Hirdetés

Akinek egy méretes hússzelet ugrott be most elsőre, nem is állhatna távolabb a témánktól, bár hozzátennénk, hogy a szín, illetve a szaftosság is stimmelt. Egy New York-i étterem ugyanis sertéshús helyett görögdinnyével gondolta újra a klasszikus füstölt sonka műfaját.

Hirdetés

A hússzerűen elkészített és tálalt zöldség-, valamint gyümölcsfélék ötlete persze korántsem új találmány. Néhány hete például mi is írtunk az avantgárd baszk séf, Andoni Luis Aduriz egyik emlékezetes, évekkel ezelőtti kreációjár

A görögdinnyét melegen (is) ajánljuk

Szaftosság ide vagy oda, a görögdinnye legalább 90-95%-a víz, így elsőre nem az jut eszünkbe róla, hogy süssük vagy grillezzük, pedig a végeredmény egy kifejezetten érdekes, enyhén édeskés ínyencség lesz. A következő képeket elnézve sajnáljuk csak igazán, hogy lassan tényleg vége a nyárnak.

Grillezett görögdinnyés taco
Görögdinnye-saslik
Grillezett görögdinnye szeletek

Gyümölcsös húsklasszikusok

A New York-i Ducks Eateryben augusztusban, a dinnyeszezon csúcsán debütált a füstölt sonkára emlékeztető görögdinnye. Bár nem kevesebb, mint 75 dollárt kérnek érte, vagyis átszámolva több mint húszezer forintot, ez szemmel láthatólag egyáltalán nem riasztotta el az érdeklődőket:

a három-öt főre elegendő görögdinnyés fogásra ugyanis jelenleg harmincnapos a várólista.

Bár a 2012-ben nyitott manhattani étterem étlapján a tradiconális amerikai húsos és halas ételek jelentik a húzó fogásokat, szívesen kísérleteznek növényi alapú opciókkal is. Egyik gyümölcsös burgerükhöz például a sárgadinnyét először alacsony hőfokon megsütik, ezt követően megaszalják, majd füstölik.

Hogyan készül a gyümölcsös “sonka”?

A gyümölcsből készült “füstölt sonka” esetében nem csupán szimplán megsütik a dinnyét: a fogás ugyanis négy, illetve hat napig is készülhet. A héj nélküli görögdinnyét először korianderrel és oregánóval ízesített sós vízben pácolják, egy keményebb kérget hozva létre így a szélén. Ezt követően kissé kiszárítják, majd fél napon át füstölik. Felszolgálás előtt hirtelen, magas hőfokon megsütik, miközben saját levével alaposan meglocsolják.

A beszámolók szerint az íze se nem hússzerű, se nem gyümölcsös. Egyszerre sós, füstölt, ugyanakkor lágy és enyhén édeskés. Kíváncsiak lennénk rá.

View this post on Instagram

How do you like your Watermelon Ham? 🍉 #rare 🍉

A post shared by Ducks Eatery (@duckseatery) on

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS