Hirdetés
Hirdetés

A nagy francia fűszerész: Thiercelin 1809

SZERZŐ: DiningGuide
2017. július 26.
„Jelenleg mértékletesen használják a fűszereket, mégpedig mindenütt leginkább a hazaiakat, mert általánossá lett az a vélemény, hogy minden népre legegészségesebb az a füszer, melyet hazája földje termeszt” – írta mindezt a Pallas Nagy Lexikona bő egy évszázaddal ezelőtt. A hazai fűszerek kétségtelenül felértékelődtek, ám a globalizálódó, határok nélküli világkonyha evolúciójának következő stációjaként az egzotikus fűszerek […]
Hirdetés

„Jelenleg mértékletesen használják a fűszereket, mégpedig mindenütt leginkább a hazaiakat, mert általánossá lett az a vélemény, hogy minden népre legegészségesebb az a füszer, melyet hazája földje termeszt” – írta mindezt a Pallas Nagy Lexikona bő egy évszázaddal ezelőtt.
A hazai fűszerek kétségtelenül felértékelődtek, ám a globalizálódó, határok nélküli világkonyha evolúciójának következő stációjaként az egzotikus fűszerek reneszánszát is joggal várhatjuk. Márpedig egy ilyen irányhoz fűszerészek is kellenek, olyanok, akik megtalálják és elhozzák a legjobb fűszereket. Olyanok, mint a „gourmet ékszerész” titulussal is emlegetett, 1809-ben Jean Thiercelin alapította Thiercelin cég.

A világ szerencsésebb részén generációk sora visz tovább egy üzletet és vív ki elismerést a vállalkozásnak, a családnak. A Loiret régió egy kis birtokán hordó- és ecetkészítőként, borászként indult francia Thiercelin család is ilyen. Az idő érték! A Thiercelin így lehet tagja a jelenleg 47 tagot számláló Le Hénokiens Clubnak, amely csak olyan cégeket enged soraiba, amelyek már legalább kétszáz esztendeje megszakítás nélkül működnek. Márpedig a Thiercelin család már a Nagy Francia Forradalom (1789) előtt is foglalkozott „regionális helyi termékek”, leginkább méz és ecet értékesítésével. Aztá  elindult a családi biznisz, a sáfránytermesztés és -értékesítés is, ami az ecetüzlet leépítésével járt, ami az eceten és sáfrányon elérhető haszon izmos különbségét látva, teljességgel érthető döntés volt. A család sáfrány iránt hagyományos és mély elkötelezettségét mutatja, hogy két évszázadnyi francia aktivitás mellett, a 90’-es években, a minőségi sáfránytermesztés egyik központjának számító Iránban, Mashhad városától délre is vásároltak egy birtokot. A Thiercelin a sáfrányáról és vaníliájáról, valamint a többi fűszeréről is ismert és arról, hogy kultikus hellyé váltak a fűszerimádók körében. Zarándokhellyé. Alig kellett mindehhez más, mint kétszáz évnyi munka, nyolcgenerációnyi tapasztalat és jelenlét a piacon, ahogy az angol gyephez is alig kell több, mint sok évszázadnyi ápolás és fűnyírás.

A Nagy Fűszerész üzlete

A Párizs 3. kerületében, a Temple ou République metrómegálló közelében, a Dupuis utca 3. szám alatt álló saroküzletet ma már a honfitársaink közül is sokan meglátogatták. Michelin-csillagos éttermek séfjei járnak ide „titkos” fűszereiket beszerezni, de háziasszonyok is, ami nem véletlen, hiszen ahogy egy női magazin írta, a „Thiercelin a fűszerek Karl Lagerfeldje…” Az üzletet illetően az újságírók nem fukarkodnaki a dicsérő jelzőkben, így aztán, ma már közmegegyezés, hogy a Goumanyat & Son Royaume a világ legjobb csúcsgasztronómiai fűszerboltja. A bolt költői elnevezésű kategóriái a „menny illatai” (vanília, méz, lekvár, likőr, tea, kávé, csokoládé), a „tányérok napsugara” (sáfrány), a „tűz titkai” (szecsuáni bors, fekete fokhagyma, fahéj etc.), a „Föld ízei” (mustár, ecet, szarvasgomba, olívaolaj), a „víz színei” (Fleur de Sel és más sók). Az üzlet a minőség szimbóluma a séfek körében. Telis-tele van az alkímista hangulatot is erősítő tégelyekkel, üvegekkel. Az üzletben az illatokat is megtapasztalhatják a látogatók, s természetesen lírai elnevezésű fűszerkeverékeket is vásárolhatnak. Bárki járt is a világ legjobbjának nevezett fűszerüzletben, mind álmélkodva jött ki.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram