Hirdetés
Hirdetés

Nagy a csend a Michelin-kalauz körül

SZERZŐ: DiningGuide
2020. március 26.
A Magyarországot is érintő Main Cities of Europe kalauz körül csend van, Gwendal Poullennec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója pedig egy rendkívül óvatos közleményt adott ki a legendás étteremkalauz állásfoglalását illetően.
Hirdetés

Ez évben is márciusra volt várható a Michelin-kalauz Main Cities of Europe kiadványának megjelenése. Ez a kötet ajánlja Magyarország, azon belül is – egyelőre csak – Budapest általuk megítélt legjobb éttermeit. A 2020-as németországi csillagzápor és az új horvátországi csillagosok után több fővárosi éttermünk is joggal reménykedhet új csillagokban. Hazánk jelenleg jelenleg hat Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet, az említett déli szomszédünk, Horvátország idéntől már hét csillagos vendéglátóhellyel. A teljes közép-európai régióban pedig továbbra is egyedül az Onyx kétcsillagos.

Ebben a példátlan helyzetben, amelybe kerültünk Európa-, sőt világszerte, természetesen senkinek sem az első és legfőbb dolga a regionális Michelin-kalauzok megjelenése, de nincsenek is információink az idei Main Cities of Europe kiadványról.

Kíváncsian olvastuk tehát Gwendal Poullennec sorait, aki közleményében először is együttérzését fejezte ki a Covid-19 áldozatai és hozzátartozói irányában, és mély tiszteletét a vírus által érintettek felé. Elmondta, hogy az éttermek éppenhogy az élmények megosztásáról és a közösségi életről szólnak, ezekben az időkben pedig éppen ezeket nem oszthatjuk meg egymással.
Leszögezte, hogy tisztában vannak az ágazatot sújtó, soha nem látott visszaeséssel, illetve a vendéglátóhelyek jelentős részének időleges bezárásával. Szintén együttérzését fejezte ki a séfek felé, akiknek most az életük álmának megvalósulása kerülhet veszélybe, és a teljes támogatásáról biztosította őket. Kiemelte továbbá azt is, hogy a vendéglátóhelyek forgalmának visszaesése, illetve azok időleges bezárása az érintett alkalmazottakon túl további ágazatok teljes sorát rántja magával a kereskedőktől a termelőkön át számos további gazdasági szereplőig.

Az igazgató biztosította az éttermeket arról, hogy a nemzetközi éttermi élet újraéledésekor a Michelin Guide is teljes erővel fogja támogatni a működésüket folyamatos híradásokkal és a legújabb éttermi kreációk bemutatásával.

Jelezte továbbá a gesztusértékű lépést, hogy a kalauz munkatársai a legelső vendégek között lesznek az újranyitó helyeken – persze kérdés, hogy ennek mennyire örülnek majd a totális leállásból éppen talpra állni kívánó éttermek. Az igazgató erre a problémára már most, előzetesen reagált. Beszámolt róla, hogy most – amikor még közel sem tetőzött Európában a járványügyi helyzet – több séf kifejezte már az aggodalmát a Michelin Guide ítéletei kapcsán. Gwendal Poullennec biztosította a séfeket és vendéglátókat, hogy a lehető legméltányosabban, a kialakult helyzethez igazodva, együttérzéssel fogják végezni a közeljövőbeni munkájukat.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram