Hirdetés

Előzetes hírverést nem kapott, pedig a magyar gasztronómia számára igen fontos események zajlottak a napokban az észak-olaszországi Alba városában, Európa jelenlegi legrangosabb gasztronómiai rendezvénysorozatán. Büszkén számolhatunk be róla, hogy Széll Tamás és a magyar Bocuse d’Or kint adott vacsorája a Dining Guide szervezésében, valamint az MTÜ közreműködésével zajlott – jövőre pedig egy még gyümölcsözőbb együttműködésről számolhatunk be.

Hirdetés

Északnyugat-Olaszországban, Piemont régióban járunk. Alba városában idén rendezték meg 89. alkalommal a Fiera Internazionale Tartufo Bianco d’Albát. A világklasszis ínyencséghez, a Piemont erdeiben termő fehér szarvasgombához címzett rendezvénysorozat nyolc héten át zajlik minden ősszel, október elejével kezdődően.

A fesztiválon mintegy 7-8 százezer ember jelenik meg minden évben. A grandiózus rendezvényre a világ minden tájáról érkeznek az ínyenc érdeklődők és a vendéglátószakma legjava. A szarvasgomba fesztivál egyértelműen Olaszország gasztronómiáját ünnepli (más meghívott országok szereplése nélkül), ezért is számít különleges lehetőségnek, hogy idén egy exkluzív vacsorán mutathattuk be a magyar gasztronómia legjavát, jövőre pedig sokkal nagyobb lehetőséget kapunk a bemutatkozásra.

A három Michelin-csillagos Piazza Duomo étteremben főzött együtt Széll Tamás és az étterem séfje, a világszinten jegyzett Enrico Crippa. Széll Tamás, a Bocuse d’Or 2016-os Európa-bajnoka az olasz Bocuse d’Or jelenlegi elnökével alkothatott együtt a csúcsétterem konyháján.

“A gasztrotalálkozón Magyarországot természetesen Széll Tamás képviselte, akit a Stand Étterem két szakácsa, Barna Péter és Dalnoki Bence, a Stand Étterem sommelier-je, Varga Norbert és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke kísérte el. A Piazza Duomoban rendezett eseményre a magyar séfek igazán különleges alapanyagokkal érkeztek, hiszen az általuk tervezett menüben helyet kapott a kacsamáj, az őz és a somlói galuska is, mely fogásokat a hozzájuk tökéletesen passzoló magyar borokkal párosították. Varga Norbert sommelier egy késői szüretelésű 2017-es tokaji borral (Demeter Zoltán), egy 2009-es villányi Cabernet Franc-nal (Bock József) és egy 2018-as Tokaji Aszúval (Szepsy István) készült.”

Az Olaszországban már minden létező gasztronómiai elismerést begyűjtött Piazza Duomo hat éve magabiztosan tartja három Michelin-csillagát; a World’s 50 Best Restaurants, vagyis a legelismertebb éttermi világranglistáján pedig jelenleg a 16. helyen áll.

És ez még csak a kezdet, jövő októberben Magyarország hivatalosan is a Fiera Internazionale Tartufo Bianco d’Alba vendége, a Dining Guide közreműködésével. 2019-ben Európa legnívósabb nemzetközi gourmet rendezvényén egyedüli külföldi meghívottként, saját standdal mutathatjuk meg, hol tart ma – vagyis jövőre – a magyar gasztronómia.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS
Tovább olvasok