Hirdetés
Hirdetés

Mitől is olyan izgalmas a gránátalma?

SZERZŐ: DiningGuide
2022. február 23.
Szezonban vagyunk, a gránátalma szüretelése ugyanis az élőhelyein szeptembertől decemberig zajlik. Ma már itthon is egyre ismertebb és kedveltebb gyümölcs a hidegre forduló hónapokban, de még mindig kicsit talán bátortalanul használjuk ezt a különleges gyümölcsöt a konyhában. Ismerjük meg hát jobban!
Hirdetés

A gránátalma alapvetően nem tartozik a magyar családok széles körben, hagyományosan fogyasztott gyümölcsei közé. Persze családja válogatja, de az egzotikus gyümölcsök közül leginkább a banán-kiwi-citrom-narancs-mandarin ötöse az, amiket már a "miénknek" érzünk. Ma már sok helyen és akár baráti áron is elérhető, úgyhogy éppen itt az ideje, hogy gyakrabban és fantáziadúsabban is felhasználjuk.

A közel-keleti népek mitológiában és a Bibliában is többször felbukkanó gyümölcsöt emberemlékezet óta fogyasztják a Földközi-tenger térségében, a Közel-Keleten és Belső-Ázsiában – és ma már persze a világon mindenütt. De nem csak a története ível át évezredeken, hanem maga a fája – pontosabban cserjéje – is, amely akár több száz (!) éven át is élhet és teremhet gyümölcsöket.

A gránátalma azon gyümölcstermő növények közé tartozik, amelyet szépsége miatt termesztenek dísznövényként is. Vannak termő és nemtermő fajtái, a vörös színű virágai is nagyon mutatósak, de az érő gránátalma látványa is szemet gyönyörködtető.

Bár mint egzotikus gyümölcsre hivatkoztunk rá, Magyarországon is termeszthető – a gyümölcsadó fajtái is. Hidegben szokás betakarni, de nem mindegyik növény igényli az átteleléshez.

Ne lepődjünk meg azon sem, ha az árusnál nem a leginkább elterjedt, vöres színű gyümölccsel találkozunk, ugyanis a héjának lehet a színe fehér, sárgás-zöldes és egészen mélylila is, de ezekkel a verziókkal a mi tapasztalataink szerint nem biztos, hogy itthon fogunk találkozni. Mindez nem befolyásolja a fogyasztható részek színét, aminek jellegzetes élénkvöröse magának egy színárnyalatnak is az elnevezése: a gránátalmapiros és a gránátalmavörös szín is él a magyar nyelvben.

Kevés gyümölcs fest olyan buján, mint egy megbontott, lédús-vöröslő gránátalma, de pont olyan bizarrul is tud kinézni, ha nem értő módon nyúlunk a gyümölcshöz. Emiatt több bevált módszert is ajánlanak a gyümölcs kedvelői, tutorial ("így csináld otthon!") videók tucatjai mutatják be az interneten, hogyan lehet elegánsan megbontani a gyümölcsöt.

A két legelterjedtebb módszer a víz alá tartásos és a cikkelyes bontás, amelyeket korábban már leírtunk, és most is ajánljuk: Vérfürdő helyett a konyhában: a gránátalmapucolás háromszor.

A gránátalmának minden bizonnyal az a legnagyobb különlegessége, hogy a rendkívül lédús gyümölcshús és a magok együtt fogyasztandók (létezik még gyümölcs, akinek a magját ennénk meg?).

Sokan használják fel a gyümölcsöt csak az értékes leve kinyerése céljából, és eldobják a magokat, de ez nagy pazarlásnak számít, hiszen a magok is ízletesek és éltető tápanyagokban dúsak.

De nem csak a kinyert, 100%-os gyümölcsleve izgalmas. Koktélok kedvelt és látványos alapanyaga a gránátalmamag, amit egyszerűen rászórnak az italok tetejére. Jól tud működni gyümölcs-, sőt feketeteákban is, joghurtba, kefírbe belekeverve. Apropó, koktélok. A grenadine, azaz gránátalmaszirup szintén fontos koktélalapanyag.

A magok pedig olyannyira sokoldalúan használhatók ételek egész sorában, ami bőven túlmutat az "együnk egy kis almát" kategórián. A közel-keleti konyhák gyakorlatilag nyakló nélkül használják, mindent megszórnak vele a báránysülttől, a labneh-n (alábbi képünkön) és a hummuszon át a jellegzetesen sziruposan édes desszertjeikig, amiket kifejezetten feldob a gránátalma fanyarkás íze.

Labneh (krémes sajt), sült padlizsán, gránátalmamagok

Mint minden izgalmas gyümölcs, a gránátalma ízvilága is sokoldalú, az olyan, enyhén kesernyésebb ízű hús mellett, mint a birka, a savasságán ívül az édessége is feldobja a birkahús ízét.

Borjú, piláf, gránátalmamagok

Hasonló okokból jó választás hangsúlyosan sós ételekkel kombinálva, alább kecskesajtgolyókból készült falatkákat dob fel: nem csak ízeiben képes több arcát is mutatni, hanem azért is használják előszeretettel krémes állagú (mint a lágy kecskesajt, a labneh, kásák, sűrűbb levesek), mert ad egy haraphatóságot az ételeknek, a magokat ugyanis el lehet ropogtatni – ráadául ekkor nyílik ki igazán az íze.

A gránátalma a pavlova kedvelt kísérője is, olvassa el korábbi cikkünket is!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram