Hirdetés
Hirdetés

Nang Songkran

SZERZŐ: Ted Aprajev
2014. április 11.
A Buddha Bárban, ahol megszokhattuk, hogy a fúziós ázsiai konyha dominál, most a thai újév alkalmából thai gasztronómiai hét veszi kezdetét. Április 13-án kezdődik a három napos thai újév.
Hirdetés

A Buddha Bárban, ahol megszokhattuk, hogy a fúziós ázsiai konyha dominál, most a thai újév alkalmából thai gasztronómiai hét veszi kezdetét. Április 13-án kezdődik a három napos thai újév.

Nang Songkran

Nang Songkran


A képen látható hölgyek Kabil Maha Phrom lányai, a Songkran Hölgyek az újév reggelén jelennek meg különböző állatok hátán lovagolva. Ilyenkor az emberek nem csak családi körben ünnepelnek, hanem elmennek a templomba, ételt visznek a szerzeteseknek és illatos thai vízzel megtisztítják a Buddha képeket, szobrokat.
000016336_scs_4702.jpg
Illatos víz nekünk is jutott, amit persze nehezen nevezhetünk víznek, hiszen fő összetevőiben csak a benne lévő jég vízeredetű. Szóval kezdésnek kaptunk egy koktélt, ami Lakatos Viktor italműves, koktélművész fantáziájának gyümölcse. Thai jellegű koktélnak is nevezhetnénk, ő a Nang Songkran nevet adta kompozíciójának. Elég izgató darab, van benne thai chili, rózsabors, hibiszkusz ízű cukorszirup, lime, lichylikőr és sake. Mindezt bársonyos tapintású hibiszkusz szirmokra öntik. Dögös kis jószág: kellemesen csíp, édesdeden simogat, felhevíti a várakozásokat. Érdemes azonnal asztalhoz ülni és nekilátni a thai fogásoknak.
000016335_bb_restaurant_new_kicsi.jpg
Az arany Buddha tövében foglalunk helyet, a tükörből látom fölém magasodó mindentudó mosolyát. Az asztalt néhány jellegzetes thai fűszer és gyümölcs díszíti és lótuszból készült chips, aminek elég nehéz ellenállni, de gondolom nem is az a cél. A thai konyha jellemzője a szélsőségesnek gondolt ízek egymáshoz közelítése és az ebből fakadó izgalmak harmóniába rendezése.
000016340_scs_4748.jpg
Ennek egyik példája az első fogásként kínált thai gazpacho, ami nevéhez illően tartalmaz paradicsomot, de egyéb összetevői a klasszikus thai receptet követik: galanga, ami leginkább a gyömbérhez hasonlatos, annak egyik változata, majd gyömbér teljes valójában, az elmaradhatatlan citromnád, koriander, az egész egy kis szőlőmagolajjal megloccsantva. Kellemesen sűrű állagú leves, vibráló íz, kifejezetten frissítő jellegű, mély paradicsom érzettel. A többi fogás egy lakk tálcán, külön – külön tálkákban helyezkedik el. Teljesen ránk bízva, hogy milyen sorrendben fogyasztjuk, bár van azért logikája. Sorrendben halpogácsa citromfüves szósszal, ami egy citromnád nyársra húzott, rákhúsból és tőkehalhúsból gyúrt igencsak jóízű cucc, érződik némi fokhagyma és gyömbér ízesítés, hosszúkás henger formájú.
A hal – citromnád duó ideális párosítás: egyszerűen egymásnak vannak teremtve. A grillezett csirke pandanlevélbe göngyölve, nem igazán nyűgöz le, mármint a csirke valahogy nem őrizte meg szaftosságát, bár a levél különös íze jelen van, hozzájárul a csirkefalat élvezhetőségéhez, de nem elég karakteresen. A marhahúsos thai tésztasaláta viszont friss, ropogós természetességével helyre igazítja az iménti kis megtorpanást. Rózsaszín, olvadós állagú hátszín, vermicelli tészta, friss zöldség, semmi bonyodalom, minden a helyén van.
000016338_scs_4719.jpg
Ezután könnyen jön a zöldcurrys kacsa jázminrizzsel. Kacsafalatok, kellemesen ropognak, könnyed parázsnyomokkal ízben, kissé alulkarakterizált curry, de egységében kellemes, könnyed fogás, amolyan tanmese a thai ízekről. A desszert ropogós sült banán, kókuszfagylalttal. Tekintélyes adag, a banán szeletek tempurában sültek, kissé vastagabbak az elvárhatónál, de a kókusz fagyi mogyorómártással mindenért kárpótol.
Még csak annyit mondanék, hogy érdemes sietni a Buddha Barba , mert a sors úgy hozta, hogy az április 13.-i újév másnapján 14.-én jön a „red moon” jelenség, ami, ha igaz hetedszerre észlelhető a világon és többen összefüggésbe hozzák a világvégével. Mit lehet tudni, lehet, hogy igazuk lesz.
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram