Hirdetés
Hirdetés

A MoszkvaTéЯ Bisztró végleg búcsút intett a piaci stílusnak, és menőbb, mint valaha

SZERZŐ: DiningGuide
2022. június 3.
A MoszkvaTéЯ Bisztró szexibb, mint valaha! Új minőségében született újjá a Hold Utcai Piac közkedvelt ételbárja.
Hirdetés

A Hold utcai Belvárosi Piacon működő MoszkvaTéЯ-nek egy időre búcsút kellett intenünk, azonban az orosz konyha szerelmeseinek nagy örömére most ismét élvezhetjük főztjüket: a MoszkvaTéЯ a Fő utca 30-as szám alá költözött, ahol immár igazi vendégtérrel várja közönségét. Újranyitásuk kapcsán az étterem tulajdonosaival, Molnár Attilával és Nyíri Szásával beszélgettünk.

Ha sorra vesszük az első kerület ikonikus helyeit bizonyára nem siklik át a figyelmünk az Arany Kaviáron. A hazai fine dining e megkerülhetetlen intézménye a több mint három évtizedes történelme alatt hatalmas változásokon esett át. Ezt pedig azért lényeges jelen esetben megemlítenünk, mert a híres gourmet étterem újra pozicionálása nélkül talán soha nem született volna meg a MoszkvaTéЯ bisztró koncepciója, így e két hely története szorosan összefügg egymással. Az Arany Kaviár étlapjáról azokat az ételeket, amik majd harminc éven keresztül a menü gerincét jelentették tudatosan emelték át a MoszkvaTéЯ kompozíciójába még a pandémia előtt. Sajnos a Hold utcai Belvárosi Piac bezárásával egy igazi kulináris tér szűnt meg és ennek a folyamatnak az áldozatául esett a MoszkvaTéЯ bisztró is. Kis ideig nélkülöznünk kellett szerethető ízeiket, majd csak kiszállításra, elvitelre voltak elérhetőek, most azonban, nagyon úgy tűnik, hogy végleges helyre talált éttermi koncepciójuk.

MoszkvaTéЯ

A Ponty utca és a Fő utca kereszteződésében megbúvó impozánsan renovált egykori kapucinus kolostor ma már egy igazi vendéglátó komplexumnak ad helyet: itt találjuk a Monastery Boutique Hotelt, melynek aljában a Moné étterem helyét vette át tavaly nyáron a grillezésen alapuló, nemzetközi bisztrókonyha, az UMO. Sejthettük azonban, hogy a gasztroközpont koncepciója még alakul, valamire készülnek. Tavaly nyáron már üdvözölhettük itt a MoszkvaTéЯ ikonikus fogásait: a Pop-Up Gardenben a bisztró legkedveltebb fogásai közül választhattak, akik hiányolták az orosz ízeket.

A helyszín pedig annyira bevált, hogy végül itt találta meg állandó, vendégtérrel is ellátott helyét végül a MoszkvaTéЯ bisztró. Az UMO külön bejárattal, személyzettel működik: az épület kert és átrium részén üzemel, míg a MoszkvaTéЯ bár ugyanabban az épületben található, ettől egy teljesen független, különálló egység, ami a ház belső tereit tölti meg élettel.

„Már a járvány helyzet előtt is érződött, hogy a vendégeink többre vágytak, komfortosabb környezetre lett volna szükségük. Amellett, hogy fontos lett volna, hogy több vendéget le tudjunk ültetni, az esti nyitvatartás esszenciális kérdéssé vált. Hiába volt a Hold utcán működő hely ez egy gasztro piac, akkor is csak egy piac volt” – mondta el Molnár Attil tulajdonos.

Nyíri Szása és Molnár Attila tulajdonosok az új MoszkvaTéЯ előtt

Tehát tudatosan kerestek saját üzlethelyiséget, és a jelenlegire a pandémia alatt találtak rá: mivel az Arany Kaviár is az első kerületben van, így egyből szimpatikussá vált ez a területe a városnak, jóllehet, Budán kicsit mindig nehezebb beindítani egy vállalkozást, de bevallásuk szerint a tulajdonosok szeretik a kihívásokat.

A MoszkvaTéЯ csapattagjai

„Sokáig játszottunk a gondolattal, hogy ismét egy piacon találja meg a helyét a MoszkvaTéЯ bisztró, de valójában szerettük volna kicsit feljebb pozicionálni az éttermünket. A jelenlegi helyen van felszolgálás, helyet tudnak foglalni a vendégeink, ez teljesen más élményt nyújt azoknak, akik ellátogatnak hozzánk. Ettől függetlenül szerettük nagyon azt a koncepciót is, amivel korábban működtünk és ha találnánk ismét egy hasonló piacot, akkor egy másik üzleti konstrukcióval, de belevágnánk abba is” – mesélte Molnár Attila.

MoszkvaTéЯ

Jelenleg főleg a napközbeni idősávra koncentrálnak: hétfőtől péntekig délelőtt tizenegy órától délután háromig tartanak nyitva. Jelenleg a Pop-Up Gardenből már ismerős fogásokkal operáló szűkített étlap jelenti a MoszkvaTéЯ induló menüjét, azonban ez idővel változni fog, és nem csak nyitvatartási idejük fedi majd le a vacsora időszakot, de ehhez mérten menüjüket is bővítik majd.

„Az a konyha, amit mi képviselünk valójában csak leegyszerűsítve nevezhető orosznak, de igazából ez az egykori Szovjetunió gasztronómiája, azé a 15 köztársaságé, akik része voltak ennek a rendszernek és még annyi nemzetiség lakta ezt a területet. Az alatt a hetven év alatt összemosódtak a receptúrák, nem lehet pontosan elválasztani az egyik konyhát a másiktól: az üzbég plov, a grúz saslik, az ukrán borscs, vagy éppen a kijevi csirkemell épp úgy az orosz konyha részeivé váltak, mint az eredeti, tradicionális ételek” – magyarázza Nyíri Szása.

Pelmenyi / MoszkvaTéЯ

Jelenleg negyven főt tudnak vendégül látni a belsőtérben, de ha figyelembe vesszük a kerthelyiségüket is, aminek nyáron nem elhanyagolható a vonzereje, akkor bátran mondhatjuk, hogy akár hatvanan éhes szájat is megtudnak etetni egyszerre. A Fő utca 30 szám előtt a fák árnyékában pedig ki ne akarna egy pazar orosz bisztró lakoma mellett hűsölni. A patinás épület előtt is tisztelegvén a belsőtérben sem célozták meg a szlávosan giccses dizájnt, helyette minden nagyon letisztult és szerethető.

Az ikonikus kijevi csirke, MoszkvaTéЯ

„Nagyon széles spektrumon mozog a közönségünk összetétele, hiszen a finom és jól elkészített ételekre mindenki nyitott. A magyar gasztro kultúrában pedig szintén nagy hangsúlyt kapnak a levesek, és az ételeinkben megjelenő, a magyar konyhához hasonlatos alapanyagok is közelebb hozzák az emberekhez ezeket a fogásokat. Másrészt pedig nem kell ahhoz a szocialista érában születni, hogy valaki értékelni tudjon egy jó kaviáros blinit. Az idősebb korosztály számára lehet nosztalgikus élmény a MoszkvaTéЯ bisztró, de a korábbi helyünkön a Belvárosi Piac kötetlen atmoszférája pont a fiatalabbakat szólította meg” – meséli Nyíri Szása.

A közérthető és szerethető, de szakmai alapossággal és kreatívan elkészített bisztróételek mindig nagyon divatosak, a koncepció kötetlensége pedig vonzza az embereket. A MoszkvaTéЯ  tulajdonosai bízhatnak benne, hogy a rájuk jellemző minőséggel készült ételek mindig meg fogják találni a maguk közönségét.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram