Hirdetés
Hirdetés

A Balaton egyik legígéretesebb új vendéglője cigánypecsenyét, töltött dagadót és pirított krumplis tésztát is ad

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2022. június 15.
Siófok Széplakon nyitott májusban a talányos nevű Terülj-Terülj étterem - Muskátli új köntösben. A konyha élén két séfet és jóbarátot, Molnár Pétert és Bedegi Andrást köszönthetjük, akik minden jel szerint egy óriási piros pontot tettek a déli part gasztronómiája mellé.
Hirdetés

A Balaton mellett nőttél fel, ahol nyáron a vendéglátásé a főszerep. Már gyerekként magával ragadott ez a világ?

Molnár Péter: Szokták mondani, hogy valaki már a nagymama köténye mellett tanulta a szakmát. Nekem édesanyám cukrász, de nem mernék ilyen hangzatos dolgokat állítani. Annyi biztos azonban, hogy miután megfogalmazódott bennem, hogy szakács leszek, azt követően kitartottam emellett az elképzelésem mellett. Idén harmincöt éves vagyok és most lesz húsz éve, hogy konyhán dolgozok. Mivel idevalósik vagyok, ezért valóban a Balaton mellett kezdtem a vendéglátást is. A séfem Nótár László, az ő tanítványának tekintem magam. Az út mindig rögös volt, de még nagyon sok minden áll előttem: az elején volt, hogy össze voltak vagdosva az ujjaim, alig tudtam velük tartani az alapanyagokat, a nehézségek azonban soha nem tartottak vissza. Voltam Ausztriában egy két Michelin-csillagos étteremben chef de partie, dolgoztam a Kistücsökben, és a 67 Éteremben Tivadar György mellett, úgy gondolom ezek a meghatározó szakmai élmények rengeteget formáltak a személyiségemen és főleg a kvalitásaimon.

Sokan döntenek úgy, miután külföldön szereznek tapasztalatot, hogy inkább kint maradnak. Téged mi hozott haza?

Elsőre talán furcsának tűnhet, de nem azt adták ezek az élmények, amiket elsőre vártam tőlük. Jóllehet, én szeretem a konyhán a feszességet, a fegyelmet, azt, hogyha mindennek hely van, de azt túlzásnak éreztem, hogy egy konyhán nem szólhatok hozzá a munkatársamhoz. Így ez számomra inkább a pénzkeresésről és a tapasztalat szerzésről szólt. Ez utóbbira azonban továbbra is nyitott vagyok és amennyiben lesz lehetőségem szívesen kimegyek még Ausztriába stázsolni. A helyek, amelyek jelenleg leginkább foglalkoztatnak ilyen téren azok a Restaurant Obauer, a Steigenberger Hotel Herrenhof és a Palais Coburg Ausztriában, de a sok lehetőség van Svájcban, akkor is, ha az ember a német nyelvterületen marad.

2015-ben indultál a Bocuse d’Oron. Van esetleg a jelenben is hasonló ambícióid, foglalkoztat továbbra is a versenyzés?

Régen sokat versenyeztem nemzeti színekben, válogatottként is, a Bocuse d’Or-on, az Euro Skillsen is elég jó helyezést értem el, én képviselhettem Magyarországot, és szerepeltem egy 30 legjobb séf 30 alatt összeállításban. Úgy gondolok erre, hogy ez az életem egy másik időszaka volt, most már a versenyzésre szánt inkább a saját projektjeimre szeretném fordítani.

Most saját étteremmel jelentkeztél Siófokon. Mit valósít meg a Terül terülj a balatoni vendéglátás szegmensén belül?

Szóba került korábban az is, hogy Székesfehérváron vagy Pécsen valósuljon meg az étterem, de végső soron siófoki vagyok, így rengeteg kapcsolat köt ide. Szeretnénk felzárkóztatni a déli part vendéglátását ahhoz a minőségi normához, ami az északi oldalon már kezd elterjedni. Az étlapunk a tradicionális nép magyar konyhára épít, ebből alakítottunk ki egy lazább magyaros bisztró vonalat. Ez azt jelenti, hogy bár olyan fogások szerepelnek a kínálatban, mint a cigánypecsenye, a töltött dagadó vagy a pirított krumplis tészta a közérthetőség kedvéért, de mindegyikhez hozzáadtuk a saját stílusunkat. A régi, kevésbé jó hírnévnek örvendő ételeket szeretnénk felfrissíteni.
Jelenleg a fő célunk, hogy bekerüljünk a köztudatba, nem a haszonszerzés miatt dolgozunk, hanem azért, hogy valami értékeset hozzunk létre. Ebben nincsen varázslat: minőségi alapanyagokkal, korszerű technikákkal igyekszünk jobbá tenni saját meglátásaink mentén a gasztronómiai színteret. A balatoni vendéglátás sokak számára csak a funkcionális evésről szól. Mi azt szeretnénk, ha az emberek hozzánk az élmény miatt járnának, amihez hozzátesz az étkezés is. A mai világban, ha valaki csak egy hosszú hétvégét tölt el a Balaton mellett, már az is komoly kiadást jelenthet, ezért cserébe pedig a vendégek megérdemlik, hogy bizonyos minőséget nyújtsunk nekik.

Molnár Péter

Egyre több vendéglátóhely dönt úgy a Balaton mellett, hogy szezonon kívül is működnek. Ti hogyan álltok ehhez a kérdéshez?

Egyelőre nem gondolkozunk egész éves nyitvatartásban, de az étteremnek van egy belső tere, amely nagyjából huszonöt fő befogadására alkalmas. Ezt szeretnénk majd idővel téliesíteni. Egyelőre azonban a szezont próbáljuk kitolni, ha egy fél éves, hét hónapos működéssel tudunk számolni az számunkra nagy öröm lenne.

Mi volt az eddigi pályád alatt a legnagyobb tanulság, amit ez a karrier adott?

Ingyen nem jön semmi, mindenért keményen meg kell dolgozni. Voltak az eddigi munkásságom alatt is hullámvölgyek, de ezeken mindig túl kell lendülni: az embernek meg kell küzdenie saját magával, ahhoz, hogy végül oda kerülhessen, ahova szeretne. Minden szakma sok lemondással  jár, ha az ember valóban el akar érni valamit,  és teljes elhivatottsággal csinálja. Nem biztos, hogy erre mindenki készen áll, azonban idővel kiderül, hogy ki az, aki valóban elkötelezett a szakmája mellett.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram