Hirdetés

És hogy pontosan minél is egészségesebb a pizza reggeliként? Talán már sokan kitalálták.

Hirdetés

Többen ismerhetjük azt a tétova ácsorgást a szállodai vagy más reggeliasztal előtt. Szeretem gabonafélével indítani a napot, de az egészségsaroknak kinevezett helyen csupa emberiség elleni merényletet látok általában: a választék sok helyen agyoncukrozott kukoricapehelyből, ropogós, csokis müzliből, fahéjas párnácskákból és ki-tudja-miből-készült, szivárványszínű, zizihez hasonló ízű karikákból áll.

Mikor ezekről lemondok, az aranyásók elszántságával keresgélem a natúr, cukrozatlan, nem kekszes, nem olcsó gyümölcsvelővel felütött joghurtot, és boldog vagyok, ha szerényen megbújva találok egyet-egyet. Ilyenkor gyakran gondolok arra, hogy egy szelet pizzát is szívesebben megennék, mint ezeket az egészségesnek álcázott, nagyipari termékeket.

Ha jelzem ezt a pincéreknek, kissé furcsán néznek rám, mintha olyan marslakó lennék, aki egyszerre akarja a nyers vegán és az antialkoholista életmódot hirdetni a pálinka- és csülökfesztiválon, pedig erről szó nincs.

De minden igazságnak eljön a maga órája: táplálkozástudományi szakértők megállapították, hogy ezek az úgymond-egészséges-ízesített-gabonapelyhek annyi cukrot tartalmaznak, amennyivel nem érdemes a napot kezdeni, ha valaki jót akar magának. Némi iróniával javasolják, hogy nyugodtan együnk meg helyette egy szelet olvasztott sajttól csöpögő pizzát, akkor legalább nem ringatjuk magunkat hamis illúziókba, hogy tettünk valamit az egészségünkért.

Hirdetés

Mikor ezekről lemondok, az aranyásók elszántságával keresgélem a natúr, cukrozatlan, nem kekszes, nem olcsó gyümölcsvelővel felütött joghurtot, és boldog vagyok, ha szerényen megbújva találok egyet-egyet. Ilyenkor gyakran gondolok arra, hogy egy szelet pizzát is szívesebben megennék, mint ezeket az egészségesnek álcázott, nagyipari termékeket.

Ha jelzem ezt a pincéreknek, kissé furcsán néznek rám, mintha olyan marslakó lennék, aki egyszerre akarja a nyers vegán és az antialkoholista életmódot hirdetni a pálinka- és csülökfesztiválon, pedig erről szó nincs.

De minden igazságnak eljön a maga órája: táplálkozástudományi szakértők megállapították, hogy ezek az úgymond-egészséges-ízesített-gabonapelyhek annyi cukrot tartalmaznak, amennyivel nem érdemes a napot kezdeni, ha valaki jót akar magának. Némi iróniával javasolják, hogy nyugodtan együnk meg helyette egy szelet olvasztott sajttól csöpögő pizzát, akkor legalább nem ringatjuk magunkat hamis illúziókba, hogy tettünk valamit az egészségünkért.

Nézzük meg közelebbről!

Egy szelet pizzával sokkal több zsírt, de lényegesen kevesebb cukrot veszünk magunkhoz, mint egy tál gabonapehellyel. Egy adag ez utóbbiból 18 gramm cukrot tartalmaz, míg naponta összesen nem ajánlott 25 grammnál többet fogyasztani belőle. Fehérjéből és jótékony zsírokból is a pizza áll jobban.

Semmiképp sem azt szeretnék ezzel üzenni nekünk, hogy a pizza remek ötlet reggelire, csupán arra világítottak rá, hogy még az is jobb, mint a már reggel hirtelen beálló cukorkóma. A legjobb választás azonban a natúr joghurt vagy egy adag zabpehely egy kis gyümölccsel és fahéjjal, amivel rögtön rostokhoz, kalciumhoz, fehérjéhez és antioxidánshoz is jutunk. Ha a gabona mellett döntünk, akkor szigorúan a natúr, olajos magvakkal és gyümölcsökkel dúsított, házi granola is elég jó választás.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS