Művészi pillanatok, artisztikus fánkok — gasztro a galériában és galéria az étteremben

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. augusztus 21.
a Lounge rovat
támogatója a
A csúcsgasztronómia és a képzőművészet igazán közel állnak egymáshoz, ezen a szinten már ihletett tevékenység zajlik a konyhában. Ám fordítva is igaz mindez, és sokszor egy alkotás ötletét pont az ételekből meríti: a művészek kedvelik az ételeket ábrázoló csendéleteket, vagy a közös étkezéseket, italozásokat megjeleníteni. A séfek kreativitása sokszor a tálalásnál teljesedik ki: vannak, akiknek a technikája szinte festményhez hasonló étel kompozíciókat szül. A Tang Contemporary Art Pekingben, Hongkongban és Bangkokban van jelen, tárlatain gyakran megjelennek a konyhaművészet egyes elemei, és szívesen kollaborál akár séfekkel is.
Hirdetés

Ihletett tányérok a Mandarin Oriental éttermében

A művészet, a zene és az ízek egyesülnek a hongkongi Mandarin Grill + bár legújabb együttműködésükben a Tang Contemporary Art galériával, ami a Művészi Pillanatok (Artistry Moments) fantázia nevet kapta. A multiszenzoros élmény négyfogásos menüt jelent, amiben mindegyik fogást egy neves kortárs kínai művész alkotása inspirált.

 

A már tizedik éve Michelin-csillagot szerzett éttermekből ismert Simon Guthridge-nak köszönhetően a vendégek olyan összetevőkből álló fogásokra számíthatnak, mint az alaszkai királyrák, a japán amadai hal, a kaviár és a borjúszűz. A Ruinart pezsgőválasztéka opcionálisan párosítható minden ételhez. A multiszenzoros élmény zenei aláfestését a Musicstyling által speciálisan az alkalomhoz válogatott filmzene egészíti ki az élményt. 

Donut fear

A Tang Contemporary Art bangkoki galériájában pedig egy nagyszabású, kifejezetten fánkokra fókuszáló tárlatot nyitottak meg, Jae Yong Kim alkotásaiból. A Donut fear (Do not fear) néven futó kiállítás a koreai művész New York-i tapasztalataiból táplálkozik. 2008-ban kellett beilleszkednie a világvárosba, az akklimatizálódással járó egyedüli, stresszesebb időszakot pedig a fánkoknak köszönhetően vészelte át. Az aránylag olcsó, színes, cukros édességbombáknak, melyek instant boldogságot hoztak Kim új életébe.

Sőt, olyannyira elbűvölték őt a fánkok, hogy a művészeti tevékenysége melletti kereseti lehetőséget is bennük látta meg: fánküzletet nyitott. Sajnos a gazdasági világválság aztán visszavetette ezt az üzletet, de 2012-ben elkészült az első kerámiafánk, aminek nézegetése szintén mosolyra húzza a szájakat.

A művész szerette volna, ha a mutatós édességek örök életűvé válnak — mintegy trófeaként lóghassanak az otthonokban. Tele gegekkel, változatos formákkal, kristályberakásokkal, néhol pop-art beütésekkel.

 

Tovább olvasok
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram