Hirdetés
Hirdetés

“Most jön a törzsvendégek időszaka” – A Neked Főztem tulajdonosait kerestük fel

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. november 19.
A balatonfüredi egynyári kaland után a fókusz ismét Zánkán: a Neked Főztem tulajdonosait, Horváth-Kertész Orsolyát és a séfet, Horváth Csongort kerestük fel, hogy meséljenek az egészéves balatoni nyitvatartás szépségeiről és kihívásairól.
Hirdetés

Horváth-Kertész Orsolya és Horváth Csongor a Neked Főztem tulajdonosai, akiknek egykori zánkai büféjük sokakat lenyűgözött, már csak azzal a bagatellnek tűnő ténnyel is, hogy a szezon terményeiből főztek, friss alapanyagokból. A valóságban, azonban meg kell becsülnünk azokat a vendéglátósokat, akik képesek változtatni a szocializmus uniformizált ízvilágán, és a porleves tasakja, meg az alaplé kocka helyett veszik a fáradtságot és viselik a költségeit annak, hogy minőséget hivatottak képviselni.

Fotó: Neked Főztem

A napsütéses őszi idő még néhányakat elcsal egy kirándulásra a Balatonhoz, de lássuk be, a szezonnak vége. Most a vendéglátósok is kicsit leereszthetnek a három hónapos vendégdömpinget követően és ha olyan szorgosan gyűjtögettek, mint a hangya abban a bizonyos mesében, akkor most jut idejük a megújulásra is. Nincs ez máshogy a zánkai Neked Főztem tulajdonospárjával sem Horváth-Kertész Orsolyával és Horváth Csongorral, akik étterme öröktűzként vonzza magához a hideg időszakban is a környékbeli lakosokat. A törzsvendégek jól ismerik a közérthető, de minőségi alapanyagokon alapuló konyhájukat, és kifejezetten szeretik is.

Fotó: Neked Főztem

Változó helyszíneken, de lassan hatodik éve üzemel a Neked Főztem. A hely idővel kinőtte magát, így egyértelmű volt, hogy a strand bejárata melletti büfében nem tud majd sokáig sikeresen működni. Mivel mindig is az volt a cél, hogy a vendégek komfortosan érezzék magukat a vendéglátóhelyen, ezért fontosnak találták, hogyha több vendéggel is, de tudják biztosítani azt a kényelmet a visszajáróknak, amit korábban megszoktak. Ezért szintén Zánkán belül, de egy másik helyszínt kerestek a Neked Főztemnek, ahol képesek voltak tovább fejleszteni, amibe belekezdtek.

Fotó: Neked Főztem

A sikeres koncepció mellett a lelkes tulajdonosok, úgy érezték, hogy a sok év vendéglátós tapasztalatukban bízva belevághatnak egy új vállalkozásba az eredeti étterem mellett. 2018-ban nyílt meg Balatonfüreden a Neked Főztem „nagytestvérének” is aposztrofált egységük, azonos néven. A bohókás helyszínen már akár 180 főt is vendégül tudtak látni. Úgy tűnt, változóban van a konyhai koncepció is, hiszen az egyszerű, közérthető ételek mellett megjelentek a fine dining világára hajazó ételkülönlegességek is. A füredi egység azonban nem volt hosszú életű.

„Mondhatjuk, hogy ez csak egynyári kaland volt. A balatonfüredi étterem egy nagyobb beruházás része volt, amit egy társbefektetővel együtt hoztunk létre. Az együttműködés azonban sikertelennek bizonyult, ehelyett szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni a jelenleg is futó étteremre, és fejleszteni Zánkán” – mesélt a közelmúltról a séf-tulajdonos, Horváth Csongor.

Fotó: Neked Főztem

A vállalkozások kimenetelét egyre nehezebb megjósolni, sokan nem a forgalom hiánya, hanem összeférhetetlenség, vagy éppen a munkaerőhiány miatt nem tudnak megfelelően üzemelni, vagy legrosszabb esetben kinyitni sem. A legtöbb Balaton mellett üzemelő helynek nem éri meg az egész éves nyitvatartás, de három hónapra nem lehet összerántani egy egész csapatot, így kénytelenek amellett dönteni, hogy biztonságos munkakörnyezetet teremtenek egész évre az alkalmazottaiknak.

Fotó: Neked Főztem

„Úgy ítéltük meg, jobb egy étteremre koncentrálnunk. A törzsvendégekkel mindig megszondáztatjuk az ötletinket, számukra fontos az állandóság, apellálnak erre a helyre. Ezért sokszor nehéz is újítani, hiszen sokakat bizonytalanít el a változást, de mi hiszünk abban, hogy végül mindenki tapasztalja majd a hasznát” – reménykedik Horváth-Kertész Orsolya.

A hideg évszak a törzsvendégek időszaka, ők ilyenkor, a szezonon kívül tudnak kibontakozni, hiszen kényelmes, kellemes, csendes vendéglátásra vágynak, amit a nyári nyüzsgésben nem lehetséges biztosítani számukra. A tulajdonsoknak ilyenkor van arra idejük, hogy akár leüljenek velük beszélgetni, hiszen Orsolya és Csongor is részt vesznek az étterem napi működésében, így bármikor elérhetőek házon belül.

Fotó: Neked Főztem

A Neked Főztem egy kis bisztró étlappal üzemel egész évben, tíz étellel futnak (plusz-mínusz egy előétel, leves vagy desszert), az ajánlat pedig jellemzően heti kétszer, háromszor változik. Igyekeznek már az elejétől kezdve igazodni a szezonális alapanyagokhoz, és helyi termelőkkel dolgozni, amely állhatatos próbálkozásuk nyomán többeket is ráébresztettek, hogy nem csak az állott sült krumpli, a kimerevedett hekk és a fáradt olajban sült lángos a választék, ha az ember a Balaton mellett éhezik meg. A minőség népszerűsítésével azonban úgy tűnik, együtt jár, hogy a környéknek több helyi termelőre lenne szüksége ahhoz, hogy ki tudja szolgálni a megnövekedett érdeklődést a friss termékek iránt.

„Főleg az határozza meg a kínálatot, hogy milyen friss alapanyagokhoz tudunk hozzájutni. Nincs annyi termelő, hogy mindenki helyi alapanyagokat, legyenek azok gyümölcs vagy zöldségfélék vagy húsáru, tudna kizárólagosan használni a környéken egy éttermi konyha működtetéséhez. Ha így lenne, akkor már térdig járnánk a csirkében a Káli-medencében” – mondja nevetve Horváth Csongor.

Fotó: Neked Főztem

A másik probléma, amit Horváth Csongor felvet, hogy séf-tulajdonosként átérezve az elismerésekkel járó figyelmet, sokszor úgy érzik, van egyfajta elvárás az irányukban, azzal kapcsolatban, hogy milyen étteremmé kéne válniuk, vagy legalábbis, melyek, azok a bizonyos helyek, amelyeket valóban jónak aposztrofálnak.

„A fine dining világa számunkra közömbös, próbálunk minőségi hozzávalókból, jó ételeket készíteni és mindeközben nem szeretnénk elveszíteni azt a felszabadultságot, ami az étterem miliőjét jellemzi. A vendégélményt folyamatosan szem előtt tartjuk, és tisztában vagyunk az étterem elhelyezkedéséből is adódó adottságaival, így nálunk nem számít, hogy valaki öltönyben vagy éppen fürdőnadrágban érkezik, mindenkit szívesen látunk. A lényeg, hogy a vendégeink kikapcsolódjanak” – hangsúlyozza Horváth Csongor.

Sokan azt gondolják, hogy vidéken, kiváltképp a Blatonnál télen nincs élet, mostanra azonban felnőtt egy olyan generáció, akiknek lenne igényük rá, hogy ez másképp legyen. Ezért is fontosak az olyan kezdeményezések, amelyek amellett, hogy kiváló programlehetőségek, egyben közösségépítő szereppel is bírnak. Horváth-Kertész Orsolya ezért a zánkai gyerekek kedvéért egy Haloween eseményt is szervezett.

Hirdetés

„Reménykedtünk az érdeklődésben, de ekkorára nem számítottunk: végül körülbelül 200 ember gyűlt össze. Így remélhetőleg ebből hagyomány válhat és jövőre is megrendezzük. Emellett adventre is tervezünk egy programot, ami a gyerekeknek szóló kincskeresés lesz” – meséli lelkesen Horváth-Kertész Orsolya.

Ezekre azeseményekre a szomszédos településekről is szívesen érkeznek, és attól függetlenül, hogy nem üzleti célú szervezés keretében jönnek létre, végső soron jót tesznek a vendéglátás forgalmának is. Lehetséges, hogy végül a hasonlóan népszerűvé váló rendezvények jelentik majd a szezonon kívüli fő motivációt a leendő vendégeknek, hogy meggyőzzék magukat, ilyenkor is érdemes ellátogatni a Balatonhoz.

Neked Főztem

Zánka, Fő utca 7.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram