Hirdetés
Hirdetés

"Nagyanyáink szilveszterig etették a családot a karácsonyi menüből" – Gianni

SZERZŐ: DiningGuide
2017. december 27.
Enni, inni, szeretve lenni – nálunk is erről szóltak a karácsonyok gyerekkoromban. Néhány olyan gondolatot szeretnék megosztani most veletek, amikről talán kevesebb szó esik ilyenkor, az ünnepek táján, pedig nagyon is fontosak.
Hirdetés

„Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” – tartja az olasz mondás. Vagyis: a karácsonyt töltsd a szeretteiddel, a húsvétot pedig azzal, akivel szeretnéd. Olaszország különböző régióiban egymástól egészen eltérően ünneplik a karácsonyt, de ami a legfontosabb: nálunk tulajdonképpen egy egész hónap a karácsonyról szól, december 8-tól egészen január 6-ig.

Ünnepek négy héten át Szent Lucával, Babbo Nataléval és Befana januári érkezésével 

Az ünnepi időszak Mária szeplőtlen fogantatásának napján, 8-án veszi kezdetét, megnyílnak a karácsonyi vásárok, ünnepi fényekbe és dekorációba borulnak a városok és falvak, felállítják a betlehemeket és persze a köztéri karácsonyfákat is. A betlehemezésről sokan nem tudják, hogy olasz szokás! 1223-hoz és Assissi Szent Ferenchez kötik a betlehemi jászolállítás kezdetét, amikor is a szerzetes Greccio közelében, egy barlangban idézte meg a Kisjézus születését, még pásztorokat is hívott, hogy megelevenítsék a történetet. Mind a mai napig nem csak a templomokban és tereken, de sok-sok olasz család otthonában is betlehemet állítanak. Országszerte gyönyörű kézműves figurák, bábok készülnek ezekhez a kisebb-nagyobb, vagy egészen élethű nagyságú jelenetekhez. Szép szokás az is, hogy a betlehemi jászolokba a hagyomány szerint 24-e éjfélkor csenik be a Kisjézust a bölcsőbe.

Házi betlehem – lucaiacovone / Instagram

Olaszországban egészen meglepően sok helyről érkezhetnek az ajándékok. Az északi régióban vannak, akik Szent Lucához kötik az ajándékozást, így sok gyerekek már december 13-án megkapják az ajándékaikat (az ország más vidékein is ünneplik a Santa Lucia-napot, és a gyerekek édességeket kapnak). A legtöbb családban Babbo Natale (vagyis Télapó) hozza a meglepetéseket. A nyugati hagyományok hozzánk is belopták magukat, így családonként változik, hogy a családtagok 24-én este vagy 25-én, karácsony napján bontják-e fel az ajándékokat. Mások Befanától, a boszorkánytól is kapnak ajándékot, aki a monda szerint Kisjézus születését lekésve a jászolt már csak üresen találta.

Fotó: rosettastone / Instagram

A karácsonyi időszak január 6-án, Vízkereszt ünnepén zárul. Ilyenkor a gyerekek tehát Befanát, egy jó boszorkányt várják, aki megajándékozza őket, miután betér a házba a Kisjézus után kutatva. A jó gyerekek – a Mikuláshoz hasonlóan – édességeket, míg a rosszak – virgács helyett – szenet, manapság pedig fekete cukorkát kapnak a felakasztott zoknikba. A biztonság kedvéért, hogy a boszorkány tényleg betaláljon a házba, egy pohár vörösbort szokás kirakni az ajtó elé. Befana januári látogatása után egy hatalmas vacsorával zárjuk a karácsonyi időszakot, családi körben természetesen.

Nagyanyáink tudták, hogy kell ezt

Ahogyan az látható, Olaszországban egészen hosszúra nyúlik az ünnepi időszak, amit természetesen közös lakomák egész sora kísér végig. Olyan kedves, vallási eredetű szokások is felbukkannak, mint például Calabria tartományban, ahol december 25-én a terített asztalt nem szedik le, hogy Máriának és a Kisjézusnak is jusson az ünnepi ételekből. A karácsonyi időszak mindig is a megpihenésről, az együttlétről, a kényeztető falatokról szólt, de talán soha nem került annyi étel a szemétbe, mint manapság. Ezt nagyanyáink még egészen máshogy csinálták. Ők a 24-25-re lefőzött ételekből még egy egész héten át etették a családot.

Az ünnepi fogásoknak a maradékai is éppen olyan finomak!

Olaszországban is készül húsleves, aminek a betétje főtt tortellini. Ezek a levesek sokszor finomabbak is a készülés után néhány nappal! Az egyben sült húsokat szeletenként lehet enni akár hidegen, kenyér mellé, úgy is nagyon finomak, akárcsak egy jó magyar húslevesből megenni később a húst és a zöldségeket.

A sült vagy főtt húsokból, halakból készíthetünk ilyenkor ízletes krémet, pástétomot. Újjászülethetnek a karácsonyi fogások.

Kenhetjük, pakolhatjuk! A képen egy szelet pandoro. –dem_supermercati / Instagram

A megmaradt panettonét vagy a pandorót is vétek kidobni, ez isteni finom reggeli vagy uzsonna egy finom kávé kíséretében. A karácsonyi sütemények szintén! A panettonéval lehetünk bátrabbak is, aki szereti az édeset a fűszeressel, kipróbálhatja: a finom kalácstésztához nagyon jól illik a májkrém is. (Egy tokajú aszús házi májkrém különösen!) Vagy ha túl sok pékáru került a karácsonyi asztalra, fagyasszunk le belőlük! Nagyon jól fognak még jönni januárban.
Az ünnepek a bőségről, egymás bőkezű megvendégeléséről szólnak, de gondoljunk arra is, hogy az étel nem azért készül, hogy eldobjuk. Ilyenkor inkább ne vásároljunk és főzzünk új dolgokat, hanem fantáziadúsan használjuk fel a karácsonyi finomságok maradékait! A lelkünknek is jót tesz, hogy nem kerül a szemetesbe az étel, és az egész nyugati világra jellemző túlfogyasztás ellen is tehetünk ezzel. Tanuljuk el nagyanyáink takarékos trükkjeit, ők igazán profik voltak ebben.

Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek:
olaszul (l)enni jó!

Gianni

A tartalom a NEFF prémium beépíthető konyhai készülékek támogatásával jött létre. További információ: NEFF Home.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram