira, mint Szepsy Laczkó Máté erdőbényei református prédikátor és a tokaji aszú kapcsolata, mert hozzájárult a pezsgő, pontosabban a Champagne legendává válásához.
Akkor most pezsgő vagy Champagne?
A magyar nyelv néha azokat is megvicceli, akik hivatásszerűen űzik, de minimum kiválóan ismerik. Nincs benne például megfelelő, de legalább elterjedt szavunk a különböző pezsgőkre. Van a gyöngyöző bor és a habzóbor, ezekről a többség már sejti, hogy nem feltétlenül pezsgőről van szó, de mégis, mi a különbség a rengeteg, szőlőből készült, alkoholtartalmú és buborékos ital között? Maradjunk annyiban, hogy a pezsgőkhöz nem utólag adják hozzá a széndioxidot, hanem az erjedés során keletkezik bennük. Innen válik izgalmassá a dolog, de nem szeretnék ezzel fárasztani senkit, maradjunk csupán a pezsgők csúcsánál, a tradicionális pezsgőknél. Itt a szüretet követően kierjed a bor (ezt nevezzük alapbornak), majd ezt a cukor és élesztőtartalmú ún. tirázslikőrrel együtt lepalackozzák. A likőr hozzáadása miatt a palackban elindul egy második erjedés, ekkor keletkeznek a buborékok! Az erjedés után a palackokat hosszú időre, néha évtizedekre is elfektetik, mert az elpusztult élesztők további íz anyagokkal gazdagítják a pezsgőt. Ezután következik a degorzsálás, vagyis a fent említett üledék (a halott élesztők) eltávolítása, majd az így elveszített folyadék pótlása az ún. expedíciós likőrrel, ami a végső cukortartalmat is beállítja. Ez az eljárás a franciaországi Champagne-ban alkalmazott folyamat, amelyet azóta sokfelé átvettek, de Champagne-nak kizárólag az ott készült pezsgőket lehet hívni.

 
A magyarországi pezsgőgyártás sem a Törley névvel kezdődött, bár vitathatatlanul ő tette népszerűvé és sikeressé az italt. Az 1800-as évek elején Pozsonyban már működött több pezsgőgyár (apropó pezsgő, a szót Széchenyinek köszönhetjük, aki egy franciaországi utazása során 1822-ben meglátogatta a Moët pezsgőházat, majd hazatérve javaslatot tett a sampányer név megváltoztatására), míg a Törley pezsgő csak 1882-ben alakult meg, pontosabban akkor költözött át Reimsből Budafokra.
Mikor igyunk pezsgőt?
A válasz egyszerű. Mindig. Reggeli előtt, ahogy azt Audrey Hepburn-től tanulhattuk (az Álom luxuskivitelben c. filmben), ebéd után vagy éppen baráti beszélgetéseknél. Az ünnepi ital imázsa amúgy minden bizonnyal annak köszönhető, hogy évszázadokon keresztül a reimsi katedrálisban koronázták meg a francia királyokat, utána pedig pezsgővel koccintottak az uralkodó egészségére, amit megmagyaráz az is, hogy Reims a Champagne borvidék központja.

Később aztán, ahogy a már emlegetett tokaji aszú, úgy a Champagne is részben a cári udvarban futott be fényes karriert. Ez a siker azonban az 1990-es évekre lassan kezdett terhessé válni a termelők számára, akik az elmúlt huszonöt évben hihetetlen energiákat mozgósítottak annak érdekében, hogy a pezsgő kitörjön az „ünnepi ital” szerepkörből és megtalálja a helyét a gasztronómiában. Tegyük hozzá, sikerrel, ma már komplett menüsorokat lehet kizárólag tradicionális pezsgőkre felépíteni! Az osztriga nem csak a Chablis mellé alap, de a sült szárnyasok (mondjuk grapefruit mártással), a füstölt lazac és a buggyantott tojás, a hideg gyümölcslevesek (akár valamilyen sajttal megbolondítva), a gyümölcsös desszertek vagy egy jó rántotta is mind elbírják a pezsgőt, sőt, gazdagodnak is tőle.
 

 
 
 
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram