Hirdetés
Hirdetés

A fegyelmezetlen NASA-asztronauta és az űrbe csempészett löncshúsos szendvics esete

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2019. szeptember 6.
John Young asztronauta nem csak azon kevesek egyike, akik lábnyomát őrzi a Hold. Ő vezette az első űrsiklós küldetést is. Hat űrutazásából az egyiken azonban majdnem derékba tört meredeken (mondhatni a sztratoszférán is túl) ívelő karrierje, az 1965-ben az űrbe csempészett löncshúsos szendvicse miatt. 
Hirdetés

Mindössze három évvel azután, hogy belépett a NASA-hoz, Gus Grissommal együtt útnak indult a Gemini 3 küldetést teljesíteni. Ezt megelőzően azonban beugrott a floridai Cocoa Beach-re, ami a Cape Canaveral-i kilövőállomástól csak pár mérföldre található, és ott Wolfie szendvicsezőjében rendelt egy löncshúsos fajtát, amit jól elrejtett a zsebébe. 

A szendvics azonban nem az űrbe való. Mi több: kimondottan nemzetbiztonsági kockázattal jár a csempészete. Young jó poénnak szánta a dolgot, de arra nem gondolt, hogy a darabkái eltömíthetik a szellőzőberendezést, vagy éppen a súlytalanság állapotában véletlenül az űrhajósok szemébe vagy orrába jutva komoly gondokat okozhatnak. 

Hirdetés

Még csak két órája lőtték ki őket, amikor Young elővette a szendvicsét és megkínálta Grissomot is. Pár falat után viszont a szendvics elkezdett szétmállani, és a morzsák megtöltötték az apró kapszulát. A sózott marhahús szagát lehetett érezni mindenhol. Young ezt nem nagyon bánta, de az Egyesült Államok kormánya már nem örült annyira.

A kongresszusnak jó sok pénzt kellett elkülöníteni csak arra, hogy valahogy eltussolják az ügyet, nehogy kitudódjon az őrületes hidegháborús versenyben, ahol egymás minden mozdulatát (és hibáját) leste a két akkori szuperhatalom: az USA és a Szovjetunió. Onnantól fogva szigorú rendelet tiltotta az ilyesmit, nehogy valakinek újra eszébe jusson. A szendvicsdarabkák ugyanis bejuthatnak az űrjhajó legkisebb réseibe is, szinte kitakaríthatatlanul, és veszélybe sodorhatják a drága és sok energiát, előkészítést igénylő űrutazást. 

A Grissom Emlékmúzeumban ma a látogatók szemügyre vehetnek egy darab szendvicset, ez azonban nem az eredeti (mivel az szétmorzsálódott az űrben), csak emlékeztet a kissé hülye, egykori ötletre. 

A szendvicsdrámát leszámítva a küldetés sikerrel járt. Young az emlékirataiban kissé túlzónak tartotta a kongresszus felháborodását. Ám nem ez volt Young egyetlen űrtáplálkozási kalandja. Pár évvel később az Apollo 16 fedélzetén a szelek bántották rettenetesen, miután a Hold felé tartva túl sok narancslevet fogyasztott. Ennek hangot is adott: szóban – és khmmm... másféle hangokkal is megerősítve helyzetét. Amit természetesen nem csak rögzítettek, de a Földön élőben követhették is a büszke amerikaiak, ahogy űrhajósuk megkönnyebbül. 

Young tavaly hunyt el. Egyike volt a legnépszerűbb amerikai űrhajósoknak. Valószínűleg leplezetlen őszinteségének is köszönhette, hogy ennyien szerették.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram