Hirdetés
Hirdetés

„Nagyon szexi, amikor spanyolul beszélnek a pályán” – Interjú Konrády Zoltánnal

SZERZŐ: DiningGuide
2021. december 19.
A Barrio Budán a „2/a” új gyöngyszeme. A Hidegkúti úton nyílt étterem mindazt hozza, amire a környék lakói régóta szomjaznak: szerethető konyha, otthonos enteriőr és kiváló ár-érték arány, izgalmas alapokra helyezve az argentin konyha jegyében. Konrády Zoltánnal, a Barrio megálmodójával beszélgettünk.
Hirdetés

Meghatározó éttermed, az Október 6. utcai KNRDY a steakimádók bánatára a pandémia áldozata lett. Nagy váltás a belváros után Pesthidegkút, honnan jött az ötlet?

Konrády Zoltán: A pandémia Amerikában ért, 2020 júliusáig haza sem tudtam utazni. Mivel a turistaforgalom megszűnését a KNRDY nem bírta el, így kénytelen voltam hét és fél nagyon szép év után távolról irányítva, a feleségem segítségével bezárni az éttermet. Már akkor nyáron tudtam, hogy teljesen más irányt szeretnék megcélozni, nem akarok többé a turizmustól függeni.

Hogyan esett épp erre a helyszínre a választás?

Nyolc éve Budán, a 2/a-ban, Hidegkút környékén lakom, és ez a kerület nem bővelkedik minőségi vendéglátóhelyekben. Innen jött az ötlet, hogy mi lenne, ha új alternatívát kínálnánk errefelé, és egy házias ízvilágú, mégsem klasszikus magyar konyhát vivő helyet nyitnánk. Így született meg a Barrio (spanyolul környék), ami Dél-Amerika tradicionális ízeit hozza el a kerületbe.

Konrády Zoltán

A Barrio épületében működött már pizzéria, BBQ étterem, cukrászda és pékség is. Hogyan formáltátok a saját stílusotokra a helyet?

Az üzlettársammal a környéken szerettünk volna éttermet vásárolni, ennek a helynek a tulajdonosát pedig egy szerencsés véletlennek köszönhetően ismertük meg, így 2021 januárjában át is vettük a helyet. Ekkor kezdtük meg a csapat kialakítását és az étterem átépítését. Az egykori pizzéria pár négyzetméteres konyháját felszámoltuk, helyére került a bár, a konyha pedig jóval nagyobb területet kapott. Jelentős felújítási munkák következtek, és nyár végére kívül-belül modernebb és műszakilag is sokkal professzionálisabb lett az étterem.

Fotó: Barrio / Bakcsy Árpád

Miért éppen Argentína? Van valamilyen személyes kötődésed?

Valami különös okból kifolyólag a futball-világbajnokságokon mindig az argentinoknak szurkoltam, aztán 1999-ben el is jutottam Buenos Aires-be. Ez a város nagyon megfogott, fantasztikusan jól éreztem magam ott. Néhány évvel később visszatértem, ekkor már hosszabb időre, és többek között Patagóniába is ellátogattam, ami csak fokozta az ország iránti rajongásomat. De 2012-ben nyitottam egy amerikai stílusú steakhouse-t, így a dél-amerikai vonal váratott még magára egy ideig.

Egészen a közelmúltig. A KNRDY luxus húskínálata után milyen típusú és stílusú fogások jellemzőek a Barrio konyhájára?

Bár a húsokat szenvedélyesen szeretem, a Barrio nem egy steakhouse. Itt a hangsúly a tradicionális argentin ételeken van, de mellettük megtalálhatók baszk és spanyol fogások vagy például a hagyományos perui ceviche is.

Egy kis olvasztótégely lettünk, de argentin zászlóval, ami nem csoda, hiszen Argentína is egy olvasztótégely,

ahol a lakosság ⅔-a olasz gyökerekkel rendelkezik. Az, hogy van pizza az étlapunkon, egyáltalán nem idegen az argentin konyhától, sőt! A kínálatunkban megtalálható a dél-amerikai kedvenc, a fugazzeta, ami egy mozzarellás, fehérhagymás és oregánós pizza.
A klasszikus empanadát kézzel készítjük, de autentikus receptúrájú kolbász és véres hurka is szerepel az étlapon, nem beszélve a parázson sült borjúbrízről, az argentin vacsora ritkaságszámba menő koronájáról, amiről még a gourmet-k is elismerően nyilatkoznak.

Morcipan, avagy argentin hurka lepényben / Fotó: Barrio/Bakcsy Árpád

Az argentin vonalat az ország iránti szereteted inspirálta, de mi a helyzet a perui cevichével vagy a baszk ételekkel?

Volt szerencsém Peruban eltölteni két hetet, és megismerkedni az igazi cevichével – ehhez hasonlót aztán Barcelonán kívül nem ettem a környező országokban. Emiatt tartottam fontosnak bevezetni a Barrióba is. A baszk hatás egyértelműen Bóné Gábortól, éttermünk séfjétől, a Bontxo tapasbár egykori tulajdonosától, régi barátomtól származik. Gábor lelkesen és nagy örömmel vetette bele magát a Barrio létrehozásába, a séffeladatok ellátásába. Egyik közös választásunk egy jópofa desszertkülönlegesség – karamellizált ananász dulce de leche krémmel –, amit a nyitás óta eltelt másfél hónapban a vendégek annyira megszerettek, hogy ez most már stabil szereplője a kínálatnak.

Perui ceviche / Fotó: Barrio/Bakcsy Árpád

Az ételeken túl hogyan érzékelhető még a dél-amerikai hatás az étteremben?

Argentin tangó szól, Evita Peron kép lóg a falon, és nemsokára érkezik az aláírt, bekeretezett Maradona-mez is! Ezenkívül egy kedves perui festő ismerősöm képei is ki fognak kerülni majd a falakra.

A legnagyobb szerencsénk mégis az, hogy egy igazán lendületes csapat jött össze nagyrészt chilei és argentin fiatalokból.

Ez egyrészt sokat hozzátesz az autentikus, kötetlen hangulat megteremtéséhez, másrészt nagyon szexi, amikor spanyolul beszélnek az alkalmazottak a pályán. Ettől függetlenül, ha valaki nyelvi akadályba ütközik, készségesen állok akár én is a rendelkezésére, hiszen ott vagyok a pályán. Szívesen kiviszek néhány tányért vagy desszertet, és mivel nincs sommelier-nk, ajánlok borokat is, hiszen a nagy részük saját beszerzés.

Fotó: Barrio / Bakcsy Árpád

Ha már szóba jöttek a borok, mi jellemzi az italkínálatot?

Nagyon büszkék vagyunk a borlapunkra, tartunk tízféle champagne-t, belépő- és csúcskategóriában is méltányosan árazva. Cavák, malbecek és carménérek alkotják a kínálat gerincét, de van egy különleges baszk fehérborunk, friss, üde, saját szénsavas bor, ami kifejezetten népszerű. Vannak persze hazai tételek is, és tizenháromféle gin sorakozik a polcon, a bártender mindegyikhez külön receptúra szerint alkot gin-tonikokat. Sörcsapon Ferran Adrià kedvence, az Estrella Damm, és a cseh Bakalár söre.

Champagne-sor / Fotó: Barrio / Bakcsy Árpád

A Barrio minden csinnadratta nélkül, csendben nyílt meg szűk két hónapja. Ti milyennek látjátok a fogadtatását?

A visszajelzések nagyon jók; ez egy szerethető konyha. A belső tér pedig olyan, mint egy második otthon: kandalló, előtte kanapé, kényelmes székek, megnyugtató színek – egyszerűen jó a vibe nálunk.
A hétvégék erősek, különösen a vasárnap, de ide bármikor be lehet ugrani, akár egy kávéra is.

Teljesen más vendéglátást csinálunk, mint a KNRDY-ban: itt a törzsközönségre építünk, és az ő igényeiket szeretnénk maximálisan kielégíteni.

A barrio (környék) és a helyiek pedig valóban nagyon hálásak értünk, és azért, hogy még egy okkal kevesebb van elhagyni a kerületet, és Pestre autózni a dugóban. Hat hete vagyunk nyitva, szeptember 17-én nyílt a kert, az is nagy kedvenc a vendégek körében. A publicitást szándékosan fogtuk vissza az első két hónapban, mert egyelőre a soft opening időszakát éljük, még mindig van pár apróság, amit csiszolgatunk.

Txuleta – baszk csontos hátszín / Fotó: Barrio/Bakcsy Árpád

Mire vagy eddig a legbüszkébb az étteremmel kapcsolatban?

Arra, hogy képes voltam alkalmazkodni a piaci környezethez, és más formában is meg tudom mutatni azt, amit én izgalmasnak tartok a vendéglátásban, és az árazásban is megtaláltuk az arany középutat. Az áru minősége továbbra is tökéletes, prémium beszállítókkal és termékekkel dolgozunk. De az étterem sikere nem csak az én érdemem, az üzlettársammal és Bóné Gábor séffel raktuk össze a koncepciót, és kellett hozzá egy adag szerencse is. A legnagyobb elismerés pedig a vendégektől érkezik, olyan is előfordult már, hogy egy asztaltársaság ebédre jött, aztán vacsorára is itt maradt. Hát, ilyen hely ez a Barrio.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram