Hirdetés
Hirdetés

„Mit tehetnénk? Folytatjuk a munkánkat" – A borászok márpedig nem mennek sehova Ukrajnából

SZERZŐ: DiningGuide
2022. március 1.
Menni vagy maradni.
Hirdetés

A nyitóképen a Chateau Chizay fotója szerepel

Sokan találkoztak a napokban annak az olasz nemzetiségű, Ukrajnában élő vegán állatvédő történetével, aki az általa mentett 400 állatot nem hagyja magára az országban az orosz invázió idején sem. Így vannak ezzel Ukrajna-szerte rengetegen, akik gazdálkodással és állatokkal foglalkoznak, akik a föld szó szerint röghöz köt. Köztük a borászokkal.

Az Euronews helyi beszámolója szerint az ukrán borászok közül sokan egyszerűen dacosak, és csak azt szeretnék, hogy békén hagyják őket. Reménykednek, hogy annak rendje és módja szerint elkészíthetik a boraikat; a föld, az időjárás és a gazdálkodás szabályai szerint folytatva a munkát.

Hirdetés

A közép-kelet-európai régió többi országához hasonlóan Ukrajna borászait is az az ambíció hajtja, hogy az ukrán boroknak az országhatárokon túl is nagyobb elismertséget szerezzenek. A jelenlegi háborús helyzetben ukrán ellenállás részesei az ország borászai is. Az Euronews-nak Eugene Shneyderis, a Beykush Borászat tulajdonosa nyilatkozott Dél-Ukrajnában.

Fotó: Beykush Winery Facebook

"Továbbra is a boraimba fektetem az energiámat, én ezt akarom csinálni. Nemrég húztunk fel egy kis szállodát a pincészet közelében, néhány hete fizettem ki egy úszómedence építését a kis szállodámban. Mi folytatjuk tovább az életünket. Lehet, hogy mindez hülyeség, nem tudom" - foglalt állást valószínűleg sokak nevében Shneyderis. „Ha a hadseregünknek segítségre van szüksége, mi segítünk. Nem tudom, mit tehetnék még."

"Megváltoztathatok bármit is? Nem hiszem. Csak két opcióm van: aggódni vagy nem aggódni."

– fogalmazott a tulajdonos.

Az Euronews cikke szerint az ellenállás magvait 2014-ben vetették el, amikor Ukrajna akkori fő borvidéke, Krím Oroszországhoz került. „Amikor Ukrajna elveszítette Krímet, elvesztette borászati iparának több mint a felét" - mondta a borász, utalva a félsziget ideális adottságaira a szőlőtermesztéshez, borkészítéshez. "Vannak hegyek, sztyeppék, és vannak tengerközeli részek... Ezért a legjobb borvidék" - összegezte Shneyderis.

Fotó: Beykush Winery Facebook

Fotó: Beykush Winery Facebook

Valóban két opció van. Menni vagy maradni. Pontos adatokat nem tudni, de az egyértelmű, hogy sokan nem hagyják hátra életük munkáját, és az invázió idején is megpróbálnak az otthonaikban tovább dolgozni és élni.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram