Mivé lesz a világ?

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2016. május 11.
Tényleg, mivé lesz a világ, ha már Japánban is fellazulnak a szokások és hagyományok? A halfogyasztásban élen járó, gasztronómiájában is hagyománytisztelő országban egyre kevesebb tonhal, és mind több marhahús kerül az asztalokra. A tengeri halak fogyasztása Japánban folyamatosan csökkent az elmúlt 20 évben, míg a húsfogyasztás ezzel szemben növekedett az utolsó évtizedben: 2006-ra már le […]

Tényleg, mivé lesz a világ, ha már Japánban is fellazulnak a szokások és hagyományok? A halfogyasztásban élen járó, gasztronómiájában is hagyománytisztelő országban egyre kevesebb tonhal, és mind több marhahús kerül az asztalokra. A tengeri halak fogyasztása Japánban folyamatosan csökkent az elmúlt 20 évben, míg a húsfogyasztás ezzel szemben növekedett az utolsó évtizedben: 2006-ra már le is körözte előbbit. Az idősebb generációk, akik étrendjében korábban meghatározók voltak a tengeri halak, koruk előrehaladtával mind kevesebbet fogyasztanak ilyesmiből, míg a fiatalabbak már inkább steaket választanak az étlapról. 2015-ben emiatt újabb 3%-kal kevesebb tonhal végezte a tányéron.
Japán még így is a világ tonhalfogásának 80 %-át adja. Miközben az iparág számára Japánban mindez nyilván kedvezőtlen, a csökkenő tonhalfogyasztás jótékony hatással lehet a fajra. Az értékes kékúszójú tonhal csendes-óceáni populációja a '60-as évek óta a túlhalászás miatt 97 százalékkal csökkent.
Az pedig a jövő zenéje, hogy a fogyasztási szokások megváltozása milyen hatással lesz (ha lesz egyáltalán) a népesség egészségi állapotára. Japánban kiemelkedően alacsony a szívbetegségben szenvedők aránya, amiben – a kutatások szerint – nagy szerepet játszik a tengeri halakban gazdag étrend.
Forrás:
http://www.eater.com
 

Hirdetés
Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram