Nem állítjuk, hogy ne lenne vékony jég a csúcsgasztronómia és benne a nők szerepének témája. Extrém megterhelés, idő- és munkabeosztás, testet-lelket kikezdő, folyamatos kihívások jellemzik a szakmát. Hogy ez mennyire nemektől függő kérdés?
Heston Blumenthal szerint:
"Mindig is alkalmaztam női séfeket, de a biológiai óra végtére is ketyegni kezd. Mindennek evolúciós okai vannak. Az egy dolog, ha van egy kilenctől ötig tartó munkád, és az is más, ha egy séf vagy, akinek gyerekeket kell nevelnie".
Szóvá tette, hogy a nehéz edények és serpenyők emelgetése nem feltétlenül nőknek való feladat, ugyanakkor azt is kijelentette, tizenöt évvel ezelőtt sokkal kevésbé volt kedvező a helyzet a női séfek számára.
A főzésben úttörő és előremutató, több Michelin-csillagos éttermet vivő séf gondolatai sokakat megdöbbentettek, és a véleménynyilvánítása nyomán szóvá tették, hogy második, jelenlegi házasságában egy nála mintegy húsz évvel fiatalabb feleséget választott, illetve az edényemelgetést illetően is a gúnyolódások céltáblájává lett.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.