Hirdetés
Hirdetés

„Nagyon örülünk annak, hogy a Salt-nak van akkora ereje és elismertsége, hogy eljönnek idáig az emberek a kenyérért” – budai dombok és skandináv minimalizmus: megnyitott a Salt Bakery

2023. december 20.
Tóth Szilárd, a Michelin-csillagos Salt étterem séfjének kenyér fogása inspirálta a Salt Bakery pop up nyitását, ahol a kenyerek mellett olyan különleges péksüteményeket találhatunk, mint a hagymás-véres csiga, vagy Lefkovits Lea cookie-jai. A Tárogató utca 68-as szám alatti üzlethelyiség a budai dombokra néz, megjelenésében a skandináv minimalizmus jegyei keverednek az otthonosság érzésével. Lefkovits Leával, a Salt Bakery general manager-ével és Zsigó Ádám üzletvezetővel beszélgettünk a pékség koncepciójáról.
Hirdetés

Mesélnétek a Salt Bakery koncepciójáról és arról, hogy hogyan született meg az igény a pékség iránt?

Lefkovits Lea: A Salt étlapján van egy ikonikus kenyérfogás és nagyon sok törzsvendég jelezte, hogy mennyire jó lenne, ha hazavihetnének belőle. Ez a covid alatt meg is történt, mert a zárás alatt deli-t nyitottunk a Salt-ban. Az emberek elkezdték megszokni, hogy hazavihetik a kenyeret, utána pedig sokáig rágták a fülünket, hogy milyen jó lenne, ha újra megvehetnék Tóth Szilárd kenyerét. Pár éve megvettük ezt az üzlethelyiséget, és adta magát, hogy pékség legyen belőle.

Amikor megvettétek, még nem tudtátok, hogy pékség lesz belőle?

Zsigó Ádám: Voltak a kezdetben más ötletek, de viszonylag hamar eldőlt, hogy pékséget nyitunk. Tóth Szilárd múltjában is fontos szerepe van a kenyérnek, és az ő szakmai vezetésével kezdtünk el gondolkodni a koncepción. 

 

Lefkovits Lea: Ádám és én is a Saltban dolgoztunk együtt Szilárddal, közelről ismerjük a Salt mentalitását, az a terv, hogy a pékségben is ezt képviseljük és visszük tovább. 

 

Milyen felállásban dolgoztok a pékségben?

Zsigó Ádám: Üzletvezetőként én felelek a hétköznapi ügyek zökkenőmentességéért, az alapanyag beszerzésért, a munkaszervezésért, amit a közösen megalkotott irányelveink alapján intézek. Lea vezetőként van jelen a tulajdonosi oldalról, a mostani pop up enteriőr az ő irányításával, és a Bumm Design csapatának segítségével valósult meg. Lea felel az event-ekért, a plusz termékekért is. Ketten alakítjuk ki a hely működését, természetesen Tóth Szilárd irányelvei alapján.

Mit jelent pontosan a pop up a Salt Bakery esetében?

Zsigó Ádám: Sokan kérdezték, hogy ez azt jelenti-e, hogy ideiglenesen vagyunk nyitva. A helyszín az végleges, a pop up jelleg pedig arra vonatkozik, hogy a belső tér és a kínálat folyamatosan változik, amíg el nem nyeri a végső formáját.

 

Lefkovits Lea: Ez az időszak tökéletes arra, hogy felmérjük az igényeket, megnézzük, mire lenne nagyobb szükség, és hogy mivel egészítsük ki a kínálatot. 

 

Miket lehet nálatok kapni, és mennyire inspirálta az itt kapható pékárut a Salt konyhája?

Zsigó Ádám: Az állandó kínálatnak része a Salt-ban ismert félbarna kenyér, illetve van egy skandináv ihletettségű teljes kiőrlésű főzött rozskenyerünk is. Sokat merítünk a Salt konyhájából, felhasználunk olyan alapanyokat, amelyek korábban vagy jelenleg megjelentek az étlapon. Ilyen például a fügelevél is, amivel az egyik kenyerünket ízesítettük a nyitás hetében. 

A kínálat másik része levelestésztából készült péksüteményekből áll. A klasszikusoktól elkezdve, mint a croissant és a kakaóscsiga, megtalálhatóak olyan különlegességek is, mint a kouign-amann, ami egy leveles tésztából készült sütemény cukorral hajtogatva. Főzött krémmel töltjük, amit szagos mügével ízesítünk. Ez egy vadon növő gyógynövény, amit infuzoinálunk a kréme, lágy, tonkababos-marcipános ízvilága van. A Salt-ban már többször használtunk szagos mügét por formában díszítésként, illetve olajként is. 

 

Lefkovits Lea: Egy másik különlegességünk a hagymás-véres csiga. A benne található vérpuding már szerepelt a Salt étlapjának egyik snack-jében is, ehhez került még hagyma és csombor. 

Mennyire kísérletező kedvűek a vendégek, meglepi őket a véres csiga?

Lefkovits Lea: Többen hiszik azt elsőre, hogy ez egy kakaós csiga, szeretjük nézni a reakciókat, amikor elmondjuk nekik, mi van benne pontosan. Kétféle visszajelzést kapunk: vannak olyan vendégek, akik nagyon lelkesek és kíváncsiak, és vannak, akik némileg elszörnyednek a név hallatán, de aztán kellemesen csalódnak.

 

Zsigó Ádám: A hagymás vér és a véreshurka teljes mértékben részei a magyar gasztronómiának, de talán egy pékségben nem feltétlenül erre számít az ember. Mindig elmagyarázzuk, hogy az íze leginkább a májkrémre hasonlít és a disznótoros ízvilágát idézi, így egy kicsit felbátorodnak.

 

Mesélnétek arról, hogy mit lehet még nálatok vásárolni a péktermékeken kívül?

Lefkovits Lea: Felkerültek a Babo Bakes cookie-k is a kínálatba, amiket én készítek. Már hat fajta kapható, van köztük például málnás-brownie-s maldon sóval és yuzus gyömbéres is. Borokat is lehet nálunk vásárolni, Homoky Dorka termékeit áruljuk, emellett Boldizsár Máté, a Salt étteremvezetője és sommelier-je, illetve az egyik tulajdonosa is az étteremnek, összeválogatott nekünk egy főleg natúrborokból álló kínálatot. Van egy különleges, koppenhágai habzó tea is a kínálatban. Ezen kívül a Brunner bio méhészetből van több fajta mézünk, a polcokon pedig a Voy Stúdió kerámiái találhatóak. 

Mik a terveitek a 100%-os nyitásig?

Lefkovits Lea: Folyamatosan alakul a belső tér, az a tervünk, hogy tavasszal lesz teljesen végleges az enteriőr, és akkor a pop up nevet is elhagyjuk. Lesznek szakácskönyvek is a polcokon, illetve a Leányvállalat Könyvkiadó szépirodalmi alkotásai. 

 

Zsigó Ádám: Szeretnénk esti programokat is a későbbiekben, borskósolókat, irodalmi esteket. Több asztalunk lesz, és teraszt is tervezünk. 

 

Hogyan alakul a vendég körötök idáig? 

Lefkovits Lea: Hálás ez a helyszín abból a szempontból, hogy nincs a környéken kézműves pékség, így a helyiek azonnal birtokba vették. A vendégkörünk másik része pedig a Salt miatt jön el hozzánk, ők azok, akik már korábban ismerték Tóth Szilárd kenyerét.

 

Zsigó Ádám: Nagyon örülünk annak, hogy a Salt-nak van akkora ereje és elismertsége, hogy eljönnek idáig az emberek a kenyérért. A környékbeliektől is rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, számukra hiánypótló a pékség. Ezek fontosak számunkra, mert sok időt és energiát fektettünk a helybe. Voltak hosszú éjszakáink.

 

Lefkovits Lea: A legintenzívebb, de egyben a legjobb szezonban nyitottunk egyébként, a karácsonyi hajtás közepén, de már működik a webshopunk, lehet tőlünk Karácsonyra is rendelni!

 

Fotók: Gaál Dániel, Molnár Erzsébet

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram