A leírásokban az egyszerűség kedvéért legtöbbször egy bögrényi mennyiséggel számolunk – természetesen sok receptben nem szükséges ennyi az alapanyagokból, arányosan váltsuk őket.
Liszt helyett (egy bögre búzaliszttel számolva)
Mandulaliszt: Egy bögre mandulaliszthez és adjunk hozzá 1/4 teáskanál szódabikarbónát. A mandulaliszt gazdag ízt és textúrát ad, és alacsony szénhidráttartalmú, de magas zsírtartalmú, így a sütemények nedvességtartalma magasabb lesz.
Zabpehelyliszt: Egy bögre plusz egy evőkanál zabpehlyhet kávéőrlőben őröljünk finomra.
Kókuszliszt: Használjunk 1/4-1/3 bögre kókuszlisztet helyettesítőnek, és növeljük a receptben a folyékony alapanyagok mennyiségét körülbelül 1/4 csészével, mivel a kókuszliszt rendkívül nedvszívó. Ez a helyettesítő gluténmentes és enyhe kókusz ízt kölcsönöz a süteményeknek.

Tojás helyett (alternatívák egy egész tojásra)
Lenmag: Egy evőkanál őrölt lenmagot három evőkanál vízzel keverjünk össze, és hagyjuk állni öt percig, amíg zselés állagú lesz. Ez a keverék jól működik süteményekben és palacsintákban és plusz rostot is ad az ételekhez.
Alma püré: Használjunk 1/4 bögre almaszószt egy tojás helyett. Ez nedvességet és friss, édes ízt ad a süteményeknek.
Banán: Pürésítsünk fél érett banánt a tojás helyett. Ez kiválóan működik süteményekben, muffinokban és palacsintákban.
Cukor helyett (egy bögrényi cukorral számolva)
Méz: Használjunk 3/4 bögre mézet és csökkentsük a receptben lévő folyékony hozzávalók mennyiségét 1/4 bögrével. A méz természetes édesítőszer, ráadásul komplex ízt ad.
Juharszirup: Használjunk 3/4 bögre juharszirupot és szintén csökkentsük a folyadék mennyiségét 1/4 bögrével. A juharszirup egyedülálló ízt ad a süteményeknek.
Kókuszcukor: Használjunk egy bögre kókuszcukrot. A kókuszcukor alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkezik és enyhe karamellás ízt ad a süteményeknek.
Vaj helyett (egy bögre vajjal számolva)
Kókuszolaj: Használjunk egy bögre kókuszolajat. A kókuszolaj szilárd halmazállapotú, amikor hideg, és olvad, amikor melegszik, így hasonlóan viselkedik, mint a vaj.
Alma püré: Ha van otthon egy kis vajunk, de kevésnek bizonyul, fele-fele arányban kiegészíthetjük almaszósszal. Ezzel egyrészt csökkenthetjük a sütemény kalóriatartalmát, másrészt új textúrát kölcsönözhetünk neki.
Avokádó: Használjunk egy bögre pépesített avokádót. Ez a helyettesítő gazdag krémes textúrát ad, és kiválóan működik csokoládés süteményekben és brownie-kban.

Tej helyett (egy bögre)
Mandulatej: Használjunk egy bögre mandulatejet. Ez egy könnyű, enyhén édes alternatíva, amely jól működik szinte minden receptben.
Szójatej: Használjunk egy bögre szójatejet. Ez sűrűbb, mint a mandulatej, és gazdagabb textúrát ad.
Kókusztej: Használjunk egy bögre cukrozatlan kókusztejet. Ez gazdag, krémes alternatíva, és enyhe kókusz ízt ad.
Zabtej: Palacsinta sütés során kifejezetten ajánlott. Sűrűsége miatt az egyik legjobb alternatíva sütéskor.
Sütőpor (egy teáskanál kanál sütőpor helyett)
Szódabikarbóna és savanyú tejtermék: Keverjünk össze 1/4 teáskanál szódabikarbónát 1/2 csésze joghurttal vagy kefírrel. Ez az elegy megfelelően megemeli a tésztát.
Szódabikarbóna és citromlé: Használjunk 1/4 teáskanál szódabikarbónát és adjunk hozzá 1/2 teáskanál citromlevet. Ez a kombináció kiválóan működik, mivel a sav és az lúg reakcióba lépnek, így megfelelő mennyiségű szén-dioxidot termelnek.
Író (egy bögre)
Tej és citromlé: Keverjünk össze egy evőkanál citromlevet egy bögre tejjel, és hagyjuk állni tíz percig. Ez a keverék hasonló savasságot és sűrűséget biztosít, mint az író.
Forrás: foodandwine.com
Fotók: Midwest Living | 123RF | Unsplash
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.