Hirdetés
Hirdetés

Nagy, piros és sercegve sül a serpenyőben, mi az? A görögdinnye steaket látni kell!

2018. október 2.
Akinek egy méretes hússzelet ugrott be most elsőre, nem is állhatna távolabb a témánktól, bár hozzátennénk, hogy a szín, illetve a szaftosság is stimmelt. Egy New York-i étterem ugyanis sertéshús helyett görögdinnyével gondolta újra a klasszikus füstölt sonka műfaját.
Hirdetés

A hússzerűen elkészített és tálalt zöldség-, valamint gyümölcsfélék ötlete persze korántsem új találmány. Néhány hete például mi is írtunk az avantgárd baszk séf, Andoni Luis Aduriz egyik emlékezetes, évekkel ezelőtti kreációjáról. A két Michelin-csillagos Mugaritz étterem ikonikus ételei között egy olyan carpaccio is szerepel, amelyben Aduriz a nyers húst szintén görögdinnyével helyettesítette. Hadd ajánljuk korábbi cikkünket a témában!

A görögdinnyét melegen (is) ajánljuk

Szaftosság ide vagy oda, a görögdinnye legalább 90-95%-a víz, így elsőre nem az jut eszünkbe róla, hogy süssük vagy grillezzük, pedig a végeredmény egy kifejezetten érdekes, enyhén édeskés ínyencség lesz. A következő képeket elnézve sajnáljuk csak igazán, hogy lassan tényleg vége a nyárnak.

Hirdetés
Grillezett görögdinnyés taco
Görögdinnye-saslik
Grillezett görögdinnye szeletek

Gyümölcsös húsklasszikusok

A New York-i Ducks Eateryben augusztusban, a dinnyeszezon csúcsán debütált a füstölt sonkára emlékeztető görögdinnye. Bár nem kevesebb, mint 75 dollárt kérnek érte, vagyis átszámolva több mint húszezer forintot, ez szemmel láthatólag egyáltalán nem riasztotta el az érdeklődőket:

a három-öt főre elegendő görögdinnyés fogásra ugyanis jelenleg harmincnapos a várólista.

Bár a 2012-ben nyitott manhattani étterem étlapján a tradiconális amerikai húsos és halas ételek jelentik a húzó fogásokat, szívesen kísérleteznek növényi alapú opciókkal is. Egyik gyümölcsös burgerükhöz például a sárgadinnyét először alacsony hőfokon megsütik, ezt követően megaszalják, majd füstölik.

Hogyan készül a gyümölcsös "sonka"?

A gyümölcsből készült "füstölt sonka" esetében nem csupán szimplán megsütik a dinnyét: a fogás ugyanis négy, illetve hat napig is készülhet. A héj nélküli görögdinnyét először korianderrel és oregánóval ízesített sós vízben pácolják, egy keményebb kérget hozva létre így a szélén. Ezt követően kissé kiszárítják, majd fél napon át füstölik. Felszolgálás előtt hirtelen, magas hőfokon megsütik, miközben saját levével alaposan meglocsolják.

A beszámolók szerint az íze se nem hússzerű, se nem gyümölcsös. Egyszerre sós, füstölt, ugyanakkor lágy és enyhén édeskés. Kíváncsiak lennénk rá.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram