Hirdetés
Hirdetés

Mítoszrombolás következik! A Nébih kéri a segítségünket

2018. augusztus 8.
A Nébih és a vendéglátás együtt emlegetése a médiában általában nem sok jót sejtet. Rémisztő képsorok büfékből, pékségekből, élelmiszerüzemekből, a mára kultikussá vált zenei aláfestésekkel. Mondhatni lendületben van a szervezet, nem csak aktívan végzik a dolgukat, hanem aktívan is kommunikálnak. Most pedig még közelebb lépnek hozzánk, fogyasztókhoz: közös mítoszrombolásra buzdítanak.
Hirdetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, röviden Nébih az Agrárminisztérium háttérintézményeként működik. A hazai élelmiszerlánc-biztonság védelme és javítása érdekében létrehozott szervezet felügyeli a biztonsági szabályok betartását, küzd az élelmiszerhamisítások és a feketegazdaság ellen. Az országszerte zajló az ellenőrzések mellett folyamatosan élelmiszer-tesztelnek is, csak a legutóbbi időszakban a dobozos vaníliafagylaltoktól a koktélparadicsomokon át a gluténmentes spagettikig.

The Creative Exchange / Unsplash


Kétségtelenül hasznos munkájuk mellett pedig egy efféle intézménytől szokatlan módon nagyon közérthetően kommunikálnak. Új felhívásukat csak üdvözölni tudjuk: a lakosság bevonásával keresik az elterjedt élelmiszermítoszokat, városi legendákat. Az általuk megadott definíció szerint:
"Az élelmiszerbiztonsági mítoszok olyan élelmiszer-biztonságról szóló, többnyire hamis információkat tartalmazó állítások, tanácsok vagy vélelmek, amelyek széles körben elterjedtek.
Kérjük, adjon meg olyan élelmiszerbiztonsági állításokat, régi „bevált” praktikákat, tanácsokat, amelyekről gyanítja, hogy nem tudományos tényeken alapulnak."
A hiedelmek gyűjtése az élelmiszerfogyasztás 6 különböző fázisában zajlik, és talán már eszünkbe is jutott egy-két tuti trükk. Első asszociációnk lehet az úgynevezett 3 másodperces szabály (a földre esett ételekről), ami persze inkább egy vicces önfelmentés, mint valódi hiedelem.
Arról nem szól a felhívás, hogy mi lesz a sorsa kollektív nemzettudatból a Nébihhez vándorló praktikáknak, de kíváncsian várjuk a fejleményeket.
Mítoszrombolásra fel! Itt elérhető az online mítoszgyűjtő.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram