Hirdetés
Hirdetés

Ne dobja ki, ne tartsa meg, inkább fogyassza el a karácsonyfát!

SZERZŐ: diningguide
2021. január 5.
Julia Georgallis egyedülálló szakácskönyvet írt, kifejezetten az ünnepek utáni időszakra. A megmaradt sütemények, betárazott hozzávalók kreatív felhasználása helyett egy egész kiadványt szentelt annak, hogy miként hasznosíthatjuk a karácsony ékét... a konyhában.
Hirdetés

Sokan vízkeresztkor (január 6.) szedik le a karácsonyfát, ekkor érnek véget az ünnepek és indul az új időszámítás. Egyre többen élnek a műfenyők adta örökzöld megoldásokkal, mégis hagyományosan kifejezetten karácsonyra nevelt, az alkalomra kivágott fenyőfélékkel díszítik otthonukat, esetleg földlabdás verziót választanak.

Szomorú időszak a városokban, amikor a pompájuktól megfosztott, már száradozó, "pucér" karácsonyfákat az utcára teszik... és ez a gondolat mindig szomorúvá tette Julia Georgallis angol péket. Ezért is írta meg idén első szakácskönyvét, melynek címe "How to eat yout christmas tree" vagyis Hogyan fogyaszd el a karácsonyfádat. A sztorihoz hozzátartozik, hogy Julia régóta foglalkozik fenntarthatósággal is, és évekkel ezelőtt éppen a karácsonyfába vágta fejszéjét — jobban mondva azon töprengett, hogyan lehetne tudatosan újrahasznosítani az ideiglenesen dekorként szolgáló fenyőt.

Vacsoraesteket rendezett, hogy új recepteket dolgozzon ki, már a fenyő felhasználásával és folyamatosan tökéletesítette őket. Gasztronómiailag fontosnak és ahhoz képest elhanyagoltnak tartja a növényt.

Több mint 30 olyan receptet találni a kiadványban, melyben valamilyen formában megjelenik a fenyő.

Kaukázusi jegenyefenyő, feketefenyő, luc vagy akár a duglász. Külön kitér a fák ízjegyeire: a duglászfenyő például citrusos és frissen vágott fű jegyeit hordozza, előszeretettel használja savanyításhoz. A lucfenyő meglepő narancsos aromákkal bír, de leheletnyi vaníliát is fel lehet fedezni benne Georgallis szerint. Gyömbéres fagylalt készítésénél használja. Az általános fenyőfa illata intenzív, de íze sokkal visszafogottabb, inkább florális, éppen ezért a legtöbb receptjéhez ezt alánlja. A könyvet innen lehet megrendelni.

Az angol pék több halas receptet oszt meg a könyvben, és ez a változat akár nekünk is ismerős lehet, hiszen gyakori, hogy az egész pisztráng hasába fenyőágakat töltenek, különleges aromái miatt.

Fenyőrügyből likőrt, szörpöt, mézet is készítenek, főleg az erdélyi havasokban, de az új skandináv konyhaművészet is sűrűn nyúl a friss fenyőhajtásokhoz.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram