Nyitókép: Fotó: Hirling Bálint
Az évjáratos pezsgők által a champagne-házak egy adott évjárat egyediségét és speciális karakterét szeretnék megmutatni, így történt a 2015-ös Grand Vintage estében is. A pezsgő fehér és rosé változata egyszerre érkezik a piacra, teljesen más karakterrel, előbbi finomabb, utóbbi egészen fűszeres ízvilággal.
A Grand Vintage 2015 kivételes finomságú champagne, amely késő nyáron szüretelt szőlőből készült, érettség és minden jegyét átjáró minőség jellemzi. Minden egyes Grand Vintage az egy adott évjárat egyedi, limitált házasítása, egy egyszer tapasztalható különlegesség.
A Moët & Chandon elérte, hogy a szakértők és kevésbé szakértők előtt is ismerősen cseng a champagne név, ez a márka jelenti magát a champagne-t. Az 1743-ban alapított ház által gyártott pezsgő a világon a legtöbb palackszámban eladott és értékesített brand. Kiindulópont, alapkő a pezsgők körében. A Moët & Chandon Brut Imperial, a világ legszélesebb körben fogyasztott pezsgője, amely bárkit képes megszólítani gyümölcsösségével és érettségével, több mint 150 éve a ház ikonja.
A 2022-es év sommelier-je, Langó Tamás, a márka szakértője 8 éve dolgozik Moët & Chandonnal. A most debütáló tétel kapcsán kérdeztük a márkáról és a hozzá fűződő viszonyáról.
Miért volt olyan különleges a 2015-ös évjárat?
Langó Tamás: Nem kell ahhoz tökéletes év, hogy évjáratos pezsgőt adjanak ki a champagne-házak, inkább az a fontos, hogy izgalmas, egyedi legyen átadott év, amelyből meg tudják mutatni az adott évjárat különlegességét. 2015 ebből a szempontból nagyon különleges év volt, extrém meleg nyárral, ősszel pedig ez a hő bele tudott érni a szőlőbe, amelyből egy egészen különleges, nagyon húsos, nagyon harapós pinot noir karakter született. Ez a pinot noir Single expression nagyon szép alapot adott a Grand Vintage 2015-nek. De nem csak a forró nyár tud különleges karaktert adni egy champagne-nak, egy hűvös évszak is hozhat egészen egyedi és szerethető karakterű pezsgőt.
Milyen fajta szőlőből készült a Grand Vintage 2015?
A fehérnek és a rozénak is pinot noir az alapja. Mindkét fajtában egy kicsit kevesebb chardonnay és körülbelül egynegyednyi pinot meunier található. A rosé abban is különlegesebb, hogy a pinot noirból külön készítenek vörösbort a szőlő héját hosszan mustban áztatva. Ha kierjedt, hozzákeverik a fehérborhoz, így lesz a vörösborral együtt a rozénak több mint a fele pinot noir. A fehérnek körülbelül a 40 százaléka pinot noir, a 35 százaléka chardonnay és 25 százaléka pinot meunier.
Milyen ízjegyeket hordoznak ezek a pezsgők?
A Grand Vintage 2015 nagyon letisztult champagne, nagyon elegáns, légies, nem véletlenül aposztrofálja a Ház fénylő hajnalként. Olyan mint a felkelő napsugár, annyira tiszta és annyira csillogó. Ízvilágában a fehér virágossága, barackos karaktere egészül ki élesztős, kenyeres és briósos jegyekkel. A rosé ezzel szemben nagyon érett, nagyon gyümölcsös és nagyon fűszeres tétel lett, tele mindenféle virágos fűszerességgel, egy kis borsos, fűszeres vonallal, amellett, hogy egy rosé champagne-okra jellemző fügés-epres karakter adja az alapját.
Milyen ételekhez párosítaná Grand Vintage 2015-öt?
A fehér pezsgő alapvetően nagyon jól működik fehér húsú halakkal és olyan fehér és neutrálisabb ízű zöldségekkel, mint a karfiol, és ha a kenyérmorzsás, briósos karakterét még szebben szeretnénk kiemelni, a mandula karaktere is nagyon jól illik hozzá. Alapvetően minden lágyabb ízű étellel párosítható. A fűszeresebb rosé pedig olyan szárnyasok mellé illik, mint a kacsa, vagy fűszeres, ázsiai, hangsúlyos fogásokkal is párosítható. A rosé a kirobbanó energiájával, érettségével és fűszerességével akár még komoly vörös hús mellé és mélyebb karakterű főételek mellé is kínálható.
Mennyire közérthető tétel a Grand Vintage 2015?
A piacon a legtöbben az évjáratos pezsgőt második lépcsőnek gondolják. Ez nem feltétlenül igaz. A champagne-házak a non-vintage, a zászlóshajó bemutatásánál ugyanazt a minőséget, és ugyanazt az illat- és ízprofilt törekszenek létrehozni minden egyes kiadásban, addig az évjáratos pezsgők esetében azt szeretnék megmutatni, hogy az az adott évjárat milyen hatással volt a szőlőre, és a szőlő a palackban hogyan tudja magát megmutatni. Ez nem kell, hogy ijesztő legyen a fogyasztónak sem,
ez az adott évjárat nagyon izgalmas kóstolási lehetőségét, specifikus karakterét mutatja meg.
Miért szeret Moët & Chandonnal dolgozni?
Alapvetően az alaptételek, egy Brut Imperial, közérthető, szerethető champagne stílust képvisel, a Grand Vintage-ek pedig annyira diverz és különleges és egyedi illat- és ízképet mutatnak, hogy nagyon jól párosíthatók a gasztronómiában is. Régóta és folyamatosan dolgozom alap Moët és különböző Grand Vintage tételekkel is, ami mindig egy izgalmas feladat. Egy Brut Imperial, amelyet a Ház minden kiadásban szeretne nagyon hasonlóra, ugyanolyan karakterűre, ugyanolyan alapfelhangúra készíteni. A Grand Vintage mindig az adott évjárat nagyon különleges és speciális képe. Dolgoztam 2012-es és a 2013-as Grand Vintage-dzsel is, és teljesen más karaktert is mutattak, mint ez a most érkező 2015-ös.
Számíthatunk a 2015-ös év után is kiemelkedő évjáratokra?
Voltak nehéz évek, amikor nem fognak évjáratos és presztízstételek készülni, de a a 2000-es évek második feléből nagyon sok szép és kiemelkedő évjáratot kaptunk. 2008 nagyon különleges volt, ezután rögtön jött a szintén kiemelkedő 2012-es és 2013-as év, amelyek pezsgői karakterükben ugyan különböznek, mégis mind a kettő nagyon egyedi és szép tételeket hozott. 2015, ahogy már említettem, fantasztikus volt, utána pedig még a jövő zenéje, hogy melyik évjáratokból lesznek szép tételek. Biztos vagyok benne, hogy ebben az évtizedben még minimum két Grand Vintage fog érkezni.
Budapesten is bemutatkozott a 2015-ös Grand Vintage
Az idei ünnepi szezonban Budapestre is megérkezett az „Effervescence” nevű nemzetközi esemény, amelynek a Magyar Állami Operaház adott otthont. Itt mutatkozott be a legújabb Grand Vintage 2015. A Moët & Chandon Brut Imperial, a világ legszélesebb körben fogyasztott pezsgője, amely bárkit képes megszólítani gyümölcsösségével és érettségével. A Moët & Chandon Brut Imperial több mint 150 éve a ház ikonja, amely a korszakok során végigkísérte azt. Az esemény keretében Magyarországon először mutatták be a fehér és rosé Grand Vintage 2015-ös évjáratát. Minden egyes Grand Vintage az egy adott évjárat egyedi, limitált házasítása, egy egyszer tapasztalható különlegesség. A Grand Vintage 2015 kivételes finomságú champagne, amely késő nyáron szüretelt szőlőből készült, érettség és minden jegyét átjáró minőség jellemzi.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.