Hirdetés
Hirdetés

Munkába állt az első gluténjelző kutya: Gofree egy 11 éves kislány életét segíti

SZERZŐ: DiningGuide
2020. május 8.
Gofree, akinek a nevében felfedezhetjük a gluten-free, azaz gluténmentes kifejezést is, nem csak Magyarországon, hanem egész Európában az első kutya, aki gluténjelző segítőként munkába állt. Egy 11 éves cöliákiás kislány mindennapjait segíti a kistestű eb, akit a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület közbenjárásával képeztek ki külföldön a "hivatására".
Hirdetés

A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület az MTI-vel közölte, hogy munkába állt új kisgazdája mellett Gofree. Egy külföldi mesterkiképző, Maja Golob tanította meg a lehető legkisebb mennyiségű glutén felismerésére és jelzésére, Gofree pedig márciusban sikeres próbavizsgát tett. A hivatalos szakvizsgáját egyelőre el kellett halasztani, mert az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet területén jelenleg a járvány következtében nincsen lehetőség erre.

A cöliákia, avagy lisztérzékenység egy élethosszig tartó, nem gyógyítható betegség. Azonban az autoimmun betegségek közül az egyetlen, amelynek ismert a tüneteket kiváltó ágense, ami a gliadin, a glutén egyik alkotóeleme, amely fogyasztásának kerülésével tünetmentessé tehető a beteg. A cöliákia gyakran fellépő társbetegsége az 1-es típusú cukorbetegség, valamint a tejcukor-allergia; a kezeletlen cöliákia pedig súlyos esetekben krónikus migréngörcsöket vagy epilepsziás rohamokat is okozhat.

@glutenjelzokutya

"A kutya az ételeket megszagolva jelzi, hogy azok a legminimálisabb mennyiségben tartalmaznak-e glutént. Gluténmentesnek számít az a termék, amely 1 kilogrammban kevesebb mint 20 milligramm glutént tartalmaz. A mért adatok szerint a kutya képes 1 kilogramm ételben kevesebb mint 10 milligramm glutén kiszagolására is, amely már a gluténmentesség határértéke alatt van" – közölte az MTI.

Gofree tehát fontos feladatot lát el kisgazdája mellett. A Gofri, a gluténjelző segítőkutya Facebook-oldalon pedig ezt írták ki tegnap:

"Nagyon köszönjük, hogy itt vagytok és figyelemmel kíséritek Gofree képzését és munkáját, és ezáltal a segítőkutyák mindennapjait is. Hiszen

biztosan tudjátok, hogy a gluténjelző segítőkutyákon kívül még sok másik segítőkutya dolgozik és segíti gazdája életét, úgymint mozgássérült-segítő, hangjelző, autista(személyi)-segítő, rohamjelző, vakvezető és terápiás kutyák.

A ti támogatásotok nélkül nem működne a munkánk, köszönjük, hogy velünk vagytok. A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület célja, hogy minél több ilyen segítőkutya dolgozhasson gazdája mellett."

@glutenjelzokutya
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram